Tweede groep ‘Nieuwkomers in de zorg’ gaat van start

Nieuwkomers optimaal voorbereiden op een baan in de zorg en tegelijkertijd werkgevers op een cultuursensitieve manier voorbereiden op hun komst. Dat is de kern van ‘Nieuwkomers in de Zorg’. In dit project worden statushouders intensief begeleid en maken ze kennis met de zorgsector. Om dit in de Achterhoek te bereiken, werken onderwijs, gemeenten, zorgaanbieders en andere partners samen.

Regionaal bundelen de samenwerkingspartners de krachten om een groep gemotiveerde statushouders op te leiden voor een baan in de zorg. Het Graafschap College verzorgt hierin het scholingstraject, via de Entree-opleiding (mbo niveau 1). Door wederzijds begrip te bevorderen voor cultuurverschillen wordt stapsgewijs toegewerkt naar een match, een diploma en een dienstverband.

Eerste deelnemers hebben eerste fase afgerond

Eind september 2021 begon de eerste groep statushouders met hun scholing op het Graafschap College. Inmiddels hebben zij het eerste deel van het scholingstraject (in de beroepsopleidende leerweg of bol) afgerond. Hierin werd veel aandacht besteed aan de Nederlandse taal en (werk)cultuur. Ook liepen de deelnemers stage. Nu stappen ze over naar de bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg), waarin ze een jaar lang verder leren in de praktijk, bij een zorginstelling in de buurt, en nog 1 dag per week naar school gaan.

Aanmelden voor nieuwe groep kan nu!

Op 1 april 2022 gaat een tweede groep van start, met maximaal 16 deelnemers. Statushouders kunnen zich vanaf nu voor het project aanmelden. Aan hen is de volgende oproep gericht:

 

OPROEP

Wil jij graag werken in de (thuis)zorg? Maar heb je door jouw achtergrond meer hulp nodig met de Nederlandse taal en cultuur? Dan is dit jouw kans!
Meld je aan voor ‘Nieuwkomers in de Zorg’: een aangepaste opleiding, speciaal voor Achterhoekse statushouders.

  • Start: 1 april 2022
  • Aanmeldformulier: https://forms.gle/nuDeQgvbf811Fjyp9
  • Lees de extra informatie op het aanmeldformulier. Heb je daarna nog vragen:
  • Bel of Whatsapp dan met Sabine op: 06-53295865. Zij helpt je graag verder!

 

Dilsoz Amin, te zien in de video, heeft jarenlang gewerkt als zorgverlener. Door haar Iraakse achtergrond (en zorgervaring) kan ze jou tijdens je traject helpen met praktische vragen die je hebt over de Nederlandse (werk)cultuur.