Samenwerking over de grenzen: Graafschap College renoveert praktijkruimte in Barcelona
Afgelopen juni gingen docenten van de opleiding Logistiek van het Graafschap College naar partnerschool Il Calamot in Barcelona om daar de praktijkruimte te verbeteren. Dankzij donaties van Kramp, Nedcon en Mainfreight hebben ze in een paar dagen tijd de praktijkruimte een stuk veiliger en gebruiksvriendelijker gemaakt. En dat is belangrijk: voor de studenten en docenten daar, maar ook voor onze eigen studenten die daar in de toekomst hun buitenlandstage lopen. Docent Fred Nijenes en praktijkinstructeur Bart Bouwmeester vertellen over hun succesvolle bezoek.
Ze kwamen op het idee tijdens een netwerkevent, toen ze collega’s van de Spaanse school spraken. “Bart en ik zagen de rommelige en lege praktijkruimte en dachten: kunnen wij niet iets doen?”, vertelt Fred. “We inventariseerden wat we nodig hadden om de ruimte te optimaliseren. Daarna benaderden we bedrijven met de vraag of ze materiaal wilden doneren. Kramp, Nedcon en Mainfreight wilden graag meedoen.” Ook de collega’s in Barcelona zagen het plan wel zitten. “De school heeft simpelweg geen geld voor dingen als het opknappen van een praktijkruimte. Ze waren dus blij en dankbaar dat wij ze daarbij konden helpen.”
Uiteindelijk doneerde het Graafschap College een volledige stelling, leverde Kramp verpakkingsbakken, hielp Nedcon bij het verbeteren van bestaande stellingen in de ruimte en zorgde Mainfreight ervoor dat al het materiaal in Spanje terechtkwam. Docent economie Corina Martinez ging met Fred en Bart mee naar Barcelona: zij onderhield contact met de docenten daar en zorgde voor een goede Spaanse communicatie.
Opbouwen en bijleren
Samen met onderhoudsmonteurs en praktijkinstructeurs van de plaatselijke school staken Fred en Bart hun handen uit de mouwen. “We knapten de boel op met relatief weinig middelen en hebben ook wat kennis over kunnen brengen. Gewoon met wat simpele tips en tricks”, gaat Bart verder. “Zo heeft Corina onze Nederlandse examens vertaald naar het Spaans, zodat we konden laten zien waar wij op letten tijdens praktijkexamens van onze studenten. Ook hebben we ze laten zien welke praktijkopdrachten wij met onze studenten doen. Denk aan slalomopdrachten of werken met locatiestickers.”
Daar waren de Spaanse collega’s maar wat blij mee. “We hebben alles samen doorgenomen en één van hun reacties was: ‘Wat fijn dat we nu eindelijk volwaardig heftruckles kunnen geven, de praktijkruimte is geweldig!’ Ze kunnen nu echt complete logistieke opdrachten gaan maken en doen. Voor ons fijn om te horen, en mooi om te zien hoe ontroerd ze waren. Ze waren echt blij dat wij zo proactief aan de slag zijn gegaan.” Die dankbaarheid uitten de collega’s van de school door hun bezoekers elke dag op te halen en terug te brengen naar het hotel. “Ze hebben er echt alles aan gedaan om het ons zo makkelijk mogelijk te maken. Ze regelden ook een uitje voor ons in Barcelona. Ontzettend aardig van ze.”
Contact voor in de toekomst
Wat zit er verder in voor het Graafschap College en de bedrijven die mee hebben geholpen? “Vooral het opbloeiende contact met een Spaanse school én het bedrijfsleven”, aldus Fred. “We hebben iets gedaan wat in het belang is voor de studenten en de docenten daar. Er gebeuren zo veel ongelukken in de logistiek: die voorkomen, begint in praktijkruimtes. En het is voor ons natuurlijk ook leerzaam om te sparren met internationale collega’s. Dit project was een mooi voorbeeld van hoe we HIP-onderwijs over de grenzen brengen.”
Toen hun bezoek erop zat, spraken Fred, Bart en Corina nog met de directeur van de Spaanse school. “Die heeft toegezegd dat hun twee docenten die ons geholpen hebben komend schooljaar langskomen bij onze praktijkruimte. Een goed vervolg, omdat ze hier met eigen ogen kunnen zien hoe wij het allemaal doen en met die kennis hun eigen onderwijs weer kunnen optimaliseren. Dat werkt veel beter.”
“Al met al hebben we er goed contact aan overgehouden”, vult Bart aan. “Ondanks dat we meer hebben gebracht dan opgehaald, was het dus een heel zinvol project. Ook hebben we onze contacten met bijvoorbeeld Mainfreight weer verstevigd. Zo hebben we met relatief weinig middelen een groot verschil kunnen maken. Dat voelt goed. We hebben dan ook veel zin in het vervolg.”