Salonmanager dame - Graafschap College
 • SMART START

Salonmanager dame | niveau 4 | bol / bbl

Crebocode 25644

 • niveau 4
 • bol, bbl
 • 2 of 3 jaar
 • bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Maria Montessoristraat
 • Economie & Dienstverlening
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als salonmanager dame ben je specialist in haarbehandelingen voor dames, zoals diverse kleurtechnieken en diverse knip- en snijtechnieken. Je bent op de hoogte van de nieuwste haarmodetrends, -technieken en -ontwikkelingen. Je runt een kapsalon of geeft leiding aan medewerkers. Je verdeelt het werk en je houdt in de gaten dat er goed werk wordt geleverd. Bij jouw taken hoort ook het ontwikkelen van trainingen voor collega’s en de begeleiding op vaktechnisch gebied. Je bent ervoor verantwoordelijk dat de salon een plek is waar klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling.

Niveau
4
Leerweg
bol, bbl
Duur
2 of 3 jaar
Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Alle profielen van de opleiding Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus of je nu kiest voor het profiel Kapper, Haarstylist dame, Haarstylist heer, Salonmanager dame of Salonmanager heer, in het eerste jaar leer je met studenten van alle profielen gezamenlijk de basis van het kappersvak. Het SMART START-jaar volg je in de bol (beroepsopleidende leerweg).

Aan het eind van het SMART START-jaar maak je definitieve keuzes. Je kiest voor een niveau 3-profiel (Haarstylist dame (bol of bbl) of Haarstylist heer (alleen bbl) of niveau 4-profiel (Salonmanager dame (bol of bbl in het tweede leerjaar en alleen bbl in het derde leerjaar) of Salonmanager heer (alleen bbl).

Blijf je bij jouw keuze voor  Salonmanager dame? Dan leer je in het tweede en derde jaar de salonvaardigheden. Behalve beroepsgerichte vakken krijg je onder andere ook Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen. Ook volg je twee keuzedelen, bijvoorbeeld visagie, imagestyling of nagestyling.

In het tweede jaar van de opleiding kun je kiezen om de opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol) of beroepsbegeleidende leerweg (bbl) te volgen. Volg je de bol-opleiding dan loop je in het tweede jaar stage: in de eerste en tweede periode van het schooljaar één dag in de week en in de derde en vierde periode twee dagen per week. Kies je in het tweede jaar voor de bbl-opleiding? Dan werk je minimaal 21 uur per week in de kapsalon. In het derde jaar kun je de opleiding alleen volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Profiel in beeld

Versneld/verkort

Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. In het eerste leerjaar worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken.

De opleiding

Alle profielen van de opleiding Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus kies je voor het profiel Salonmanager dame, dan leer je in het SMART START- jaar eerst de basis van het kappersvak. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol). 

In het tweede jaar van de opleiding kun je kiezen om de opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol) of beroepsbegeleidende leerweg (bbl) te volgen. Volg je de bol-opleiding dan loop je in het tweede jaar stage: in de eerste en tweede periode van het schooljaar één dag in de week en in de derde en vierde periode twee dagen per week. Kies je in het tweede jaar voor de bbl-opleiding? Dan werk je minimaal 21 uur per week in de kapsalon. In het derde jaar kun je de opleiding alleen volgen in de beroepsbegeleidende leerweg. 

De praktische vakken volg je in modules. Iedere module sluit je af met een praktijkexamen. Voorbeelden van modules die je in het eerste jaar gaat volgen, zijn knippen, föhnen en kleuren. In het tweede jaar van de opleiding volg je onder andere de modules: kleuren en ontkleuren, snijden, vlechten en opsteken. In overleg met de kapsalon en je leercoach bepaal je de volgorde waarin je de modules volgt. Zo stippelen we samen jouw leerroute uit!

