Middenkaderfunctionaris Smart Building - Graafschap College

Middenkaderfunctionaris Smart Building | niveau 4 | bol

Crebocode 25918

 • niveau 4
 • bol
 • 4 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Ben je middenkaderfunctionaris Smart Building? Dan kun je aan de slag bij een bouwbedrijf, architectenbureau, ingenieursbureau, woningbouwvereniging, energiebedrijf, installatiebedrijf, service- en onderhoudsbedrijf of gemeente. Bij deze bedrijven en instellingen kun je onder andere aan het werk als ontwerper, tekenaar, werkvoorbereider, calculator, technisch in- of verkoper, productie- of projectleider of service- en onderhoudsspecialist. Je bent betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van allerlei bouwprojecten. Jij hebt het overzicht van het totale bouwproject. Daarnaast begeleid je technische werkzaamheden, werk je technische ontwerpen uit en controleer je begrotingen en offertes. Kortom, je hebt veelzijdig, verantwoordelijk en afwisselend werk.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
4 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Je volgt projectonderwijs. Dat betekent dat je (samen met je mede-studenten) werkt aan innovatieve projecten, waarin zowel de theorie als de praktijk aan bod komen. De projecten worden bouw- en installatietechnisch gezien ingewikkelder naarmate de opleiding vordert. Je krijgt ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, natuurkunde, 3D-tekenen en loopbaan en burgerschap. In alle leerjaren van de opleiding loop je stage in het bedrijfsleven.

Examinering

Het vierde jaar is een examenjaar. Je werkt bij een bedrijf of gemeente waar je examenopdrachten uitwerkt en je maakt examenopdrachten op school.

Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: 
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. 

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past. 

Vervolgmogelijkheden hbo

Kies je voor dit profiel, dan kun je daarna doorstromen naar hbo Bouwkunde, bijvoorbeeld op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Arnhem.

De opleiding

De opleiding Smart Building is een combinatie van Bouwkunde en Technicus Engineering. Door nieuwe (industriële) bouwmethoden en innovaties in de installatietechniek verandert de wereld van de gebouwde omgeving razendsnel. Er is behoefte aan medewerkers, die actief kunnen samenwerken met en tussen verschillende disciplines. De bouw- en installatietechniekbranche werken intensief samen, zodat duurzame, toekomstgerichte en generatiebestendige gebouwen gebouwd worden. Wil jij een veelzijdige, verantwoordelijke en afwisselende baan en werk je graag samen met anderen? Dan is de opleiding Smart Building jouw opleiding!

Persoonlijkheid

Je bent iemand die sociaal vaardig is en graag met anderen samenwerkt. Je bent ondernemend, weet van aanpakken en steekt graag de handen uit de mouwen. Je kunt overzicht houden en kan omgaan met tijdsdruk.

Competenties

Je kunt goed plannen en organiseren en kunt goed inschatten wat er nodig is om een plan uit te voeren. Je hebt ruimtelijk en technisch inzicht. In je werk heb je veel contact met klanten of opdrachtgevers. Het is belangrijk dat je goed aanvoelt wat zij precies willen. Bij problemen laat je je niet uit het veld slaan, jij weet altijd wel een oplossing te bedenken (samen met je team).

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023 – 2024 € 1.357,-).

LET OP: als je voor dit profiel kiest, val je onder de regeling Installatie- en Bouwimpuls. Dankzij deze regeling wordt een groot deel van de opleiding onder voorwaarden vergoed.

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

 • Hardware: laptop wordt beschikbaar gesteld onder voorwaarden bij de start van de opleiding

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 400,- en € 500,-
 • Licenties: tussen € 50,- en € 100,-
 • Readers: max. € 50,-
  Totaal: tussen € 500,- en € 650,-

Leerjaar 2

 • Licenties: tussen € 100,- en € 150,-
 • Readers: max. € 50,-
  Totaal: tussen € 150,- en € 200,-

Leerjaar 3

 • Licenties: tussen € 100,- en € 150,-
 • Readers: max. € 50,-
  Totaal: tussen € 150,- en € 200,-

Leerjaar 4

 • Licenties: tussen € 100,- en € 150,-
 • Readers: max. € 50,-
  Totaal: tussen € 150,- en € 200,-
Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 150,- 

Bijna al deze kosten vallen onder de regeling Installatie- en Bouwimpuls. Hierdoor is de opleiding voor jou nagenoeg kosteloos. Zie hiervoor de voorwaarden van Installatie- en Bouwimpuls.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

De kosten van de opleiding worden bij een proactieve houding en een progressieve studievoortgang grotendeels vergoed door bedrijven, die lid zijn van de Stichting Installatie & Bouwimpuls.

Aantrekkelijke (financiële) voordelen via Installatie- en Bouwimpuls

De opleiding Smart Building staat voor innovatief en toekomstbestendig onderwijs. Dit onderwijs ontwikkelen we in nauwe samenwerking met regionale installatie- en bouwbedrijven. Deze bedrijven hebben zich met het Graafschap College verenigd in Installatie- en Bouwimpuls. Volg je de opleiding Smart Building? Dan val je onder de regeling Installatie- en Bouwimpuls. Dankzij deze regeling wordt een groot deel van je opleiding vergoed! Kijk op onze website voor meer informatie.

Up-to-date met BIM!

Tijdens de opleiding Smart Building leer je om te werken met BIM (Bouw Informatie Model). BIM is dé manier waarop bedrijven in de bouw en installatietechniek met elkaar samenwerken, zodat duurzame, toekomstgerichte en generatiebestendige gebouwen worden gerealiseerd.

Grenzen verleggen

Wil je stagelopen in het buitenland? Dat kan! De opleiding Smart Building heeft stagemogelijkheden in onder andere Finland, Duitsland en Denemarken. Daarnaast werk je tijdens de opleiding ook regelmatig aan internationale projecten. Zo staat er een werkweek in Berlijn op het programma.

Klaar voor de toekomst!

Het Graafschap College is een van de weinige roc’s in Nederland die de opleiding Smart Building aanbiedt. Als je deze opleiding met succes hebt afgerond, ben je klaar voor de toekomst en helemaal voorbereid op de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot groen en intelligent bouwen.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen