‘Ik denk nu in het Nederlands’

Dit jaar was de jaarafsluiting van de Taalschool extra bijzonder, omdat er tijdens de bijeenkomsten in Winterswijk en Doetinchem een prachtig boek werd onthuld waarin de verhalen van Taalschool-cursisten zijn opgenomen, voorzien van prachtige foto’s.

Aan de Taalschool van het Graafschap College volgen volwassenen uit de hele wereld inburgeringscursussen en cursussen Nederlands. Elk jaar behalen tientallen van hen een diploma of schoolverklaring. Om deze knappe prestatie te vieren en de cursisten eens goed in het zonnetje te zetten, wordt van de uitreiking altijd een bijzonder moment gemaakt.

Het boek is, met financiële ondersteuning van het Graafschap College, gemaakt door schrijvers Ellen Willems en Luuk Stam, fotograaf Jan van den Brink en vormgever Maurice Hampsink. Cursisten vertellen in het boek hun zeer uiteenlopende, vaak indrukwekkende verhalen.

Zo vertelt een Nederlandse cursist hoe hij, na jaren zijn laaggeletterdheid geheim te hebben gehouden, eindelijk les op de Taalschool durfde te nemen en nu zijn eigen post kan lezen en zelfs voor zijn plezier boeken leest. Een Syrisch stel vertelt hoe hun leven in Syrië zo gevaarlijk werd dat ze met hun 2 zoontjes naar Nederland vluchtten en hier, met de ondersteuning van een buurvrouw, een nieuw leven hebben opgebouwd. Een Engelse is door de liefde in de Achterhoek terechtgekomen en volgt taallessen om “een goede inwoonster van Nederland te zijn”, en een Irakese man ontvluchtte met zijn gezin zijn land omdat ze daar als christenen niet meer veilig waren.

De uitreiking van het boek en de schoolverklaringen vond woensdag 6 juli plaats op de locatie Winterswijk en op donderdag 7 juli op de locatie Julianaplein van het Graafschap College. Beide bijeenkomsten werden druk bezocht door oud-cursisten en hun familie en vrienden. Op beide middagen heette opleidingsmanager Taalschool Anja Reimert de aanwezigen welkom en benadrukte hoe belangrijk en bijzonder de cursisten en hun verhalen zijn.

In Winterswijk was burgemeester Thijs van Beem aanwezig om het boek te onthullen en uit te reiken, met de woorden: “Integratie begint met het beheersen van de taal. Je hebt het nodig bij verenigingen of activiteiten, binnen of buiten Winterswijk, en zeker ook bij werk. Alles begint met de taal!” Op de bijeenkomst in Doetinchem was het waarnemend burgemeester Annemieke Traag die het boek uitreikte aan de cursisten die er in voorkomen. Zij vertelde dat ze lang geleden zelf Nederlands als tweede taal heeft onderwezen en dat ze dus heel goed begrijpt hoe moeilijk het voor de cursisten is om op latere leeftijd Nederlands te leren.

Schrijfster Ellen Willems vertelde hoe ze, tijdens het interviewen van de mensen, onder de indruk was geraakt van hun kracht en doorzettingsvermogen. Wat haar steeds weer opviel, was de gastvrijheid en hartelijkheid waarmee ze ontvangen werd.

Directeur Alain van de Haar van de Sector Educatie & Participatie van het Graafschap College haakte hierop aan in zijn slotwoord, door op te merken dat deze gastvrijheid en hartelijkheid schril afsteken bij de soms afwerende en afstandelijke houding van Nederlanders tegenover nieuwkomers. “Iedereen, juist ook iedereen met zwart-witte denkbeelden, zou dit boek moeten lezen. De inspirerende en soms ook schrijnende verhalen dwingen je weer nuances te zien,” zo sloot hij het officiële deel van de middag af. Onder het genot van een hapje en een drankje werd vervolgens door de cursisten, uiteraard in het Nederlands, nog lang nagepraat.