Studenten en bedrijven werken samen in internationaal project

Nederlandse, Finse, Portugese en Hongaarse studenten aan de slag voor Achterhoekse bedrijven 

Een groep studenten en docenten uit Finland, Portugal en Hongarije bezocht onlangs het Graafschap College. Dit gebeurde in het kader van het KA2-project ‘Marketing through Europe (MaTE) van Erasmus+. Samen met studenten van de opleidingen Marketing en communicatie en Commercie gingen zij een week lang in kleine groepen aan de slag met opdrachten voor verschillende Achterhoekse bedrijven. De samenwerking tussen de studenten en de regionale bedrijven was een belangrijk onderdeel van dit project.

De betrokken bedrijven, Brekr, Rensa, REBO en LOGISZ (in samenwerking met ETNA Coffee Technologies), presenteerden zich de eerste dag van het bezoek in DE STECK aan de studenten. Elke groep studenten werd vervolgens aan een bedrijf gekoppeld en bracht een bezoek aan dat bedrijf. De twee daaropvolgende dagen stonden in het teken van het uitvoeren van de opdrachten. De studenten gingen aan de slag met een SWOT-analyse, doelgroepomschrijving en het ontwikkelen van flyers, video’s en social mediaberichten voor de bedrijven.  

Eindpresentatie

Op de één na laatste dag van het bezoek presenteerden de studenten hun werk aan de bedrijven. De presentaties waren eerder die dag samen met STRAX, het platform voor onderwijsinnovatie met ict binnen het Graafschap College, voorbereid. De studenten gingen daarvoor onder andere met diverse presentatietools aan de slag. De bedrijven waren enthousiast over de uitkomsten van de opdrachten. Met de input van de studenten kunnen zij vervolgstappen zetten in hun marketing en communicatie. Als afsluiting bezocht de groep studenten en docenten de laatste dag Amsterdam. Daar stond onder andere een rondvaart door de grachten en een bezoek aan het Anne Frank huis op het programma. 

Leerzaam

Het bezoek dat de buitenlandse studenten aan het Graafschap College brachten, was de laatste activiteit die in het kader van dit project plaatsvond. Vorig jaar ontmoetten studenten en docenten van de betrokken scholen elkaar in Hongarije om aan een soortgelijke week deel te nemen. Het Graafschap College vindt het belangrijk dat studenten tijdens hun opleiding internationale ervaring opdoen en hecht daarom veel waarde aan dergelijke projecten. Studenten leren onder andere veel over andere culturen, oefenen met vreemde talen en stimuleren hun zelfstandig- en zelfredzaamheid. Vaardigheden die in het klaslokaal soms moeilijker aan te leren zijn. Leren in een internationale context zorgt ervoor dat studenten goed voorbereid aan het werk kunnen in het werkveld. Vanwege het succes van dit project hebben de betrokken scholen het voornemen om, ondanks het feit dat het project bijna is afgerond, de samenwerking in de toekomst voort te zetten.