Kapper - Graafschap College
 • SMART START

Kapper | niveau 2 | bol

NIEUW, Crebocode 25641

 • niveau 2
 • bol
 • 1 jaar
 • 22-08-2022
 • nee
Het beroep

Als kapper werk je in een kapsalon of je komt bij de klant thuis. Je beheerst het dames- en herenkappersvak tot in de puntjes: wassen, knippen, snijden en kleuren. Door te föhnen en stylen, zorg je voor het gewenste kapsel. Je geeft advies, bijvoorbeeld over het verzorgen van haar- en hoofdhuid. Het verkopen van verzorgingsproducten hoort daar ook bij.

Niveau
2
Leerweg
bol
Duur
1 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Tijdens deze eenjarige opleiding leer je de salonvaardigheden tijdens de praktijk- en theorielessen. Behalve deze beroepsgerichte vakken krijg je onder andere ook Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen. Ook volg je twee van de volgende keuzedelen: klantcontact en verkoop, visagie, image styling of ‘all you can learn’. Daarnaast loop je tijdens je bol-opleiding één dag in de week stage.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 2 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een diploma Entree of vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of een gelijkwaardige opleiding. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Profiel in beeld

De opleiding

Tijdens de opleiding loop je stage in een kapsalon. Mooie en passende kapsels maken is niet het enige waar het om draait in je werk. Je vindt het leuk om klantcontact te hebben en je hebt een dienstverlenende en klantgerichte instelling. Je zorgt er ook voor dat je klant zich op zijn of haar gemak voelt en kan genieten van een behandeling zodat jouw klant tevreden naar huis gaat.

Persoonlijkheid

Past de slogan ‘als je haar maar goed zit’ bij jou? Vind je het leuk om met mensen te werken? Wil jij graag een bedrage leveren om mensen er verzorgd en goed uit te laten zien? Dan is dit de kans om hiervan jouw beroep te maken! Je bezit onder andere de eigenschappen sociaal, creatief en flexibel.

Competenties

Als kapper bestaan je werkzaamheden uit het wassen, knippen, snijden en kleuren van het haar. Deze werkzaamheden voer je uit onder begeleiding van een salonmanager/leidinggevende. Het adviseren en verkopen van producten hoort ook bij je takenpakket. Tevens zorg je voor een schone en stijlvolle kapsalon, waar de klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van een behandeling.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken en licenties: tussen € 290,- en € 350,-
 • Kleding: tussen € 45,- en € 50,-
 • Gereedschappen: tussen € 315,- en € 330,-
  Totaal: tussen € 650,- en € 730,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 20,- en € 50,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Alle profielen van Haarverzorging hanteren een SMART START-jaar. Dus kies je voor het profiel Kapper, Haarstylist dame, Haarstylist heer, Salonmanager dame of Salonmanager heer, dan leer je in het startjaar eerst de basis voor het kappersvak. Dit volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol).

Gerelateerde profielen