Persoonlijkheid

Past de slogan ‘als je haar maar goed zit’ bij jou? Vind je het leuk om te werken met mensen? Wil jij graag een bijdrage leveren om mensen er verzorgd en goed uit te laten zien? Je wilt het beste in je team naar boven halen door ze te coachen. Jij bent iemand die het overzicht houdt over alle taken en werkzaamheden en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent onder andere sociaal, creatief, communicatief, flexibel en ondernemend.

Competenties

Je hebt als salonmanager dame veel contact met klanten, je adviseert hen over haarverzorging en haarproducten. Je bespreekt de wensen van de klant en adviseert wat wel en niet mogelijk is met het type haar. Het is dus belangrijk dat je klantgericht bent. Je werkt netjes en zorgvuldig en zorgt ervoor dat dit op een hygiënische manier gebeurt. Naast het uitvoeren van het kappersvak ben jij verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en promotie van de kapsalon. Het is belangrijk dat jij kunt leidinggeven, kansen ziet en grijpt!

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-).

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023-2024, Entree en niveau 2: 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 65,- en € 70,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 469,- en € 475,-
 • Kleding: tussen € 48, en € 50,-
 • Accessoires/gereedschappen: tussen € 545, en € 555,-
  Totaal: tussen € 1.527,- en € 1.750,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 55,- en € 60,-
  Totaal: tussen € 55,- en € 60,-

Leerjaar 3

 • Licentie: tussen € 187,- en € 195,-
  Totaal: tussen € 187,- en € 195,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken en licenties: tussen € 290,- en € 350,-
 • Kleding: tussen € 45,- en € 50,-
 • Gereedschappen: tussen € 315,- en € 330,-
  Totaal: tussen € 650,- en € 730,-

Leerjaar 2

 • Licenties: € 30,-
 • Gereedschappen Profieldeel Dame: tussen € 315,- en € 330,-
  Totaal: tussen € 345,- en € 360,-

Leerjaar 3

 • Boeken en licenties: tussen € 300,- en € 350,-
  Totaal: tussen € 300,- en € 350,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 20,- en € 50,-.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 20,- en € 50,-.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Alle profielen van de opleiding Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus of je nu kiest voor het profiel KapperHaarstylist dameHaarstylist heerSalonmanager dame of Salonmanager heer, in het eerste jaar leer je met studenten van alle profielen gezamenlijk de basis van het kappersvak. Het SMART START-jaar volg je in de bol (beroepsopleidende leerweg).  

Aan het eind van het SMART START-jaar maak je een definitieve keuze. Je maakt een keuze uit een van de profielen (niveau 3): Haarstylist dame (bol of bbl) of Haarstylist heer (bbl). Of je maakt een keuze uit een van de profielen (niveau 4):  Salonmanager dame (in het tweede leerjaar bol of bbl, in het derde leerjaar bbl) of Salonmanager heer (bbl).

Dat is nog eens een slimme start! 

Jij bepaalt je eigen leerroute!

Kies je voor de opleiding Haarverzorging? Dan volg je de praktische vakken in modules. Iedere module sluit je af met een praktijkexamen. Voorbeelden van modules die je in het SMART START-jaar gaat volgen zijn föhnen en kleuren. In welke volgorde je de modules volgt, bepaal je in overleg met de kapsalon en je leercoach. Zo stippelen we samen jouw leerroute uit!

Vervolgmogelijkheden: herenkappers- en barbiervak

Wil jij na deze studie naast het dameskappersvak, ook het herenkappers- en barbiervak beheersen? Kies dan voor de verkorte bbl-opleiding Salonmanager heer (regulier).

 

Verkorte bbl-opleiding Salonmanager heer
Met een diploma Salonmanager dame (niveau 4) heb je de mogelijkheid om de bbl-opleiding Salonmanager heer (niveau 4) in twee jaar tijd af te ronden. Je stroomt dan in in het tweede leerjaar en kunt vrijstelling aanvragen voor de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en de keuzedelen.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen