Technisch Lyceum biedt jongeren flexibel beroepsonderwijs vanaf de middelbare school

Anouk (16): ‘Ik weet al bijna mijn hele leven dat ik lasser wil worden’

Jongeren die al vroeg weten wat ze willen in de techniek, kunnen vanaf nu al op de middelbare school technisch beroepsgericht onderwijs gaan volgen bij het Technisch Lyceum. Een unieke kans voor vmbo-leerlingen om hun passie te volgen en zich voor te bereiden op een succesvolle carrière als vakkracht. Op 5 april gaf de eerste groep leerlingen van het Technisch Lyceum het feestelijke startschot in aanwezigheid van burgemeester Mark Boumans en Wethouder Jorik Huizinga.

Goede aansluiting met het mbo

Op het Technisch Lyceum volgen leerlingen al praktijkles op het mbo terwijl ze nog op het vmbo zitten. Anouk (16) is een van de eerste leerlingen van het Technisch Lyceum: “Ik weet al bijna mijn hele leven dat ik lasser wil worden, net als mijn vader. Het voordeel van het Technisch Lyceum is dat er een goede aansluiting is met het mbo. Ik ben blij dat ik nu al de vakken volg die ik het allerleukste vind en sneller kan beginnen met werken.”
Herman (16) heeft al sinds jonge leeftijd een passie voor metaaltechniek: “Het Technisch Lyceum is wel een uitdaging, omdat je in minder tijd meer dingen moet doen. Je zit eigenlijk op twee scholen tegelijk en moet er daarom wel wat extra tijd in stoppen. Maar het voordeel is wel dat ik met werk bezig ben wat ik leuk vind.” En ook Rik (16) ontdekte zijn passie voor techniek al vroeg: “Op hele jonge leeftijd wist ik al dat ik constructiewerker wilde worden.”

Pilot een succes

“Dit schooljaar zijn we in eerste instantie gestart met een pilot”, vertelt Tonny te Winkel, docent bij het Technisch Lyceum. “Drie gemotiveerde vmbo-leerlingen volgen momenteel een opleiding Metaalbewerken bij het Technisch Lyceum en volgend schooljaar zullen acht vmbo-leerlingen van verschillende scholen uit de regio starten. De leerlingen krijgen techniekonderwijs op maat, wat betekent dat ze zich mogen concentreren op wat ze later echt nodig hebben om een goede vakman of vakvrouw te worden. We hebben deze manier van onderwijs ontwikkeld met docenten van verschillende vmbo-scholen, in samenwerking met docenten van het Graafschap College.”

Uitbreiding naar meerdere vakgebieden

“Nu deze vorm van onderwijs een succes blijkt, willen we dit niet alleen uitrollen naar andere niveaus en leerjaren, maar ook naar verschillende beroepsgebieden”, vertelt Bram Clahsen, directeur van de sector Techniek & Informatica van het Graafschap College. “In de nabije toekomst zullen we dus ook beroepsgerichte lycea in bijvoorbeeld de zorg en de horeca gaan aanbieden.”

Vmbo-leerlingen die interesse hebben in de mogelijkheden, kunnen contact opnemen met hun mentor op school of een mail te sturen naar technischlyceum@achterhoekvo.nl

Over het Technisch Lyceum

Het Technisch Lyceum is een samenwerking tussen middelbare scholen van Achterhoek VO en mbo-instelling het Graafschap College, en biedt op maat gemaakt technisch beroepsonderwijs aan. Leerlingen krijgen een op maat gemaakt traject en kunnen daarbij  gaan voor verdieping, verbreding of versnelling van het onderwijsprogramma. Een deel van het leren vindt daarbij steeds meer plaats in de echte beroepspraktijk, wat leidt tot een betere aansluiting op het vervolgonderwijs of de arbeidsmarkt.