Studiekosten en tegemoetkomingen

Studiekosten

Een mbo-opleiding volgen kost geld. Hoeveel precies vind je op de pagina ‘Studiekosten‘. We maken onderscheid tussen les- en cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Het lesgeld betaal je niet aan het Graafschap College, maar aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Cursusgeld betaal je wel aan het Graafschap College. Na je aanmelding ontvang je daarover automatisch bericht. Als je nog geen 18 jaar bent, hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

Tegemoetkomingen

Als je 18 jaar of ouder bent en volledig dagonderwijs volgt, heb je in principe recht op een tegemoetkoming in de studiekosten. Denk bijvoorbeeld aan studiefinanciering. Ook als je nog geen 18 jaar bent of een deeltijdopleiding volgt, kom je mogelijk in aanmerking voor een regeling. Je vindt op de pagina ‘Tegemoetkomingen‘ meer informatie over de tegemoetkomingen in de studiekosten. Wil je meer weten? Ga dan naar www.duo.nl (als 18 jaar of ouder bent) of www.svb.nl (als je jonger bent dan 18).

Impulsregelingen

Metaalimpuls
Volg je het profiel Middenkader engineering (profiel Technicus engineering, niveau 4)? Dan kun jij profiteren van de voordelen van Metaalimpuls. Metaalimpuls betaalt niet alleen het lesgeld van je volledige opleiding, ook benodigd(e) leermiddelen, werkkleding en gereedschap worden geheel vergoed. Daarnaast maak je tijdens je opleiding al regelmatig kennis met de praktijk. In ieder leerjaar van je opleiding is een periode van minimaal 10 weken stage opgenomen. Als je na vier jaar de opleiding met succes hebt afgerond, zullen doen de bedrijven van Metaalimpuls hun uiterste best om je te helpen bij het vinden van een passende baan.

Installatie- en bouwimpuls
Volg je het profiel Middenkaderfunctionaris Smart Building (bol, niveau 4)? Dan kom je in aanmerking voor de regeling van Installatie- en Bouwimpuls. Deze stichting promoot kaderfuncties binnen de installatie- en bouwbranche en biedt gemotiveerde jongeren een aantrekkelijke financiële regeling tijdens hun opleiding. Zo worden de kosten van een laptop, boeken, digitale leermiddelen, collegegeld en een studiereis naar Berlijn in het vierde leerjaar grotendeels vergoed. De combinatie van stage en studie en de relatie die de student met de betrokken werkgever(s) opbouwt, vergroot de kans op een baan na de studie.

Smartimpuls
Volg je het profiel Middenkaderfunctionaris Smart Industry (bol, niveau 4)? Dan kun je gebruikmaken van Smartimpuls. Smartimpuls betaalt niet alleen het lesgeld van je volledige opleiding, ook benodigd(e) leermiddelen, werkkleding en gereedschap worden geheel vergoed. Daarnaast krijg je de kans om regelmatig kennis te maken met de praktijk. Je werkt aan bedrijfsopdrachten en in ieder leerjaar van de opleiding loop je minimaal 10 weken stage. Heb je na vier jaar je diploma behaald? De bedrijven, aangesloten bij Smartimpuls, helpen je graag aan een passende baan.