Facilitair leidinggevende - Graafschap College

Facilitair leidinggevende | niveau 4 | bol

Crebocode 25608

 • niveau 4
 • bol
 • 2 of 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Je hebt een veelzijdige baan en hebt zowel uitvoerende als leidinggevende taken. Zo organiseer je de inkoop, beheer je de voorraad, coördineer je de schoonmaakwerkzaamheden, ben je verantwoordelijk voor het gebouwenbeheer, stel je het menu van het (bedrijfs)restaurant samen en organiseer je recepties en evenementen. Dankzij jouw inspanningen kunnen anderen prettig werken en hun werk extra goed doen.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
2 of 3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Tijdens de opleiding combineer je theorie- en praktijklessen op school met stages bij bedrijven of instellingen. In het eerste leerjaar loop je in periode twee 10 weken stage. In het tweede jaar van de opleiding ga je in de eerste periode van het schooljaar 10 weken op stage en in het derde jaar van de opleiding loop je het laatste halfjaar stage.

Examinering

Door middel van examens beoordelen we of je over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt die nodig zijn om het beroep uit te oefenen. Om je diploma te behalen, moet je aan een aantal eisen voldoen:

 • Generieke eisen: de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap moet je volgens de norm hebben afgerond
 • Beroepsspecifieke eisen: kerntaken en werkprocessen die in het beroep centraal staan, moet je volgens de norm hebben afgerond
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Dan kun je verder leren in het hbo. Onderstaande hbo-opleiding sluit goed aan op dit profiel:

 • Facility Management

Ook specialistische opleidingen op het gebied van logistiek, horeca, inkoop of evenementenorganisatie sluiten goed aan op dit profiel.

Profiel in beeld

Versneld/verkort

Versneld
Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. De opleiding duurt dan geen 3 jaar, maar 2 jaar. In het eerste leerjaar worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken.

Verkort
Heb je een havo- of vwo-diploma én heb je voldoende kennis van economie en wiskunde? Beheers je de Nederlandse taal goed en beschik je over leidinggevende kwaliteiten? Dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject. Je doet dan 2 jaar in plaats van 3 jaar over de opleiding. Tijdens een gesprek bepalen we of je in aanmerking komt voor het verkorte opleidingstraject.

De opleiding

Hou jij van regelen en organiseren? Weet je van aanpakken? Ben je stressbestendig en flexibel? Dan past een baan binnen de facilitaire dienstverlening bij jou! Je kunt aan de slag in verschillende branches en bij allerlei bedrijven en instellingen, zoals kantoororganisaties, woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, overheidsinstellingen en onderhouds- en schoonmaakbedrijven. Als facilitair leidinggevende of allround medewerker heb je verantwoordelijkheidsgevoel en schrik je niet van een spoedklus. Daarnaast ben je oplossingsgericht en niet bang om een klachtengesprek te voeren.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je beschikt over uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden. Bovendien heb je een zakelijke en dienstverlenende houding. Je bent stressbestendig, oplossingsgericht, flexibel en je weet van aanpakken.

Competenties

Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband aan de slag. Werken onder druk is voor jou geen probleem. Je bent goed met getallen, je kunt het overzicht bewaren en goed plannen en organiseren. Leidinggeven vind je niet moeilijk en je kunt mensen prima uitleggen wat er van hen wordt verwacht. Je kunt je goed inleven en inspelen op veranderende situaties.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 € 1.357,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 265,- en € 270,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 170,- en € 180,-
 • Kleding: tussen € 70,- en € 75,-
  Totaal: tussen € 905,- en € 1.125,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 120,- en € 130,-
  Totaal: tussen € 120,- en € 130,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen