NOS bericht over vacatures en stagelopen in Duitsland

Duitsland staat te springen om Nederlands zorgpersoneel. Vacatures in Duitsland kunnen niet meer worden ingevuld. Het Graafschap College biedt studenten daarom stageplaatsen aan in Duitsland. Dat bericht niet alleen Omroep Gelderland, maar het is ook een item in het NOS-journaal.

Vorige maand is er een o.a. een netwerkconferentie georganiseerd waar zorg- en onderwijsinstellingen van beide kanten van de grens aanwezig waren. Dit ‘Zorgnetwerk ouderenzorg EUREGIO’ gaat de samenwerking verder uitbouwen. Het Graafschap College richt zich sinds dit jaar op stageplekken in Duitsland. ‘Door de transities in de zorg moeten zorginstellingen reorganiseren en bezuinigen. In de Achterhoek zie je op mbo-niveau heel veel werkloosheid ontstaan’, zegt Helmien van Wichen van Het Graafschap College. Zij legt contacten met Duitse zorginstellingen.

Geen ‘appeltje-eitje’
Het lijkt simpel om stagiaires in Duitsland te plaatsen, maar er zijn toch ook wat knelpunten. ‘Het vervoer naar de stageplek is bijvoorbeeld zo’n onderwerp’, zegt Van Wichen. Maar ook stagevergoedingen en diploma-erkenning zijn thema’s. ‘Ook in Nederland krijg je niet overal een stagevergoeding, maar in Duitsland krijgen de studenten dat helemaal niet’. Het Graafschap College werkt aan de knelpunten. In Den Haag staat het onderwerp diploma-erkenning al op de agenda.

Bekijk het item op NOS (op ongeveer 1o:50 min) en Omroep Gelderland.