Vluchtelingen opgeleid tot Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties

In de infra-branche bestaat een succesvolle compacte opleiding laag- en middenspanning, mbo 2/3, al langer. Nu is dit concept uitgebreid naar de elektrotechniek. Hoogopgeleide vluchtelingen volgen, met extra taalondersteuning, in een kleine groep de opleiding tot Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties (EMEI).

Deze opleiding wordt door het Graafschap College, Gebouwde Omgeving, in opdracht van Quercus Energy Technicians, gegeven. De elektrotechnische branche zit te springen om vak opgeleide professionals; die zijn lastig te vinden. Om de instroom in de branche te verbreden, en vluchtelingen toegang te geven tot de branche, krijgt deze doelgroep nu de kans een volwaardig niveau 3 diploma Elektrotechniek te behalen.

Kleine groepen
De compacte EMEI-opleiding is uitermate geschikt voor hoogopgeleide vluchtelingen, vaak aangemeld via UAF. Ze krijgen in Ermelo les in kleine groepen van 8 tot 10 deelnemers, met extra aandacht voor de Nederlandse taal. Ondanks een groot verschil van kennisniveau aan het begin van hun opleiding – deelnemers zijn tussen de 20 en 50 jaar oud en hebben dus een groot verschil aan werk- en levenservaring – voldoen zij aan het einde van hun traject aan de reguliere eisen die horen bij een MBO niveau 3.

Leven lang ontwikkelen
De lesgroepen blijven ook in de toekomst klein; de verwachting is dat de komende jaren meerdere groepen per jaar gaan starten met een soortgelijk traject. De vraag vanuit de arbeidsmarkt zal blijven bestaan en zelfs groeien. Met dit maatwerk voor volwassenen biedt de opleidingengroep Gebouwde Omgeving een waardevol traject, passend binnen een leven lang ontwikkelen.