Zelfstandig werkend bakker - Graafschap College

Zelfstandig werkend bakker | niveau 3 | bol / bbl

Crebocode 25722

 • niveau 3
 • bol, bbl
 • 3 jaar
 • bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Maria Montessoristraat
 • Economie & Dienstverlening
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als zelfstandig werkend bakker maak je, op basis van een recept, brood- en banketproducten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan groot en klein brood, speciale broodsoorten, hartige producten, taarten, marsepein, bavaroise en chocolade. Naast het bakken, hou je je bezig met de inkoop van producten en het beheren van de voorraad. Ook stuur je de uitvoerende bakkers aan en ben je verantwoordelijk voor de planning van de werkzaamheden. Je zorgt ervoor dat je iedere dag in een opgeruimde en schone bakkerij aan het werk kunt.

Niveau
3
Leerweg
bol, bbl
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Wanneer je het profiel Zelfstandig werkend bakker wilt volgen, begin je in het eerste leerjaar altijd in de beroepsopleidende leerweg (bol). In het tweede jaar beslis je of je de opleiding in de bol blijft volgen of dat je overstapt naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Kies je voor de bol-opleiding, dan volg je theorie- en praktijklessen op school. Daarnaast loop je stage. Wanneer je de bbl-opleiding volgt, ben je in dienst van een bedrijf. Je gaat een een dag in de week naar school.

 

De lessen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Je krijgt vakken als algemene bakkerijkennis, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Er wordt ook aandacht besteed aan je beroepshouding.

 

Uitstroomprofielen
Tijdens de opleiding kun je je specialiseren door te kiezen voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend bakker brood of voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend bakker banket. Gaat je voorkeur uit naar beide gebieden, dan kun je kiezen voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend bakker brood en banket.

Examinering

Om je diploma te behalen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

Beroepsgerichte vakken
Je beheerst alle kerntaken van het beroep als beginnend beroepsoefenaar voldoende. Daarnaast heb je je beroepspraktijkvorming (stage) met een voldoende afgesloten.

Algemene vakken (generieke vakken)

 • Je doet examen in de vakken Nederlands en rekenen
 • Voor het vak loopbaan en burgerschap geldt een inspanningsverplichting waarmee je je ontwikkeling aantoont. De examencommissie beoordeelt of je hebt voldaan aan de inspanningsverplichting
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Versneld/verkort

Verkort – opleiding op maat

Afhankelijk van je vooropleiding (bijvoorbeeld mbo, havo of vwo) is een verkorte studieduur mogelijk. Dit stellen we vast in het toelatingsgesprek.

De opleiding

Een gezonde bruine boterham, lekker kaascroissantje, stukje heerlijke taart of complete bruidstaart… de meeste mensen zijn er dol op! Vind jij het een uitdaging om deze producten te maken? Ben je creatief, precies en geduldig? Durf je te experimenteren? En is vroeg opstaan voor jou geen probleem? Dan ben jij geschikt voor het bakkersvak!

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je het leuk vindt om lekkere dingen te maken en creatief bent. Je bent sociaal, flexibel en vindt vroeg opstaan en onregelmatig werken geen probleem.

Competenties

Je kunt nauwkeurig en volgens (hygiëne)regels werken. Je kunt goed plannen en gaat flexibel om met het aanpassen van je planning. Als banketbakker heb je een behoorlijke portie creativiteit en kun je precies werken. Als broodbakker weet je juist van aanpakken.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 € 1.357,-). 

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023-2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 40,- en € 50,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 300,- en € 310,-
 • Kleding: tussen € 180,- en € 200,-
  Totaal: tussen € 920,- en € 1.160,- 

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 240,- en € 250,-
  Totaal: tussen € 240,- en € 250,-

Leerjaar 3

 • Licentie: tussen € 180,- en € 190,-
  Totaal: tussen € 180,- en € 190,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 40,- en € 50,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 300,- en € 310,-
 • Kleding: tussen € 180,- en € 200,-
  Totaal: tussen € 920,- en € 1.160,- 

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 240,- en € 250,-
  Totaal: tussen € 240,- en € 250,-

Leerjaar 3

 • Licentie: tussen € 180,- en € 190,-
  Totaal: tussen € 180,- en € 190,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Als je kiest voor het profiel Zelfstandig werkend bakker dan begin je het eerste leerjaar altijd in de beroepsopleidende leerweg (bol). In het tweede jaar van de opleiding beslis je of je de opleiding in de bol blijft volgen of dat je overstapt naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je hebt bij ons in het eerste jaar van de opleiding dus de tijd om uit te zoeken welke leerweg het best bij jou past.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding kun je onder andere de keuzedelen ambachtelijke ijsbereiding, streekproducten en voedingsleer volgen.

 

Bij ambachtelijke ijsbereiding leer je onder meer hoe je ijsproducten (zoals roomijs, sorbetijs en ijstaarten) kunt bereiden, decoreren, presenteren en verpakken. Ook word je creatief uitgedaagd om eigen recepturen voor nieuwe ijsproducten te ontwikkelen.

 

Bakkers spelen tegenwoordig steeds meer in op de vraag van de klant om ‘eerlijke producten’. De kwaliteit, herkomst en het productieproces spelen hierbij een belangrijke rol. Bij het keuzedeel streekproducten leer je meer over de bakkerijgrondstoffen uit de regio en de bereiding van producten waar jouw regio om bekend staat. 

 

Het keuzedeel voedingsleer gaat over de kennis die je als bakker nodig hebt over allergieën en dieetwensen (ook bij geloofs- en levensovertuigingen). Je leert welke allergenen- en productinformatie belangrijk is om met de klant te delen en wat er hierover op het etiket van een verpakt product moet staan.

Gerelateerde profielen