Technicus engineering - Graafschap College

Technicus engineering | niveau 4 | bol

Crebocode 25919

 • niveau 4
 • bol
 • 4 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als technicus engineering hebben machines en systemen geen geheimen voor jou. Je weet hoe ze mechanisch in elkaar zitten en hoe ze bijvoorbeeld elektrotechnisch worden aangestuurd. Voor dit beroep heb je techniek in de vingers. Jij wordt heel goed in het maken en in elkaar zetten van moeilijke technische dingen: je ontwerpt, ontwikkelt, installeert en verbetert in dit vak.

Ga je dit profiel in de beroepsopleidende leerweg (bol) volgen, dan kies je na een breed basisjaar voor een aandachtsgebied waarin je je verder specialiseert.
Ben je creatief en vind je het leuk om naast de techniek ook na te denken over de vormgeving van een product of systeem? Kies dan voor product engineering. Je leert om een goed idee te vertalen naar een ontwerp, bijvoorbeeld voor een rolstoelfiets, boot of speciale productverpakking. Je ontwerpt zowel eenmalige, unieke producten als series. Prototypes zoals een bureaulamp realiseer je met onder andere 3D-printers. Je bent breed inzetbaar, want je kunt tekenen, calculeren en het werk voorbereiden en produceren.

Heb je ruimtelijk, wiskundig inzicht en ben je handig? Dan is werktuigbouwkunde iets voor jou. Je kunt een product bedenken en maken. Je houdt je bezig met het ontwerp, de productievoorbereiding en de productie. Je werkt met verspanende, constructie- en montagetechnieken.
Kun je de verschillende vakgebieden juist goed combineren? Dan specialiseer je je in de mechatronica. Je houdt je bezig met automatisering binnen bedrijven, maar je kunt ook aan de slag bij bedrijven die gebruiksapparaten maken, zoals ziekenhuisapparatuur, industriële robots, melkmachines of verpakkingsmachines. Je kunt mechatronische systemen ontwerpen, implementeren en de installatie begeleiden en beheren.

Ben jij ondernemend, nieuwsgierig en wil je alles weten over de nieuwste technologische ontwikkelingen? Bij Smart Industry worden besturingstechniek, ict én technische bedrijfskunde gecombineerd. Je leert alles over robotica, embedded systems en ‘internet of things’. Er is veel aandacht voor theorie én de praktijk. Samen met je medestudenten werk je tijdens de opleiding aan innovatieve projecten.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
4 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Het eerste jaar van de opleiding is een basisjaar. Je bent vooral bezig met diverse projecten over de volle breedte. Na het eerste leerjaar kun je je richten op een van de aandachtsgebieden: product engineering, werktuigbouwkunde, mechatronica of Smart Industry. Studenten maken regelmatig gebruik van de leslocatie CIVON in Ulft. Bijvoorbeeld voor het verzorgen van presentaties.

Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Versneld/verkort

Afhankelijk van je vooropleiding (bijvoorbeeld havo of vwo) is een verkorte studieduur mogelijk. Dit stellen we vast in het toelatingsgesprek.

De opleiding

Kun jij denken in ideeën en oplossingen? Plan en organiseer je graag? Heb je een brede belangstelling voor techniek? Kies dan voor de opleiding Technicus engineering! In je toekomstige beroep houd je je bezig met ingewikkelde technische producten. Je ontwerpt, ontwikkelt, installeert en verbetert. Je kunt je specialiseren in productengineering, werktuigbouwkunde, mechatronica en Smart Industry.

 

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je zelfstandig, kwaliteits- en kostenbewust bent. Jij bent een conceptueel denker. Ook heb je inzicht in processen, waarmee je problemen signaleert en oplost. Jij bent sociaal en communicatief vaardig en klantgericht.

Competenties

Jij kunt goed ontwerpen en het werk voorbereiden. Ook kun je producten en systemen realiseren en onderhouden.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen.
De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023 – 2024 € 1.357,-).

Let op: als je voor dit profiel in de beroepsopleidende leerweg (bol) kiest, val je onder de regeling Metaalimpuls. Dankzij deze regeling wordt het lesgeld vergoed.

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 200,- en € 250,-
 • Hardware: laptop (wordt beschikbaar gesteld onder voorwaarden)
 • Licenties: max. € 160,-
 • Readers: max. € 200,-
 • Kleding/Accessoires/gereedschappen: PBM’s, kleding, persoonlijk werkmateriaal: tussen € 200,- en € 250,-
  Totaal: tussen € 760,- en € 860,- (excl. laptop)

 Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 100,- en € 150,-
 • Licenties: max. € 120,-
 • Readers: max. € 200,-
  Totaal: tussen € 420,- € 470,-

 Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 100,- en € 150,-
 • Licenties: max. € 120,-
 • Readers: max. € 200,-
  Totaal: tussen € 420,- € 470,-

 Leerjaar 4

 • Boeken: tussen € 50,- en € 100,-
 • Licenties: max. € 120,-
 • Readers: max. € 200,-
  Totaal: tussen € 370,- € 420,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 0,- en € 50,- per leerjaar.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Kies je voor dit profiel, dan volg je eerst een gezamenlijk deel. Dit betekent dat je samen met studenten van aanverwante profielen (deels) dezelfde vakken volgt. Na dit gezamelijke deel kun je je richten op de aandachtsgebieden mechatronica, werktuigbouwkunde, product engineering en Smart Industry. Ga je dit profiel in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen, dan volg je een gezamenlijk deel met studenten van de profielen Technicus elektrotechnische systemen, Technicus mechatronica systemen, Werkvoorbereider fabricage en Tekenaar constructeur.

Twijfel je dus nog? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk overstappen.

Aantrekkelijke (financiële) voordelen

Volg je deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg? Dan val je onder de regeling Metaalimpuls. Deze regeling houdt in dat alle studiematerialen (boeken, werkkleding, gereedschap en laptop) worden vergoed. Het lesgeld wordt met terugwerkende kracht (onder voorwaarden) door Metaalimpuls betaald. Als je na vier jaar je diploma hebt behaald, zullen de bedrijven die bij Metaalimpuls zijn aangesloten hun uiterste best doen om je te helpen bij het vinden van een baan. Vragen? Mail of kijk op de website!

Aan de slag met bedrijfsprojecten

Volg je dit profiel in de beroepsopleidende leerweg? Dan ga je in het laatste jaar aan de slag met interessante bedrijfsprojecten. Bedrijven dragen een probleem aan en jij bedenkt een technische oplossing, die aansluit bij de wensen en eisen van de opdrachtgever. Een leuke manier om tijdens je opleiding praktijkervaring op te doen!

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen