Nederlands kampioen brood- en banketbakken Lisa Hoving gehuldigd

Op 10 april jl. werd Graafschap College student Lisa Hoving (18) uit Babberich Nederlands kampioen in de categorie Zelfstandig werkend brood-en banketbakker.

Deze wedstrijden, georganiseerd door de Stichting Jeugdvakwedstrijden, vonden plaats in Wageningen. Nadat Lisa al nummer één was geworden tijdens de regionale voorrondes behaalde ze dus nu ook tijdens de nationale wedstrijden de eerste plaats. Lisa wordt op het Graafschap College begeleid door docent Etienne Bekx en tijdens haar stage door kampioensbakker Robbie van Bentum in Lobith .

Vooral de laatste heeft een belangrijke rol gespeeld in de coaching van Lisa. ‘Je moet er tegen kunnen’, zegt hij,’ dat wij vrij direct zijn in het geven van commentaar. Het is goed of het is niet goed, niet een klein beetje.’

Dat dit gewerkt heeft beaamt ook Lisa, die zegt dat ze veel leert op dit bedrijf. ‘Bij een wedstrijd spelen ook factoren als tijd een rol, en zoals bijvoorbeeld in Wageningen, de temperatuur. Dat kun je van tevoren niet allemaal bedenken en dat heeft toch invloed op het resultaat.’

Lisa maakte in de categorie ‘ongevuld grootbrood’ een strengelbrood en in de categorie ‘gevuld grootbrood’ een kaas-tomaten-desembrood, een geheel eigen keuze voor de invulling. Ook moest zij luxe gebak maken. Alles goed voor het beste resultaat!

Opleidingsmanager José Wopereis van het Graafschap College stimuleert Lisa om later dit jaar ook mee te doen met de Skills wedstrijden. Ze is dan ook alweer een halfjaar verder. De prestatie die ze nu neerzette was in zoverrre uitzonderlijk dat Lisa eigenlijk nog maar in leerjaar 2 zit en wel op het niveau van zelfstandig werkend bakker heeft meegedaan. En dat niveau heb je pas na drie jaar behaald!