Studenten Pedagogisch werk en onderwijs aan het werk bij Mañana Mañana

‘Top geregeld, volgend jaar weer?’

Ruim dertig studenten van de opleiding Pedagogisch werk en onderwijs uit Groenlo waren de afgelopen dagen te vinden op het festival Mañana Mañana bij kasteel Vorden. In het Speelbos vermaakten zij klein (en soms ook groot) met allerlei knutselactiviteiten. Vooral het T-shirts bedrukken was erg in trek: “We hadden al een voorraad t-shirts in kindermaten, maar er kwamen ook volwassenen langs met de vraag of ze er een mochten maken,” vertelt studente Nienke Wamelink lachend. “Daar hebben we nu snel even wat extra voor gehaald.” Kinderen konden ook wetenschappelijke proefjes doen, een lavalamp maken of een vulkaan. “Het is erg leuk om te doen, je ziet dat iedereen er veel plezier in heeft. Het festival zelf is ook relaxed, daar kun je ook nog wat van meepikken.”

Feestfabriek ook enthousiast

Het idee om de onderwijsassistenten in opleiding in te zetten kwam van docente Marieke Visser. “Een aantal jaren geleden is een klein groepje al op het festival in Hummelo geweest om te helpen. Het leek me leuk om het opnieuw op te zetten en het dit keer als pilot officieel binnen de onderwijsactiviteiten van de opleiding op te nemen. Daarom ben ik, samen met oud-collega Wendy Martens, in gesprek gegaan met Lisa Leliveld van de Feestfabriek, de organisatie achter het festival. Ook hen leek het een prima plan en zo konden we aansluiten bij de kinderactiviteiten in het Speelbos op Mañana Mañana.”

Alle activiteiten zelf bedacht

Om een leuk en gevarieerd programma te bedenken, zijn de studenten al in periode zes gestart met brainstormen en groepen maken voor activiteiten: “De afgelopen weken hebben ze de activiteiten met elkaar uitgeprobeerd en de laatste materialen en sponsoren geregeld,” gaat Marieke Visser verder. “Tevens blijven ze overnachten in een gesponsorde tent van Obelink Winterswijk. De studenten worden op de voorbereiding en uitvoering beoordeeld, voor een gedeelte ook door ‘opdrachtgever’ Lisa van de Feestfabriek. Het lijkt ons geweldig als we de begeleiding bij een Festival zoals dit vast in de lesprogramma’s voor onze studenten kunnen opnemen.”

Genieten van het festival

Als het aan de studenten ligt, komt er ook een vervolg: “Echt een mooie opdracht,” geeft student Tim Eppinghorst aan. “Gisteren de opbouwdag was top, nu hebben we veel aanloop, je ziet dat de activiteiten goed aanslaan. Rond een uur of zes zit het er op voor ons, dan kunnen we nog even genieten van het Festival. Omdat we als vrijwilligers bij de ‘crew’ horen, kunnen we ook nog even aansluiten bij de ‘afterparty’ op de Crew camping. Da’s wel gezellig!”, grijnst hij. Even later krijgt de groep een hartelijk ‘dank je wel’ van een van de ouders: “Top geregeld, jullie doen het geweldig. Volgend jaar weer?”