Hoe vang je de veelzijdigheid van een onderwijsinstelling in één kunstwerk? En hoe breng je de magie van het maakproces vervolgens tot leven in een film? Beeldend kunstenaar Louise te Poele én studenten van het Graafschap College gingen de uitdaging aan. Het resultaat: een kleurrijk stilleven dat verhalen vertelt, en een film die je meevoert naar de creatieve wereld achter de schermen. Louise te Poele en studenten Roxanne en Jip blikken terug op dit avontuur.
De samenwerking begon met de workshops die Louise vanuit Museum Arnhem gaf in de heropeningsweek van de grootste locatie van het Graafschap College. “Kort daarna belde directeur Juliëtte Hofman met de vraag of ik ook een kunstwerk kon maken”, vertelt Louise. “Toen dacht ik: dat is gaaf, dat wil ik wel!”
Inbreng van studenten en medewerkers
Wat volgde was een intensieve reis langs locaties van het Graafschap College. Louise: “Het was een uitdaging: hoe vat je de veelzijdigheid van zo’n grote school in één werk? Het moest verder gaan dan een opsomming van objecten. Wat me raakte, was hoe menselijk het hier is. Studenten leren in de praktijk en er wordt naar elkaar omgekeken, ook al is het nog zo’n grote school. Dat wilde ik laten zien.”
Ook ontdekte ze veel tijdens de workshops aan studenten. “Ik vroeg een student om een stilleven te maken over hoe ze zich voelde. Dat vond ze helemaal uit haar comfortzone”, lacht Louise. “Anderen verrasten me juist weer met hun fantasie. Studenten van verzorgingsopleidingen vond ik bijvoorbeeld heel dapper. Dat soort elementen heb ik meegenomen in het uiteindelijke werk. Het was prachtig om te zien hoe iedereen op diens eigen manier creatief bezig was. Die diversiteit maakte het proces zo interessant.”
Het eindresultaat is een kleurrijk stilleven, waarin verhalen van studenten en docenten samenkomen in verschillende objecten. Louise: “De kleur roze als achtergrond was een bewuste keuze. Het is zacht, maar staat ook voor inclusie. Ik wilde iets maken dat raakt en waar mensen niet zomaar aan voorbijlopen.”
Een kleurrijke film
Naast het stilleven werkte Louise met Graafschap College-studenten aan een film over het maakproces. Onder andere Roxanne en Jip van het Mediateam werkten eraan mee. Entree-student Wesley componeerde de muziek in de film. Louise koos voor een fantasierijke insteek: “In plaats van een praktische registratie wilde ik de magie van het maakproces vastleggen”, vertelt ze. “Dat betekende een schuur ombouwen tot filmset en een storyboard maken. Studenten waren ontzettend enthousiast: zo wilde één student bijvoorbeeld graag figureren in de film omdat ze later naar de kunstacademie wil.”
“Vóór de zomervakantie waren we al bij Louise langs geweest om haar plan door te spreken”, vertelt Jip. “De opnamedag was heel spannend: we moesten het licht goed instellen, de rookmachine aan de praat krijgen, en dan ook nog filmen in een koude schuur. Louise had al een duidelijk idee, maar er was af en toe ook ruimte om mee te denken. We hebben veel getest en opnieuw gedaan. Het hele proces was soms uitdagend, maar ook leerzaam.”
De montage was anders dan normaal. Roxanne: “Het moest een kunstzinnige sfeer uitstralen. Louise gaf goede feedback, waar we echt iets mee konden. Het proces was creatief, maar ook professioneel.” De film sluit perfect aan bij het stilleven, zegt Louise: “Samen vormen ze een geheel. Je wordt even meegenomen in die wereld. Het gaat erom dat het je raakt, op welke manier dan ook.”
Een blijvende indruk
De samenwerking heeft een blijvende indruk achtergelaten. Roxanne en Jip: “We hebben geleerd om samen te werken, te improviseren en verantwoordelijkheid te nemen: na de nodige voorbereiding samen met de docent, moesten we op de opnamedag namelijk echt zelf aan de slag. Het was een unieke kans om met een kunstenaar te werken en iets te maken waar we trots op zijn.” Ook Louise kijkt met plezier terug op het project: “Het Graafschap College is een plek waar je voelt dat mensen betrokken zijn. Dat wilde ik laten zien in mijn werk. En dat is gelukt. Dit project heeft me geraakt. Hopelijk raakt het anderen ook.”
Dit project is mede dankzij project Kunstig tot stand gekomen. Kunstig richt zich binnen het Graafschap College op het bevorderen van aandacht voor kunst en cultuur voor medewerkers en studenten.