Grensland College opent deuren
Tweejarige praktijkgerichte hbo-deeltijdopleidingen voorzien in behoefte

Het Grensland College start met Associate degree (Ad)-opleidingen in de Achterhoek. Deze praktijkgerichte hbo-deeltijdopleidingen bieden de mogelijkheid in slechts twee jaar naast je baan op hbo-niveau verder te leren of je bij te scholen. De opleidingen zijn afgestemd op de behoefte van de Euregionale arbeidsmarkt.

Het Grensland College is een samenwerking tussen het Graafschap College, HAN University of Applied Sciences en Saxion Hogeschool, ondersteund vanuit de Regio Deal Achterhoek. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst door de drie onderwijspartners, in het CIVON in Ulft, werd eind september 2020 het officiële startschot gegeven. Al eerder werd onderzoek gedaan naar de opleidingsbehoefte van werkgevers, werknemers, mbo-studenten en scholieren. Met als resultaat de eerste twee Ad-opleidingen in de Achterhoek: de Ad Management (Saxion) en de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek (HAN).

Inschrijven kan nu, starten in september

In september start de Ad Management, uitgevoerd door Saxion, en de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek, gerealiseerd door HAN. “We streven naar lesgroepen van maximaal 20 deeltijd-studenten per opleiding, omdat we gewoon goed willen beginnen. Hierdoor is er meer persoonlijke aandacht en veel ruimte voor interactie”, vertelt Alexander van der Graaff, projectmanager van het Grensland College. De colleges vinden plaats in het oude raadhuis van Winterswijk en in het CIVON in Ulft. De praktijklocaties zijn bij diverse werkgevers in de Euregio te vinden.

Ook speciaal voor werkgevers

Het Grensland College verwelkomt werknemers en net afgestudeerde studenten met een mbo 4-diploma uit de grensregio. Ze kunnen zich nu op een praktische manier verder ontwikkelen in hun vak. De website www.grenslandcollege.nl biedt alle verdere informatie en is zeker ook voor werkgevers uit de regio bedoeld. “Uit gesprekken met werkgevers weten we dat er grote behoefte is aan het opscholen van mbo-gekwalificeerde medewerkers naar hbo-niveau. Ze zijn graag bereid in hun personeel te investeren” legt Eva Folkerts, marketing manager van het Grensland College, uit. “Op onze website vinden werkgevers informatie hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het Grensland College en waarom ze daarvan kunnen profiteren. Zo werken we samen aan behoud en ontwikkeling van talent in onze regio.”

Masterclasses 23 april

Voor een goed beeld van de mogelijkheden geeft het Grensland College op 23 april inspirerende masterclasses voor elke Ad. Directeur regio Oost bij Randstad Ferdinanda van Veen introduceert Great Conversations, de nieuwe manier van gespreksvoering voor managers. En Froukje van Dijken, Healthy Buildings specialist bij bba binnenmilieu vertelt over luchtkwaliteit in scholen. De masterclasses zijn online te volgen, maar in geval van versoepeling van de coronamaatregelen straks ook op een fysieke locatie. Aanmelden kan op www.grenslandcollege.nl.

Er komen meer opleidingen bij

Het Grensland College wil in 2024 in totaal negen Ad-opleidingen aanbieden. Alexander van der Graaff: “Opleidingen in de techniek en de zorg staan ook hoog op het verlanglijstje van de regionale werkgevers. Daarom bouwen we ons aanbod verder uit met onder meer opleidingen in de engineering, technische bedrijfskunde, zorg en welzijn, maar ook in de logistiek en het groen.”