Flexibeler leerroutes Industrie Techniek bieden studenten nieuwe kansen

Excellent studente Margo Hesselink haalt in twee jaar twee mbo-diploma’s!

“We maken hier mooie producten van allerlei metaalsoorten, van de kleine titanium pennetjes die in je kaak worden gezet bij tandprotheses, tot aluminium onderdelen voor grote pompsystemen. Ook grote bedrijven zoals computerchip-fabrikant ASML kloppen bij ons aan vanwege onze expertise op het gebied van draaien en frezen van metaal. Er zitten onderdelen van ons in Boeing vliegtuigen en Formule 1 raceauto’s. Gewoon ‘made in de Achterhoek’, mooi toch?” Als je van bbl-studente Margo Hesselink (19) een rondleiding krijgt door ‘haar’ stagebedrijf Hittech Bihca in Winterswijk glimmen haar ogen. “We produceren tot op een paar duizendste millimeter nauwkeurig, veel werkruimtes hebben hier dus ‘climatecontrol’ omdat zelfs 1 graad temperatuurverschil al invloed heeft op de maatvoering. Als het nodig is werken we zelfs in ‘clean rooms’ die helemaal stofvrij zijn.”

Excellent

“Margo is een bijzonder studente,” zeggen zowel Hittech Bihca stagebegeleider Raymond Terhorst als docent Industrie Techniek Mayk Wienholts van het Graafschap College. “Ze heeft zelf haar weg uitgestippeld en met geweldige inzet en met doorzettingsvermogen aan haar opdrachten gewerkt. Dat heeft geleid tot een unieke leerroute, met een bijna tot de helft ingekorte studietijd. Daarbij heeft ze alle vakken ook nog eens met achten en negens afgerond, keurig op het schema zoals we dat met haar samen hadden gepland. Reden om haar tot ‘excellente’ student te benoemen en haar eens extra in het zonnetje te zetten.”

In de helft van de tijd twee diploma’s!

Het was direct duidelijk dat Margo een echte passie heeft voor het draai- en freesvak: “Ik wilde na het vmbo de orthopedische techniek in, maar vond daar op dat moment geen passende stageplaats voor. Omdat ik erg graag met mijn handen werk en in de praktijk wil leren, heb ik toen een dag meegelopen bij de Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg. Werken met metaal, de precisie, het was direct helemaal wat ik zocht.” Enthousiast begon Margo als Verspaner op niveau 2 en ze heeft de tweejarige opleiding versneld, binnen één jaar, succesvol afgerond. “Daarna kon ik direct doorstromen naar de opleiding Allround verspaner op niveau 3, ook die opleiding heb ik versneld kunnen afronden. Gelukkig wilden zowel stagebedrijf Hittech Bihca, AT Techniekopleidingen én het Graafschap College, dat gedeeltes van de vaktheorie en algemene vakken van het mbo verzorgd, hier graag aan meewerken.”

Luisteren naar studenten

Voor de betrokken opleiders en docenten was het even ‘schakelen’ aldus docent Mayk Wienholts: “Als school moet je openstaan voor dit soort vragen en ideeën van studenten. In de Job-enquête en de studentenpanels bleek dat veel studenten, die als bbl-ers toch vooral praktisch zijn ingesteld, de theorie-dag als te lang ervaren,” “Daardoor zijn we gaan kijken naar de organisatie en planning van onze lessen. Door meer differentiatie in de theorielessen en het loskoppelen van de algemeen vormende vakken van de vaste theorie-dag en het op afroep beschikbaar maken van de toetsen, kan meer op eigen tempo worden gewerkt. Ook een stagebedrijf moet bereid zijn om van de gebaande paden te gaan en flexibel mee te denken. Gelukkig was dat in Margo’s geval geen enkel probleem.”

Nieuwe optie voor havo-instromers

Studenten die bijvoorbeeld snel door de generieke vakken als Nederlands , Engels en rekenen lopen, kunnen de tijd die ze daar ‘besparen’ nu besteden aan extra praktijkopdrachten: “Daar heeft Margo optimaal gebruik van gemaakt, ook andere studenten pakken dit traject nu op. Ik kan me ook voorstellen dat het interessant zou zijn voor instromers van bijvoorbeeld de havo. Als je op deze manier de praktische technische opleidingen aantrekkelijker kunt maken voor een ‘nieuwe’ categorie studenten, zou dat voor onze branche goed nieuws zijn.”

Uitdagend werk in een hi-tech omgeving

Dat de technische bedrijven in de Achterhoek om nieuwe mensen zitten te springen, wordt ook beaamt door Raymond Terhorst, supervisor bij Hittech Bihca en stagebegeleider van Margo: “Ik wil wel een keer stoppen, natuurlijk,” lacht hij. “Maar wie pakt mijn werk dan over, dat is wel een zorg,” voegt hij er direct wat serieuzer aan toe. “We merken dat te veel jongeren de metaalbewerking voorbijlopen omdat ze denken dat het zwaar en vies werk is. Maar als je hier rondloopt, zie je geen vettige oude smederij. Het zijn lichte, schone productieruimtes met state-of-the-art computergestuurde precisiemachines. 3D-metaalprinters, lasersnijders, vijf-assige freesmachines bijvoorbeeld. Je werkt hier aan prachtige producten, met je handen én je hoofd. We zijn erg blij met nieuwe mensen zoals Margo. Als je ziet hoe zij het vak oppakt, snel, nauwkeurig en met initiatief en enthousiasme. Daar investeer je als opleider, bedrijf én collega’s graag je energie en tijd in.”

Vakgebied met prima toekomstperspectief

Margo blijft, als echte Achterhoeker, redelijk nuchter onder alle lof: “Ik heb veel geleerd bij mijn opleidingen en heb het nu hier in mijn baan bij Hittech Bihca geweldig naar mijn zin. Leuke collega’s, werk dat helemaal bij mij past en genoeg kansen om me verder te ontwikkelen in het vak.” Een vakgebied met een prima toekomstperspectief dus, waarin nog genoeg te ontdekken valt, vertelt Margo afsluitend: “Binnenkort begin ik bij STODT Toekomsttechniek in Hengelo (Ov) aan de niveau 4 bbl-opleiding Verspaningstechnologie. Daarbij ga ik dieper in op de theorie van de metaalbewerking, krijg ik uitgebreide materiaalleer, gereedschap gebruik en specialiseer ik me verder in CAD CAM programmering. Weer een kans om mijn skills te vergroten. Ik heb er zin in!”