Studenten facilitaire opleidingen leren in de praktijk tijdens open dag Graafschap College

Een heerlijk hapje en drankje: tijdens de open dag van het Graafschap College kunnen bezoekers bij allerlei foodbarretjes terecht. Daar ontmoeten ze ook meteen onze studenten van de profielen Medewerker facilitaire dienstverlening en Facilitair leidinggevende. Zij zorgen er onder toeziend oog van de Feestkoning voor dat er genoeg lekkers klaarstaat. Projectleider Susan Kraaijvanger en docenten Hugo Schaank, Wendy Lettink-Smit en Cilla Landeweerd vertellen over de professionele inzet van studenten bij de open dag.

Waarom mensen werven voor horecabezetting, als we gewoon studenten in huis hebben die dat goed kunnen? Tijdens de open dag maken een aantal studenten van het profiel Medewerker facilitaire dienstverlening hapjes klaar, en sturen een aantal studenten van het profiel Facilitair leidinggevende hen aan. “Zo zetten we elke student op de juiste plek in”, vertelt Cilla, docent Facilitair leidinggevende. “Ze zijn echt bezig met waar ze voor opgeleid worden. Dat maakt de open dag een mooie hybride leeromgeving.”

Eerste kennismaking met leidinggeven

De inzet van studenten tijdens de open dag is gekoppeld aan hun lesprogramma: ze brengen dus in de praktijk wat ze tijdens de lessen leren.

Zo presenteren studenten Facilitair leidinggevende voorafgaand aan de open dag een draaiboek aan de studenten Medewerker facilitaire dienstverlening. “Ook bespreken ze dingen als gastvrijheid: wat wordt er van iedereen verwacht? Studenten moeten echt in een leidinggevende rol kruipen. Dat vinden ze soms best spannend, ook omdat ze natuurlijk tegen allerlei aspecten aanlopen. Denk aan leren communiceren met mensen die anders zijn dan jij en anticiperen op problemen. Het is goed om dat in de praktijk te ervaren, zodat je weet hoe je ermee om moet gaan”, legt Cilla uit.

Job Jansen, derdejaarsstudent Facilitair leidinggevende, stuurt dit jaar studenten bij de foodbarretjes aan. “Dat komt vast goed, ik heb vaker van dit soort projecten gedaan”, vertelt hij. “Ik kijk ernaar uit, ik hou van praatjes maken met mensen. Toch blijft het spannend: hebben we alles goed gepland? Gaat het zoals verwacht? Ik ben benieuwd wat we allemaal tegen gaan komen!”

Technieken oefenen

Aan de andere kant gaan studenten Medewerker facilitaire dienstverlening aan de slag met allerlei bereidtechnieken. “Ingrediënten snijden met snijtechnieken die we ze aanleren, werken met hygiënecodes, weten waar je op moet letten tijdens je werk: dat soort dingen komen allemaal terug”, vertelt Wendy, docent Medewerker facilitaire dienstverlening. “Ook is de open dag een mooi moment waarop studenten kunnen bewijzen dat ze bepaalde technieken beheersen: die vaardigheden kunnen ze dan weer laten afvinken.”

Ondanks dat studenten van tevoren zenuwachtig zijn of twijfelen over de relevantie van hun hulp, kijken ze er meestal met enthousiasme op terug. “Ze hebben het gevoel meer een onderdeel te zijn van het Graafschap College”, aldus Hugo, ook docent Medewerker facilitaire dienstverlening. “Ook vinden studenten het leuk om tijdens de open dag vragen te beantwoorden en te laten zien waarvoor ze worden opgeleid. Ze nemen hun rol als visitekaartje erg serieus. Dat is mooi om te zien.”

Professionele aanpak

Sinds de Feestkoning het Graafschap College ondersteunt bij de organisatie van de open dag, is ook de inzet van studenten een stuk professioneler geworden. Susan Kraaijvanger, projectleider van de Feestkoning, ziet studenten groeien tijdens het traject.

“Ze ervaren hoe het is om hun werk in opdracht van een organisatie te doen, en leren omgaan met hun toekomstige dagelijkse praktijk. Denk natuurlijk aan het goed uitvoeren van hun werk, maar ook aan randzaken zoals: hoe regel je de pauzes onderling? Wat is je houding als je achter een barretje staat en je even niets te doen hebt? Werken met studenten vraagt soms natuurlijk om een andere aanpak dan werken met collega’s, maar het blijft leuk om ze mee te nemen in onze werkelijkheid. Hoe vaker we het doen, hoe verder we steeds komen.”

 

Je komt onze studenten op nog véél meer plekken tegen tijdens de open dag. Wil je ze aan het werk zien en erachter komen welke opleiding bij je past? Kom dan naar onze open dag op vrijdag 3 november van 16.00 tot 20.00 uur! Lees meer informatie en meld je aan op onze website.