Zomerstages: de springplank naar (sportieve) carrières

 

Studenten Sport en Bewegen lopen tijdens hun opleiding een zomerstage bij recreatiecentra. Zo spot je elke zomer studenten bij een outdoorcentrum in de Achterhoek, of juist op een camping in Frankrijk. “De zomerstage is een periode waarin ze ontzettend groeien”, vertelt opleidingsmanager Rick Maatman. “Ze zijn vaak een paar weken van huis, leren nieuwe mensen kennen en doen dingen die ze nog nooit eerder hebben gedaan.” Oud-student Branco Peperkamp en Michiel Pöpping en Liz Winters van Markant Outdoorcentrum vertellen wat er zo leerzaam is aan de zomerstages én wat je er als bedrijf aan hebt.

Elke mei- en zomervakantie organiseert Markant Outdoorcentrum zeven weken lang zomerkampen voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar onder de naam Summer Camps Holland. Denk aan een Adventure Camp, een Wakeboard Camp, Fun Camp of een Animal Camp: er is voor iedere leeftijdsgroep wat wils.

Hoewel elk kamp een eigen programma heeft, komen alle kinderen bij het avondeten en ontbijt weer samen. “Een behoorlijke klus om alles goed te organiseren”, vertelt coördinator Liz. “We zijn dan ook blij met alle enthousiaste stagiaires die bij ons stage willen lopen. Stage lopen in de zomervakantie past bij ons werkveld, omdat we recreatieprogramma’s aanbieden in tijden dat de meeste mensen op vakantie zijn. Vaak moet een stagiaire zich daar wel even overheen zetten. Gelukkig is het een kwestie van goed plannen en afspraken maken! We zorgen er dan ook voor dat studenten tijdens de stage ruimte krijgen voor ontspanning.”

Studenten die blijven werken

Bij Markant kunnen stagiaires kiezen tussen het begeleiden van outdooractiviteiten en crewlid zijn tijdens de Summer Camps. “Het hangt er natuurlijk vanaf welke opleiding studenten doen. Soms draaien studenten een dag mee op kantoor of bedenken ze een nieuw arrangement: de stage moet in ieder geval aansluiten op hun opleiding én het toekomstige werkveld”, aldus Michiel. “We vinden het echt heel leuk als studenten uiteindelijk ook ná de zomer of in het volgende seizoen willen blijven werken als bijvoorbeeld instructeur.”

Eén van de studenten die bij Markant is blijven werken, is Branco. Hij was tot voor kort student Sport en Bewegen, maar werkt nu fulltime als outdoorinstructeur. “Ik deed vier jaar geleden voor het eerst mijn zomerstage bij Markant”, vertelt Branco. “De eerste anderhalve week draaide ik mee als crewlid, maar ik vond het niet zo leuk om 24/7 met kinderen bezig te zijn. Dus kwam ik terecht bij het outdoorteam, waar ik als instructeur allerlei activiteiten uitleg en begeleid. Dat past goed bij mijn opleiding.”

Dit jaar is hij zelfs voor de tweede keer outdoorcoördinator. “Ik leid nieuwe stagiaires en vrijwilligers op. Dat is voor mij weer een stap om iets te kunnen leren, en ik kan nieuwe stagiaires goed helpen met mijn eigen ervaring. Ik herken veel van mezelf in hen, bijvoorbeeld dat ze het in het begin moeilijk vinden om iets uit te leggen voor een groep. Ze zijn nog erg zoekend. Maar dat was ik zelf eerst ook: nu gaat het helemaal vanzelf.”

Leerzaam voor student én bedrijf

Met een zomerstage rol je makkelijk het vak in, vindt Branco. “Je moet er even inkomen, maar al doende leer je ontzettend veel.” Dat merkt Michiel ook. “De dynamiek binnen de zomerkampen en het outdoorteam is zo groot, dat studenten veel indrukken opdoen”, legt hij uit. “Soms komen er studenten binnen waarover we twijfelen. Maar gedurende de stage komt het dan tóch vaak gewoon goed. Dat is mooi om te zien. Studenten leren voor een groep staan, ze leren hoe je goede instructie geeft en hoe je met klanten omgaat. Die leerervaringen zijn ontzettend waardevol.”

Ook voor het bedrijf zelf hebben zomerstages een grote meerwaarde. “Door de vaak kleine groepjes doen stagiaires in een kleine setting en veilige leeromgeving in korte tijd veel leerervaringen op. Er is altijd wat te doen! En mede daardoor kunnen wij vanuit het bedrijf een leuk programma aanbieden. Het is dus echt een win-win.”