Gespecialiseerd kok - Graafschap College

Gespecialiseerd kok | niveau 4 | bbl

Crebocode 25179

 • niveau 4
 • bbl
 • 2 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Het bereiden van bijzondere, creatieve en luxe gerechten is jouw werk. Je bewaakt de kwaliteit van de gerechten en zorgt ervoor dat ze voldoen aan de verwachtingen van de gasten. Je hebt een leidinggevende functie. Dat betekent bijvoorbeeld dat je het werk verdeelt onder het keukenpersoneel, dat je koks leert hoe ze steeds beter kunnen worden en dat je nieuwe medewerkers begeleidt. Ook ben je verantwoordelijk voor de inkoop van ingrediënten en voor het samenstellen van de menukaart met mooie gerechten en duurzame producten.

Niveau
4
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

De opleiding bestaat uit een beroepsgericht deel om je de juiste kennis en vaardigheden bij te brengen die je nodig hebt als gespecialiseerd kok en een generiek deel, dat bestaat uit de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Examinering

Door middel van het examen wordt beoordeeld of je de kennis, de vaardigheden en het gedrag, die nodig zijn voor het behalen van je diploma, goed beheerst en of je als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt in de praktijk. Ook wordt getoetst of je succesvol kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om dit profiel te kunnen volgen, moet je het diploma Zelfstandig werkend kok hebben. Daarnaast heb je een baan in een niveau 4 erkend leerbedrijf nodig.Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Dan kun je verder leren in het hbo. Onderstaande hbo-opleidingen sluiten goed aan op dit profiel:

 • Opleiding Meesterkok
 • School voor Levensmiddelentechnologie
 • Hoger hotelonderwijs
 • Associate Degree-opleiding: Instructeur Consumptieve Techniek of International Hospitality Management
De opleiding

Bezorg jij mensen graag een gezellige, plezierige en onbezorgde tijd? Werk je graag met mensen om je heen? Dan past een baan in de horeca helemaal bij jou! Een afwisselende baan, waarbij samenwerking met collega’s erg belangrijk is. De keuken en de bediening moeten hun werkzaamheden goed op elkaar afstemmen om de gasten goed van dienst te kunnen zijn. Als je in de horeca werkt vind je het niet erg om op onregelmatige tijden te werken.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je creatief bent en oog hebt voor detail. Bovendien ben je communicatief vaardig, hygiënisch en heb je een commerciële instelling.

Competenties

Je kunt er prima tegen om onder druk te werken. De wensen van de gast staan voor jou altijd centraal en je kunt goed op deze wensen inspelen. Zowel met je collega’s in de keuken als met de collega’s in het restaurant kun je goed samenwerken.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023-2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-). 

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 250,- en € 265,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 43,- en € 45,-
 • Kleding: tussen € 90,- en € 110,-
  Totaal: tussen € 783,- en € 1.020,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 185,- en € 195,-
 • Licentie: tussen € 43,- en € 45,-
  Totaal: tussen € 228,- en € 240,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 400,- en € 475,- per leerjaar.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gerelateerde profielen