Samenwerkingen

Samen bewegen: fundament voor beter samenwerken

Rick Kleinhesselink (Graafschap College) en Gerald Oude Alink (ROC van Twente)

Graafschap College en ROC van Twente werken steeds meer samen om beroepsonderwijs in Oost-Nederland nog beter op de kaart te zetten. Ook op het gebied van bewegen en gezondheid zoeken ze elkaar op. Gerald Oude Alink (ROC van Twente) en Rick Kleinhesselink (Graafschap College) zijn kartrekkers in bewegen en vitaliteit. “Door laagdrempelige informele beweeginitiatieven komen medewerkers van beide scholen automatisch in gesprek. Dan wordt samenwerken veel makkelijker.”

Herbert Prange (Graafschap College) en Leon Abbink (ROC van Twente) zijn kwartiermakers voor de samenwerking tussen beide instellingen. Ze benaderden Gerald Oude Alink (manager Sportbureau en coördinator Gezonde School) en Rick Kleinhesselink (adviseur vitaliteit) hoe zij de samenwerking zien vanuit het perspectief van bewegen, sport en gezondheid. Of zij ideeën hadden om op een organische manier beide ROC’s  te verbinden. 

Koren op de molen van Gerald en Rick. Zowel Graafschap College als ROC van Twente zijn al lang bezig met initiatieven als De Gezonde School. Rick: “Het mooie van sport, bewegen en vitaliteit is, dat het een middel tot verbinden is. Je leert elkaar namelijk heel anders kennen door samen dingen te doen dan via de gebruikelijke veel formelere overleggen.” Gerald: “Als je mensen met elkaar op een leuke en natuurlijke manier verbindt, volgen organisaties wel. Andersom is veel lastiger.”

Golf, volleybal en kunst

Sport en bewegen wordt inmiddels ingezet om laagdrempelig mensen van ROC van Twente en Graafschap College met elkaar in contact te brengen. Zonder dat daar nu direct een opdracht van de besturen aan ten grondslag ligt. Ook lessen samen geven, is op dit moment niet de insteek. Rick: “De afstand is toch zestig kilometer wat het praktisch lastiger maakt.” Doel is dat er automatisch een band ontstaat, door sociale events te organiseren. 

Een voorbeeld: recentelijk hebben beiden een golfclinic en een volleybaltoernooi georganiseerd, waar medewerkers van beide scholen aan mee kunnen doen. Rick: “Door de gesprekken tussen hole 7 en 8, of de break tussen twee volleybalwedstrijden, ontstaat vanzelf interesse in elkaar. Hé, hoe doen jullie dat nou? Zonder dat daar dus direct consequenties aan verbonden zijn.” 

Gerald: “Zo vertelde Leon Abbink op de golfbaan hoe we nu al samenwerken en wat de plannen zijn. Sport en bewegen lenen zich daar geweldig voor. Maar denk ook aan kunst en cultuur met het ‘Liefdespad’, een wandeling langs kunstprojecten. Wandelen is ook bewegen. Dat kun je ook met collega’s van beide organisaties doen. Door bewegen in te zetten, leren we elkaars taal spreken.” Rick: “Samen met Gerald heb ik het op eenzelfde ontspannen manier erover hoe hij dingen oppakt aangaande gezondheidsissues bij jongeren. Hoe benaderen zij het traject van een Gezonde School bijvoorbeeld? En hoe doen wij dat? Zo leren wij ook van elkaar.”

Ambassadeurs

Deze vorm van interactie is primair gericht op medewerkers van beide instellingen, en dus niet geënt op studenten om hen aansporen tot gezonder leven en meer bewegen. Toch is er wel een link tussen student en docent. Gerald: “Door medewerkers van ROC van Twente en het Graafschap College mee te nemen in sport, bewegen en vitaliteit, creëren we ambassadeurs voor gezondheid. Krijg je medewerkers mee in een gezonde manier van leven, dan staan ze toch anders in de klas, en stralen ze ook die gezonde aanpak uit naar de studenten. Op die manier zijn studenten dus toch indirect wel betrokken bij onze aanpak.” 

Een gemeenschappelijke fietstocht, een wandeltocht onder de naam ‘steptember’: ideeën genoeg om beide scholen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Rick: “En inhoudelijk doen we inmiddels ook wel wat. We delen kennis in keuzedelen. Hoe biedt de ene organisatie die lessen aan, en hoe de ander? Uiteindelijk willen we zo door actief met elkaar te bewegen een olievlekwerking creëren. Aan elkaar snuffelen om zo makkelijker van elkaar te leren samen te werken. Denk aan een onderwerp als vapen en online gokken: dat speelt bij beide instellingen. Hoe kunnen we nu samen zo’n maatschappelijk vraagstuk aanvliegen?” 

Maar ook op HR-gebied kan bewegen een mooi instrument zijn om vitale medewerkers te krijgen. Gerald zegt overall over de aanpak van de samenwerking: “Begin met fun en verbinding, dan volgt de inhoud vanzelf wel.”