Salonmanager heer - Graafschap College
 • SMART START

Salonmanager heer | niveau 4 | bbl

Crebocode 25645

 • niveau 4
 • bbl
 • 2 of 3 jaar
 • bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Maria Montessoristraat
 • Economie & Dienstverlening
 • 21-08-2023
 • nee
Het beroep

Als salonmanager heer ben je specialist in herenkappers- en barbiervak: wassen, (op)knippen, snijden, stylen en met een tondeuse zorgen voor strakke contouren en het trimmen van baarden en snorren. Je bent op de hoogte van de nieuwste haarmodetrends, -technieken en -ontwikkelingen voor heren. Je runt een kapsalon of geeft leiding aan medewerkers. Je verdeelt het werk en je houdt in de gaten dat er goed werk wordt geleverd. Bij jouw taken hoort ook het ontwikkelen van trainingen voor collega’s en de begeleiding op vaktechnisch gebied. Je bent ervoor verantwoordelijk dat de salon een plek is waar klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling. 

Niveau
4
Leerweg
bbl
Duur
2 of 3 jaar
Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Alle profielen van de opleiding Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus kies je voor het profiel Salonmanager heer, dan leer je in het SMART START- jaar eerst de basis van het kappersvak. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol). Aan het eind van het eerste jaar maak je een definitieve keuze voor een van de niveau 3 of 4 profielen van Haarverzorging: Haarstylist dame (niveau 3, bol of bbl), Haarstylist heer (niveau 3, alleen bbl), Salonmanager dame (niveau 4, in het tweede leerjaar bol of bbl en in het derde leerjaar alleen bbl) of Salonmanager heer (niveau 4, alleen bbl).  

Blijf je bij jouw keuze voor Salonmanager heer? Dan leer je in het tweede en derde jaar de salonvaardigheden tijdens de praktijk- en theorielessen. Behalve beroepsgerichte vakken krijg je onder andere ook Nederlands, loopbaan en burgerschap, Engels en rekenen. Daarnaast volg je twee keuzedelen, bijvoorbeeld visagie, imagestyling of nagestyling.  

Vanaf het tweede jaar volg je het profiel in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Naast je lessen op school werk je minimaal 21 uur per week in de kapsalon.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
21-08-2023
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Versneld/verkort

Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. In het eerste leerjaar worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken. 

De opleiding

Alle profielen van de opleiding Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus kies je voor het profiel Salonmanager heer, dan leer je in het SMART START-jaar eerst de basis van het kappersvak. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol).  

Het tweede en derde jaar van het profiel Salonmanager heer volg je in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Naast je lessen op school werk je minimaal 21 uur per week in de kapsalon,

De praktische vakken volg je in modules. Iedere module sluit je af met een praktijkexamen. Voorbeelden van modules die je in het eerste jaar gaat volgen, zijn knippen, föhnen en kleuren. In het tweede jaar van de opleiding volg je onder andere de modules: knippen, snijden en föhnen van een gedekt model, knippen en stylen van een kort model, knippen en trimmen van baard en snor, scheren en masseren van de huid. In overleg met de kapsalon en je leercoach bepaal je de volgorde waarin je de modules volgt. Zo stippelen we samen jouw leerroute uit!

Persoonlijkheid

Past de slogan ‘als je haar maar goed zit’ bij jou? Vind je het leuk om te werken met mensen? Wil jij graag een bijdrage leveren om mensen er verzorgd en goed uit te laten zien? Je wilt het beste in je team naar boven halen door ze te coachen. Jij bent iemand die het overzicht houdt over alle taken en werkzaamheden en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent onder andere sociaal, creatief, communicatief, flexibel en ondernemend.

 

 

Competenties

Je hebt als salonmanager heer veel contact met klanten, je adviseert hen over haarverzorging en haarproducten. Je bespreekt de wensen van de klant en adviseert wat wel en niet mogelijk is met het type haar. Het is dus belangrijk dat je klantgericht bent. Je werkt netjes en zorgvuldig en zorgt ervoor dat dit op een hygiënische manier gebeurt. Naast het uitvoeren van het kappersvak ben jij verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en promotie van de kapsalon. Het is belangrijk dat jij kunt leidinggeven, kansen ziet en grijpt! 

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2022 – 2023, Entree en niveau 2: € 258,- en niveau 3 en 4: € 624,-).

 

Let op:

Alle profielen van Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol). Daarom betaal je voor het eerste jaar lesgeld.

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2022-2023 € 1.239,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1 (bol)

 • Boeken: tussen € 65,- en € 70,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 469,- en € 475,-
 • Kleding: tussen € 48, en € 50,-
 • Accessoires/gereedschappen: tussen € 545, en € 555,-
  Totaal: tussen € 1.527,- en € 1.750,-

Leerjaar 2 (bbl)

 • Boeken: tussen € 55,- en € 60,-
  Totaal: tussen € 55,- en € 60,-

Leerjaar 3 (bbl)

 • Licentie: tussen € 187,- en € 195,-
  Totaal: tussen € 187,- en € 195,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 120,- en € 150,-.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Alle profielen van de opleiding Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus of je nu kiest voor het profiel Kapper, Haarstylist dame, Haarstylist heer, Salonmanager dame of Salonmanager heer, in het eerste jaar leer je met studenten van alle profielen gezamenlijk de basis van het kappersvak. Het SMART START-jaar volg je in de bol (beroepsopleidende leerweg).  

 

Aan het eind van het SMART START-jaar maak je een definitieve keuze. Je kiest uit een van de niveau 3-profielen: Haarstylist dame (bol of bbl) of Haarstylist heer (bbl) óf een van de niveau 4-profielen: Salonmanager dame (in het tweede leerjaar bol of bbl, in het derde leerjaar bbl) of Salonmanager heer (bbl).

 

Dat is nog eens een slimme start! 

Jij bepaalt je eigen leerroute!

Kies je voor het profiel Haarstylist dame? Dan volg je het praktijkonderwijs in modules. Na iedere module sluit je het onderdeel af met een examen. Voorbeelden van modules die je gaat volgen zij föhnen en kleuren. Jij kiest in welke volgorde je de verschillende praktijk modules volgt. Zo stippel je jouw eigen leerroute uit. 

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen