Internationalisering

Studenten krijgen beurs voor studiereis naar het buitenland

Vier studenten van het Graafschap College hebben onlangs van VSBfonds een beurs t.w.v. maximaal 4.000,- euro ontvangen om in het buitenland een kortlopende cursus of studie te volgen of om werkervaring op te doen. Twee van de vier studenten, namelijk Daan Jager en Sandy Curvers, vertellen over hun aankomende buitenlandse avontuur.

“Op 9 september vertrek ik voor negen weken naar Malta om daar een talencursus Engels te volgen”, vertelt Daan Jager die net zijn diploma Retailmanager op zak heeft. “Ik heb mij via Education First, een organisatie die onder andere taalcursussen aanbiedt in verschillende landen, aangemeld voor een intensieve cursus Engels. Vijf dagen per week ga ik aan de slag met mijn Engelse lees-, schrijf- en spreekvaardigheid en daarnaast ga ik een aantal vakken volgen in het Engels.”

Angst om Engels te praten
Toen Daan hoorde van de beurs van VSBfonds meldde hij zich vrijwel meteen aan. “Het is een supermooie kans om buitenlandse ervaring op te doen. Ik vind het nu lastig om mensen in het Engels te woord te staan. Ik kan het wel, maar durf het niet goed. Omdat ik straks ruim twee maanden in een omgeving ben waar ik alleen maar Engels kan praten, hoop ik dat ik geen drempel meer voel om Engels te praten.” Daan ziet ook andere voordelen van zijn verblijf op Malta. “Ik ben klaar met mijn opleiding, maar weet nog niet zo goed wat ik wil gaan doen. Mijn periode in het buitenland ga ik gebruiken om daarover na te denken. Wie weet wil ik straks wel bij een internationaal bedrijf aan de slag.”

Andere gebruiken
Daan verblijft op Malta bij een gastgezin. “Ik vind het spannend waar ik terecht ga komen. Een week voor vertrek kan ik kennismaken met mijn gastgezin. Je hebt te maken met mensen uit een ander land, dus ik ben heel benieuwd hoe het daar gaat. Ze hebben misschien toch wat andere gebruiken dan ik gewend ben.”

Jongeren met problemen helpen
Sandy gaat van oktober tot en met december naar Barcelona. Ze heeft bij Mijn School de opleiding Helpende zorg en welzijn afgerond en gaat volgend jaar beginnen aan de opleiding Sociaal werk. Haar avontuur in Spanje sluit hier mooi op aan: “Samen met een wijkcoach ga ik jongeren met problemen helpen. Het gaat om jongeren die dakloos zijn, opgroeien in armoede, drugsverslaafd zijn en/of last hebben van eenzaamheid. Ik ga onderzoeken welke behoeftes deze jongeren hebben en vervolgens in gesprek met de gemeente om te kijken wat er gerealiseerd kan worden.

Waterpark
Daarnaast ga ik voor deze jongeren een leuke activiteit organiseren, zodat ze één dag hun zorgen kunnen vergeten en volop kunnen genieten. Ik denk nu aan een uitje naar een waterpark.” Ook Sandy hoefde niet lang na te denken toen ze hoorde over de beurs die VSBfonds beschikbaar stelt. “Ik ben opgegroeid in een pleeggezin. Mijn pleegouders wonen nu in Spanje. Vanuit mijn eigen ervaring wil ik graag iets ‘terugdoen’ voor jongeren die ook in een moeilijke situatie zitten. De ervaringen die ik daar ga opdoen, kan ik straks delen met mijn medestudenten.”

Ervaringen delen
Afgelopen 14 juni reisden Daan en Sandy af naar Hilversum. In het mediamuseum Beeld & Geluid organiseerde VSBfonds een dag voor alle studenten die binnenkort met een beurs naar het buitenland gaan. “We konden workshops volgen, kregen een rondleiding en konden met andere studenten plannen uitwisselen. Het was een volle, maar erg leuke dag. Bijzonder om van anderen te horen wat zij gaan doen”, vertelt Sandy.