In 1 jaar je diploma of certificaten vwo, havo of vmbo-tl halen?

Dat kan bij het Graafschap College! We bieden voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo), waar de opleidingen vwo, havo en vmbo-tl onder vallen. Om deze opleidingen te kunnen volgen moet je in principe 18 jaar of ouder* zijn. Als je een of meer certificaten (met of zonder profiel) wilt halen, volg je alleen de vakken die daarvoor nodig zijn; anders volg je de voltijdopleiding.

* Als je 16 of 17 jaar bent en ingeschreven bent bij een school voor voortgezet onderwijs (vo) waar het Graafschap College een samenwerkingsovereenkomst mee heeft, kom je ook in aanmerking voor het vavo. Je blijft bij je vo-school ingeschreven staan, maar wordt in overleg met jouw vo-school ‘uitbesteed’ aan het Graafschap College. De uitbesteding wordt ook wel de ‘Rutte-regeling’ genoemd.
Ben je 17 en sta je niet meer ingeschreven bij een vo-school, dan kun je soms met toestemming van de gemeente een vavo-opleiding doen. Je moet dan in het betreffende schooljaar 18 jaar worden. De vavo-decaan kan je meer vertellen over deze regeling.

Wanneer kies je voor vavo?

  • Als je gezakt bent voor het vwo, havo of vmbo-tl en je voor een of meer vakken een certificaat wilt behalen, zodat je alsnog in het bezit komt van je diploma
  • Als je een vwo-, havo- of vmbo-tl-diploma hebt, maar geen examen hebt gedaan in de vakken die je nodig hebt voor je vervolgstudie
  • Als je een diploma vwo, havo of vmbo-tl wilt halen, maar dat om welke reden dan ook niet op een reguliere middelbare school kunt of wilt doen
  • Als je een mbo-opleiding volgt en tegelijkertijd een vak op vmbo- of havo-niveau wilt volgen, met het oog op je vervolgopleiding

Wil je je direct aanmelden voor vavo?

Ben je enthousiast? Meld je dan aan! Dat kan via deze website. Ga naar de richting Vavo en kies voor een opleiding. Maak vervolgens een keuze voor een van de profielen en meld je aan via de knop ‘Aanmelden’. Wil je maar enkele vakken (met of zonder profiel) gaan volgen, kies dan een profiel waarin in elk geval die vakken zitten. Na je aanmelding nodigen we je uit voor een toelatingsgesprek. In het toelatingsgesprek word je definitief ingeschreven voor de vakken en eventueel het profiel van jouw keuze. De toelatingsgesprekken worden elk jaar vanaf april/mei gehouden.

Tijdig aanmelden!

Meld je zo vroeg mogelijk aan voor een vavo-opleiding. Tijdens de zomervakantie worden geen toelatingsgesprekken gehouden. Als je je tijdens de zomervakantie aanmeldt, nemen wij na de vakantie contact met je op om te bespreken of je alsnog voor een toelatingsgesprek kunt komen. Om te voorkomen dat de opleiding van jouw keuze dan al vol zit, of dat je vertraging oploopt bij de start van je opleiding, is aanmelden ruim vóór de zomervakantie dus van belang!

NB Aanmelden voor een vavo-opleiding in schooljaar 2023-2024 is niet langer mogelijk. Mocht je hier vragen over hebben, vul dan onderstaand contactformulier in. Aanmelden voor schooljaar 2024-2025 kan al wel. 

Wil je eerst meer weten over vavo?

Op deze website vind je meer informatie over de opbouw van de vavo-opleidingen vwo, havo en vmbo-tl en over de verschillende profielen. Wanneer je vragen hebt over de vavo-opleidingen van het Graafschap College, kun je contact opnemen met de sector Educatie & Participatie, waar deze opleidingen worden verzorgd. Dat kan via het contactformulier op deze pagina, maar je kunt ook de administratie van de sector Educatie & Participatie bellen (tel. 0314 – 353 800). Indien nodig word je doorverwezen naar de zorg- en loopbaandecaan van het vavo.

Voor meer informatie over vavo in het algemeen kun je ook terecht op de landelijke site www.vavoscholen.nl.

Ik heb een vraag over vavo

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.