Een onvergetelijke ervaring

Studenten repareren kapotte daken in Gambia

Pim Kolkman, Luc Klumper, Justin Lammers en Daniël Wagenvoort, alle vier eerstejaarsstudent Allround Timmerman (niveau 3), waren twee weken in Gambia om daar herstelwerkzaamheden uit te voeren aan huizen van lokale bewoners. Docenten Marleen Schut en René Bussink reisden, afwisselend van elkaar, met de studenten mee om hen te begeleiden. Vlak na hun terugkeer in Nederland vertelden de jongens uitgebreid over hun Afrikaanse avontuur.

Ze zijn het er allemaal over eens dat het een ervaring was om nooit te vergeten. “Je kijkt verder dan de Achterhoek en ervaart hoe mensen in een ander deel van de wereld leven en hun huizen bouwen. Dat was heel leerzaam en zorgt ervoor dat je met andere ogen naar je eigen leven en omgeving kijkt”, begint Pim. Luc vult glimlachend aan: “Je bent ineens weer heel erg blij met wat je zelf hebt. Ik loop hier op de nieuwste schoenen, terwijl ze daar al blij zijn als ze een dak boven hun hoofd hebben en voldoende te eten hebben.” 

Internationale ervaring voor iedereen

Om mee te kunnen, moesten de studenten ‘solliciteren’. “We konden met vier studenten op reis. Het animo was groter. Op basis van motivatiebrieven hebben we een selectie gemaakt. Vanuit de richting Gebouwde omgeving gaan al sinds 2015 jaarlijks studenten naar Gambia. Samen met Stichting Bouwen is in die jaren aan diverse projecten gewerkt. Tot nu toe gingen eigenlijk altijd studenten van de niveau 4-opleidingen mee. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om niveau 3-studenten een kans te geven. De wereld globaliseert, dus het is belangrijk dat alle studenten de kans krijgen om internationale ervaring op te doen”, legt Marleen Schut uit. 

Kapotte daken en krom hout

De eerste twee dagen brachten studenten en docenten door in de hoofdstad Banjul. Daarna vertrok het gezelschap naar Jinack Island, een eiland voor de Gambiaanse kust. “Onlangs werd dit eiland getroffen door noodweer. Harde wind heeft de daken van huizen vernield. Wij hebben de daken van een aantal huizen gerepareerd”, vertelt Pim. Dat was best een uitdaging vertelt Justin: “De materialen waarmee je daar werkt, zijn van een heel andere kwaliteit dan waar we hier in Nederland mee werken. Zo was het hout bijvoorbeeld krom. Voor je gevoel kun je dan niet de kwaliteit leveren die je zou willen leveren.” De eerste twee dagen in Banjul gebruikte de groep om de benodigde inkopen te doen. “Dat viel juist weer heel erg mee. Ik had niet verwacht dat daar in de bouwmarkt nog zoveel verschillende soorten gereedschappen beschikbaar zouden zijn”, aldus Pim. 

Kampvuur, safari en markt

De studenten hebben twee weken gewerkt om zoveel mogelijk huizen te herstellen. Ook hebben ze het psychiatrisch ziekenhuis van nieuwe spanten voorzien. Naast het harde werken, was er ook tijd voor ontspanning. Daniël noemt de kampvuuravonden. “Tijdens een van deze avonden heb ik een mooi gesprek gehad met Bamba, een bewoner van het eiland met veel aanzien. Het ging over het geloof. De leefomstandigheden op Jinack Island zijn niet al te best. Het geloof biedt de mensen daar houvast en hoop. Het gesprek ging in het Engels, dus dat was voor mij ook een mooie oefening.” Justin vertelt over de safari in buurland Senegal die de groep met een plaatselijke gids maakte. “Zo mooi! We hebben giraffen, schildpadden, zebra’s en de grootste antilopesoort ter wereld gezien. We zijn ook nog naar de markt in Barra geweest, de hoofdstad van Jinack Island. Daar heb ik ook mijn ogen uitgekeken. Alle etenswaar, zoals vlees en vis, lag daar in de volle zon. Het rook er niet fris. Ook niet, omdat de riolering openlag.” Daniël vult aan: “We waren op die markt een soort ‘bezienswaardigheid’. Dat voelde een beetje gek. Wel allemaal aardige mensen. Ik kreeg zelfs nog een armbandje van een van de marktkoopvrouwen, omdat ik een kledingstuk van de grond raapte dat was gevallen.” 

Mede mogelijk gemaakt door

Daniël is duidelijk: als hij opnieuw de kans krijgt om een soortgelijke reis te maken, pakt hij direct zijn koffers. De andere studenten zijn iets minder resoluut, maar kijken wel terug op een geweldige ervaring. “Een ervaring die mede mogelijk werd gemaakt door bedrijven uit de regio”, benoemt Marleen. “De studenten hebben zelf sponsoren gezocht en verschillende bedrijven hebben een financiële bijdrage gedaan. Ik denk omdat ook bedrijven het belangrijk vinden dat hun toekomstige medewerkers over de grens ervaring opdoen. Dat komt hun persoonlijke en professionele ontwikkeling ten goede.”