Uitvoerend bakker - Graafschap College

Uitvoerend bakker | niveau 2 | bol / bbl

Crebocode 25721

 • niveau 2
 • bol, bbl
 • 2 jaar
 • bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Maria Montessoristraat
 • Economie & Dienstverlening
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Je werkt in de bakkerij en maakt allerlei bakkerijproducten op basis van vaste recepten. Je werkt met de hand, maar ook met moderne machines en apparaten. Eerst breng je de goede ingrediënten bij elkaar, dan bak je het brood, de koek of andere lekkernij. Als al het lekkers uit de oven komt, kun je dit afwerken en decoreren. Als het helemaal af is, worden jouw producten verkocht in de winkel of gaan ze naar afnemers zoals horecagelegenheden. Je werkt onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende.

Niveau
2
Leerweg
bol, bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Wanneer je het profiel Uitvoerend bakker wilt volgen, begin je in het eerste leerjaar altijd in de beroepsopleidende leerweg (bol). In het tweede jaar beslis je of je de opleiding in de bol blijft volgen of dat je overstapt naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Kies je voor de bol-opleiding, dan volg je theorie- en praktijklessen op school. Daarnaast loop je stage. Wanneer je de bbl-opleiding volgt, ben je in dienst van een bedrijf. Je gaat een aantal uren per week naar school. De lessen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Je krijgt vakken als algemene bakkerijkennis, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Er wordt ook aandacht besteed aan je beroepshouding.

Examinering

Om je diploma te behalen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

Beroepsgerichte vakken
Je beheerst alle kerntaken van het beroep als beginnend beroepsoefenaar voldoende. Daarnaast heb je je beroepspraktijkvorming (stage) met een voldoende afgesloten.

Algemene vakken (generieke vakken)

 • Je doet examen in de vakken Nederlands en rekenen
 • Voor het vak loopbaan en burgerschap geldt een inspanningsverplichting waarmee je je ontwikkeling aantoont. De examencommissie beoordeelt of je hebt voldaan aan de inspanningsverplichting
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 2 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een diploma Entree of vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of een gelijkwaardige opleiding. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden mbo
De opleiding

Een gezonde bruine boterham, lekker kaascroissantje, stukje heerlijke taart of complete bruidstaart… de meeste mensen zijn er dol op! Vind jij het een uitdaging om deze producten te maken? Ben je creatief, precies en geduldig? Durf je te experimenteren? En is vroeg opstaan voor jou geen probleem? Dan ben jij geschikt voor het bakkersvak!

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je het leuk vindt om lekkere dingen te maken en creatief bent. Je bent sociaal, flexibel en vindt vroeg opstaan en onregelmatig werken geen probleem.

Competenties

Je kunt nauwkeurig en volgens (hygiëne)regels werken. Je kunt goed plannen en gaat flexibel om met het aanpassen van je planning. Als banketbakker heb je een behoorlijke portie creativiteit en kun je precies werken. Als broodbakker weet je juist van aanpakken.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 € 1.357,-). 

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023-2024, Entree en niveau 2: 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 40,- en € 50,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 300,- en € 310,-
 • Kleding: tussen € 180,- en € 200,-
  Totaal: tussen € 920,- en € 1.160,- 

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 240,- en € 250,-
  Totaal: tussen € 240,- en € 250,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 40,- en € 50,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 300,- en € 310,-
 • Kleding: tussen € 180,- en € 200,-
  Totaal: tussen € 920,- en € 1.160,- 

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 240,- en € 250,-
  Totaal: tussen € 240,- en € 250,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Als je kiest voor het profiel Uitvoerend bakker dan begin je het eerste leerjaar altijd in de beroepsopleidende leerweg (bol). In het tweede jaar van de opleiding beslis je of je de opleiding in de bol blijft volgen of dat je overstapt naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je hebt bij ons in het eerste jaar van de opleiding dus de tijd om uit te zoeken welke leerweg het best bij jou past.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding kun je onder andere de keuzedelen streekproducten en voedingsleer volgen.

Bakkers spelen tegenwoordig steeds meer in op de vraag van de klant om ‘eerlijke producten’. De kwaliteit, herkomst en het productieproces spelen hierbij een belangrijke rol. Bij het keuzedeel streekproducten leer je meer over de bakkerijgrondstoffen uit de regio en de bereiding van producten waar jouw regio om bekend staat. 

Het keuzedeel voedingsleer gaat over de kennis die je als bakker nodig hebt over allergieën en dieetwensen (ook bij geloofs- en levensovertuigingen). Je leert welke allergenen- en productinformatie belangrijk is om met de klant te delen en wat er hierover op het etiket van een verpakt product moet staan.

Gerelateerde profielen