Haarstylist heer - Graafschap College
 • SMART START

Haarstylist heer | niveau 3 | bbl

Crebocode 25643

 • niveau 3
 • bbl
 • 1 of 2 jaar
 • bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Maria Montessoristraat
 • Economie & Dienstverlening
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als haarstylist heer werk je in een kapsalon. Je beheerst het herenkappers- en barbiervak: wassen, (op-)knippen, snijden, stylen en met een tondeuse zorgen voor strakke contouren en het trimmen van baarden en snorren. Deze werkzaamheden voer je geheel zelfstandig uit. Ook adviseer je klanten over hun haarverzorging en styling op basis van een goede analyse. Als haarstylist val je onder de verantwoordelijkheid van je salonmanager/leidinggevende en kun je zelf een kapper begeleiden. Tevens zorg je voor een schone en stijlvolle kapsalon, waar de klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling.

Niveau
3
Leerweg
bbl
Duur
1 of 2 jaar
Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Alle profielen van de opleiding Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus of je nu kiest voor het profiel Kapper, Haarstylist dame, Haarstylist heer, Salonmanager dame of Salonmanager heer, in het eerste jaar leer je met studenten van alle profielen gezamenlijk de basis van het kappersvak. Het SMART START-jaar volg je in de bol (beroepsopleidende leerweg).

Aan het eind van het SMART START-jaar maak je definitieve keuzes. Je kiest voor een niveau 3-profiel (Haarstylist dame (bol of bbl) of Haarstylist heer (alleen bbl) of niveau 4-profiel (Salonmanager dame (bol of bbl in het tweede leerjaar en alleen bbl in het derde leerjaar) of Salonmanager heer (alleen bbl).

Blijf je bij jouw keuze voor Haarstylist heer? Dan leer je in het tweede jaar de salonvaardigheden. Behalve beroepsgerichte vakken krijg je onder andere ook Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen. Ook volg je twee keuzedelen, bijvoorbeeld visagie, imagestyling of nagestyling. Je volgt de opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Dat betekent dat je minimaal 21 uur per week in de kapsalon werkt.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Versneld/verkort

Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. Tijdens het intakegesprek worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken.  

De opleiding

Het eerste jaar van de opleiding is een SMART START-jaar. In het SMART START-jaar leer je de basis van het kappersvak. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol). Je loopt één dag in de week stage in een kapsalon. In het tweede leerjaar van het profiel Haarstylist dame kies je of je de opleiding in de bol of bbl (beroepsbegeleidende leerweg) gaat volgen. Tijdens de bol-opleiding loop je in de eerste en tweede periode van het schooljaar één dag in de week stage. In periode drie en vier ga je twee dagen op stage. Volg je de bbl-opleiding? Dan werk je minimaal 21 uur per week in een kapsalon.

De praktische vakken volg je in modules. Iedere module sluit je af met een praktijkexamen. Voorbeelden van modules die je in het eerste jaar gaat volgen, zijn knippen, föhnen en kleuren. In het tweede jaar van de opleiding volg je onder andere de modules: knippen, snijden en föhnen van een gedekt model, knippen en stylen van een kort model, knippen en trimmen van baard en snor, scheren en masseren van de huid. In overleg met de kapsalon en je leercoach bepaal je de volgorde waarin je de modules volgt. Zo stippelen we samen jouw leerroute uit!

Persoonlijkheid

Past de slogan “als je haar maar goed zit” bij jou? Vind je het leuk om met mensen te werken? Wil jij graag een bijdrage leveren om mensen er verzorgd en goed uit te laten zien? Dan is dit de kans om hiervan je beroep te maken! Je bezit onder andere de eigenschappen sociaal, creatief en flexibel. Mooie en passende kapsels maken is niet het enige waar het om draait in je werk. Je vindt het leuk om klantcontact te hebben en je hebt een dienstverlenende en klantgerichte instelling. Je zorgt er ook voor dat je klant zich op zijn of haar gemak voelt en kan genieten van een behandeling zodat jouw klant tevreden naar huis gaat. 

Competenties

Als haarstylist heer of barbier bestaan je werkzaamheden uit wassen, (op-)knippen, snijden, stylen en met een tondeuse zorgen voor strakke contouren en het trimmen van baarden en snorren. Deze werkzaamheden voer je geheel zelfstandig uit. Ook adviseer je klanten over hun haarverzorging en styling op basis van een goede analyse. Als haarstylist of barbier val je onder de verantwoordelijkheid van je salonmanager/leidinggevende en kun je zelf een kapper begeleiden. Tevens zorg je voor een schone en stijlvolle kapsalon, waar de klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023-2024, Entree en niveau 2: 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

 

Let op:

Alle profielen van Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol). Daarom betaal je voor het eerste jaar lesgeld.

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1 (bol)

 • Boeken: tussen € 65,- en € 70,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 469,- en € 475 ,-
 • Kleding: tussen € 48, en € 50,-
 • Accessoires/gereedschappen: tussen € 545,- en 550,-
  Totaal: tussen € 1.527,- en € 1.745,-

Leerjaar 2 (bbl)

 • Licentie: tussen € 34,- en € 40,-
  Totaal: tussen € 34,- en € 40,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 120,- en € 130,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START-jaar

Alle profielen van de opleiding Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus of je nu kiest voor het profiel KapperHaarstylist dameHaarstylist heerSalonmanager dame of Salonmanager heer, in het eerste jaar leer je met studenten van alle profielen gezamenlijk de basis van het kappersvak. Het SMART START-jaar volg je in de bol (beroepsopleidende leerweg).  

Aan het eind van het SMART START-jaar maak je een definitieve keuze. Je maakt een keuze uit een van de profielen (niveau 3): Haarstylist dame (bol of bbl) of Haarstylist heer (bbl). Of je maakt een keuze uit een van de profielen (niveau 4):  Salonmanager dame (in het tweede leerjaar bol of bbl, in het derde leerjaar bbl) of Salonmanager heer (bbl).

Dat is nog eens een slimme start! 

Jij bepaalt je eigen leerroute!

Kies je voor de opleiding Haarverzorging? Dan volg je de praktische vakken in modules. Iedere module sluit je af met een praktijkexamen. Voorbeelden van modules die je in het SMART START-jaar gaat volgen zijn föhnen en kleuren. In welke volgorde je de modules volgt, bepaal je in overleg met de kapsalon en je leercoach. Zo stippelen we samen jouw leerroute uit!

Vervolgmogelijkheden: dameskappersvak

Wil jij na deze studie naast het herenkappers- en barbiervak, ook het dameskappersvak beheersen? Kies dan voor de verkorte bbl-opleiding Haarstylist dame (regulier).

 

Verkorte bbl-opleiding Haarstylist dame
Met een diploma Haarstylist heer (niveau 3) heb je de mogelijkheid om de bbl-opleiding Haarstylist dame (niveau 3) in één jaar tijd af te ronden. Je stroomt dan in in het tweede leerjaar en kunt vrijstelling aanvragen voor de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en de keuzedelen.

Gerelateerde profielen