Haarstylist heer - Graafschap College
 • SMART START

Haarstylist heer | niveau 3 | bbl

NIEUW, Crebocode 25643

 • niveau 3
 • bbl
 • 2 jaar
 • bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Maria Montessoristraat
 • Economie & Dienstverlening
 • 22-08-2022
 • nee
Het beroep

Als haarstylist werk je in een (heren-)kapsalon, in je eigen zaak of je komt bij de klant thuis. Je beheerst zowel het heren- als dameskappersvak, maar bent gespecialiseerd in het herenvak: wassen, (op-)knippen, snijden, stylen, werken met de coupeschaar, zorgen voor strakke contouren, trimmen baard/snor en scheren. Deze werkzaamheden voer je geheel zelfstandig uit. Ook adviseer je klanten over hun haarverzorging en styling op basis van een goede analyse. Als haarstylist val je onder de verantwoordelijkheid van je salonmanager/leidinggevende en kun je zelf een kapper begeleiden. Tevens zorg je voor een schone en stijlvolle kapsalon, waar de klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling.

Niveau
3
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Alle profielen van Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus kies je voor het profiel Haarstylist heer, dan leer je in het startjaar eerst de basis voor het kappersvak. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol). Aan het eind van het startjaar maak je een definitieve keuze voor een van de niveau 3 of 4 bol- of bbl-profielen van Haarverzorging: Haarstylist heer (niveau 3, alleen bbl), Haarstylist dame (niveau 3), Salonmanager heer (niveau 4, alleen bbl) of Salonmanager dame (niveau 4).

 

Blijf je bij jouw keuze voor Haarstylist heer? Dan leer je in het tweede jaar de salonvaardigheden tijdens de praktijk- en theorielessen. Behalve deze beroepsgerichte vakken krijg je onder andere ook Nederlands, loopbaan en burgerschap, rekenen, Engels en volg je nog twee nader te bepalen keuzedelen. Daarnaast werk je tijdens het tweede jaar van de bbl-opleiding minimaal 21 uur per week in de kapsalon.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Profiel in beeld

De opleiding

Tijdens het eerste jaar loop je stage in een kapsalon. In het tweede jaar werk je in de bbl-opleiding minimaal 21 uur per week in de kapsalon. Mooie en passende kapsels maken is niet het enige waar het om draait in je werk. Je vindt het leuk om klantcontact te hebben en je hebt een dienstverlenende en klantgerichte instelling. Je zorgt er ook voor dat je klant zich op zijn of haar gemak voelt en kan genieten van een behandeling zodat jouw klant tevreden naar huis gaat.

Persoonlijkheid

Past de slogan “als je haar maar goed zit” bij jou? Vind je het leuk om met mensen te werken? Wil jij graag een bijdrage leveren om mensen er verzorgd en goed uit te laten zien? Dan is dit de kans om hiervan je beroep te maken! Je bezit onder andere de eigenschappen sociaal, creatief en flexibel.

Competenties

Als haarstylist heer bestaan je werkzaamheden uit wassen, (op-)knippen, snijden, stylen, werken met de coupeschaar, zorgen voor strakke contouren, trimmen baard/snor en scheren. Deze werkzaamheden voer je geheel zelfstandig uit. Ook adviseer je klanten over hun haarverzorging en styling op basis van een goede analyse. Als haarstylist val je onder de verantwoordelijkheid van je salonmanager/leidinggevende en kun je zelf een kapper begeleiden. Tevens zorg je voor een schone en stijlvolle kapsalon, waar de klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2021 – 2022, Entree en niveau 2: € 253,- en niveau 3 en 4: € 612,-).

 

Let op:

Alle profielen van Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol). Daarom betaal je voor het eerste jaar lesgeld.

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1 (bol)

 • Boeken: tussen € 65,- en € 70,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 469,- en € 475 ,-
 • Kleding: tussen € 48, en € 50,-
 • Accessoires/gereedschappen: tussen € 545,- en 550,-
  Totaal: tussen € 1.527,- en € 1.745,-

Leerjaar 2 (bbl)

 • Licentie: tussen € 34,- en € 40,-
  Totaal: tussen € 34,- en € 40,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 120,- en € 130,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Alle profielen van Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus kies je voor het profiel Kapper, Haarstylist heer, Haarstylist dame, Salonmanager heer of Salonmanager dame, dan leer je in het startjaar eerst de basis voor het kappersvak. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol).

 

Aan het eind van het startjaar maak je een definitieve keuze voor een van de niveau 3 of 4 bol- of bbl-profielen van Haarverzorging: Haarstylist heer (niveau 3, alleen bbl), Haarstylist dame (niveau 3), Salonmanager heer (niveau 4, alleen bbl), Salonmanager dame (niveau 4).

Gerelateerde profielen