Manager/ondernemer horeca - Graafschap College

Manager/ondernemer horeca | niveau 4 | bol

Crebocode 25184

  • niveau 4
  • bol
  • 3 jaar
  • 26-08-2024
  • nee
Het beroep

Mensen een fijne en leuke tijd bezorgen. Daar draait het om in hotels, restaurants en cafés. Als manager/ondernemer horeca is dit dan ook je doel. Je hebt de ambitie om je eigen horecaonderneming te starten. Je selecteert gemotiveerde medewerkers en stuurt ze aan, maar weet zelf ook van aanpakken. Het naleven van alle wettelijke regels en voorschriften voor de horeca is jouw verantwoordelijkheid. Daarnaast bepaal je (mede) het beleid en zie je erop toe dat dit beleid wordt uitgevoerd. Je bent op de hoogte van de trends en ontwikkelingen in de horeca en je houdt je concurrenten in de gaten.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Als ondernemer of manager horeca moet je breed georiënteerd zijn. De vakken die je tijdens je opleiding krijgt, bereiden je hierop voor. Je leert niet alleen restaurant-, keuken- en receptievaardigheden aan, maar krijgt ook managementvakken. Denk aan bedrijfseconomie, marketing, personeel en organisatie en recht. Daarnaast krijg je de vakken loopbaan en burgerschap, Nederlands, Engels en Duits of Spaans.

De eerste twee jaren van de opleiding volg je vier of vijf dagen per week theorie- en praktijklessen op school. Daarnaast doe je tien weken (vier tot vijf dagen per week) praktijkervaring op in het restaurant van een horecabedrijf. In het derde leerjaar van de opleiding loop je 20 weken stage. Je werkt mee in de frontoffice of bij de receptie van een horecabedrijf.

Examinering

Door middel van het examen wordt beoordeeld of je de kennis, de vaardigheden en het gedrag, die nodig zijn voor het behalen van je diploma, goed beheerst en of je als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt in de praktijk. Ook wordt getoetst of je succesvol kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Dan kun je verder leren in het hbo. Onderstaande hbo-opleiding sluit goed aan op dit profiel:

  • Hotelmanagement
De opleiding

Bezorg jij mensen graag een gezellige, plezierige en onbezorgde tijd? Werk je graag met mensen om je heen? Dan past een baan in de horeca helemaal bij jou! Een afwisselende baan, waarbij samenwerking met collega’s erg belangrijk is. De keuken en de bediening moeten hun werkzaamheden goed op elkaar afstemmen om de gasten goed van dienst te kunnen zijn. Als je in de horeca werkt vind je het niet erg om op onregelmatige tijden te werken.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je enthousiast, gedreven, ondernemend en vernieuwend bent. Je hebt een commerciële en flexibele instelling, bent creatief en stressbestendig en durft risico’s te nemen. Je bent gast- en marktgericht en een echt organisatietalent.

Competenties

Onder druk werken vind je geen probleem en je houdt altijd het overzicht. Je kunt leidinggeven en bent in staat om werkzaamheden te delegeren. Als er zich onverwachte situaties voordoen, kun je snel schakelen en op de juiste manier reageren.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 € 1.357,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

  • Boeken: tussen € 500,- en € 525,-
  • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
  • Licentie: tussen € 40,- en € 45,-
  • Kleding: tussen € 420,- en € 440,-
  • Accessoires/gereedschappen: tussen € 135,- en € 140,-
    Totaal: tussen € 1.495,- en € 1.750,-

Leerjaar 2

  • Boeken: tussen € 415,- en € 420,-
  • Licentie: tussen € 40,- en € 45,-
    Totaal: tussen € 455,- en € 465,-

Leerjaar 3

  • Boeken: tussen € 265,- en € 270,-
  • Licentie: tussen € 40,- en € 45,-
    Totaal: tussen € 305,- en € 315,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 500,- en € 700,- per leerjaar.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen