Over de grens

Tijdens je studie internationale ervaring opdoen? Vrijwel al onze opleidingen bieden buitenlandse activiteiten aan: één- of meerdaagse excursies, stedentrips of uitwisselingen met andere scholen in de Euregio en de rest van Europa. Ook lopen steeds meer studenten stage in het buitenland, van net over de grens tot ver buiten Europa. Voor al deze activiteiten geldt: je doet nieuwe ervaringen op, je leert een andere cultuur kennen, je verbreedt je horizon en je talenkennis krijgt een ‘boost’. Met internationale leer- en werkervaring onderscheid je je van anderen. Heel handig als je straks een baan zoekt!

Stagelopen in het buitenland

Studenten die in het buitenland op stage zijn geweest zijn het er allemaal over eens: het is een ervaring die je nooit meer vergeet! Het is fantastisch om een tijd in het buitenland te wonen en te werken. Doordat je veel zelf moet regelen en jezelf moet zien te redden in de nieuwe omgeving, word je zelfstandiger en kom je sterker terug.

Euregio, Europa of wereldwijd

Je kunt kiezen voor een land waarvoor je (mogelijk) een subsidie ontvangt via Erasmus+, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander land. In de folder ‘Going abroad… Leren en werken in het buitenland’ lees je wat een buitenlandse stage voor jou kan betekenen en wat je daarvoor moet doen. Je kunt kiezen voor een stage nog redelijk dicht bij huis, net over de grens in Duitsland (Euregio). Je kunt ook iets verder weg, maar nog wel binnen Europa. Je kunt ook kiezen voor een stage buiten Europa, dus wereldwijd. Ben je je nog aan het oriënteren? Kijk dan eens op de websites www.wilweg.nl en www.wilwegwijzer.nl.

Erasmus+

Het Graafschap College werkt nauw samen met Erasmus+. Erasmus+ is een Europees subsidieprogramma dat beurzen beschikbaar stelt voor studenten van mbo-opleidingen die een internationale stage-ervaring willen opdoen bij bedrijven en instellingen in ruim 30 deelnemende landen. Met een Erasmus+ beurs kan je minimaal 2 weken en maximaal 12 maanden naar het buitenland. Wat een student aan vergoeding krijgt, is afhankelijk van het beschikbare budget, dat wil zeggen de subsidie die het Graafschap College ontvangt. Er is dus geen garantie! Het Graafschap College zorgt voor de reis- en verblijfverzekering.

Deze landen doen mee aan Erasmus+:

  • De 27 EU-lidstaten: België, Frankrijk, Litouwen, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Luxemburg, Slovenië, Cyprus, Hongarije, Malta, Slowakije, Denemarken, Ierland, Nederland, Spanje, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Kroatië, Polen, Finland, Letland, Portugal, Zweden
  • De niet EU-lidstaten: Verenigd Koninkrijk, Turkije, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen en IJsland.

Europa – handige links

stagemarkt.nl: website voor het zoeken van een stageplaats of leerbaan bij erkende leerbedrijven (ook buitenlandse leerbedrijven)
duo.nl/particulier/mbo-er/buitenland/tijdelijk-in-het-buitenland: informatie over stagelopen in het buitenland en je studiefinanciering
erasmusplus.nl: informatie over internationale stages in Europa
euroguidance.nl: informatie over leren en werken in het buitenland
afs.nl: interculturele uitwisselingen voor jongeren
europlacement.com: Netwerk van internationale stagegesprekken
go-europe.nl: informatie voor jongeren over stage in het buitenland
tkmst.nl: informatie over opleidingen in Nederland en in het buitenland
zorgverzekering.org/buitenland/studie-stage-in-buitenland
: informatie over het regelen van je zorgverzekering tijdens en studie of stage in het buitenland

Grensstreek – handige links

lerende-euregio.com: Ler(n)ende Euregio is een Nederlands-Duits samenwerkingsverband van mbo-scholen, bedrijven en overheid
vdab.be/vdab: Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling
eures.info: werken in de Euregio grensstreek

Buiten Europa – handige links

www.siw.nl: Werkvakantie, internationale vrijwilligersprojecten