Dankzij de Business Jump sprongen Marvin en Lucas de ondernemerswereld in


Ze reden de Achterhoek in op de terugweg van hun vakantie, roken de geur van koeienmest en begonnen met filosoferen over een oplossing voor het stikstofprobleem. Marvin Wassink en Lucas Hariantio zagen meteen een kans om hun ondernemersdroom werkelijkheid te laten worden. Ze bundelden hun krachten en meldden zich aan voor de Business Jump. Ze wonnen. “Toen is het balletje echt gaan rollen.” De twee vrienden vertellen hoe het een jaar na hun Business Jump-winst met ze gaat.

De Euregionale Business Jump helpt ondernemende studenten om hun goede businessideeën verder uit te werken. Studenten krijgen workshops, leren van succesvolle ondernemers de kneepjes van het vak en gaan aan de slag met hun eigen businessplan. Ook werken ze aan USP’s van hun onderneming, de marketing en financiële zaken. “We zagen de Business Jump voorbijkomen en dachten: waarom niet?”, vertelt Lucas. Hoewel ze nog weinig op papier hadden gezet, schreven ze zich in.

Van idee naar product

Tijdens de Business Jump doorliepen Marvin en Lucas een soort cursus om hun idee verder uit te werken. Ze waren een dag in Duitsland, een dag bij de Rabobank en een dag bij de Steck in Doetinchem. “Verschillende ondernemers gaven voorlichtingen en handige tips”, aldus Marvin. “Dat deden ze tijdens algemene workshops, maar ook één-op-één. Op die manier begin je aan de bouw van je business. Ook docenten van het Graafschap College hielpen ons. Tijdens de pauzes praatten we met andere deelnemers over hun ideeën: het was leuk om dezelfde passie te delen. Aan het eind van het traject presenteerden we ons idee voor een jury bij de Steck. We wonnen en kregen een jaar lang begeleiding.”

Sindsdien zijn Marvin en Lucas bezig met de verdere uitwerking van hun idee: een systeem waarmee je waterstof op kunt slaan in een tank. “Dat is CO2-neutraler dan bijvoorbeeld een accu”, legt Lucas uit. “Ook kun je tanks overal maken en vandaan toveren: je bent dus niet afhankelijk van bepaalde landen. Tanks zijn iéts vlambaarder, maar dat is gas of een accu ook.”

Hun beginnende business is een droom die uitkomt. De twee vrienden hebben altijd al een eigen bedrijf willen starten. “Hoe leuk is het om dat dan met een vriend te kunnen doen?”, gaat Marvin verder. “We kennen elkaar al sinds de middelbare school en zien elkaar elke dag. Het voelt alsof we broers zijn. We denken over veel dingen hetzelfde, maar vullen elkaar ook aan. Dat maakt ons goede samenwerkingspartners.” Dat ze allebei een andere opleiding volgen, zorgt voor een goede kennismix.

Waardevolle lessen

Dankzij de TopOndernemersRegeling van het Graafschap College lukte het Marvin en Lucas om hun studie te combineren met dit avontuur. Ze studeren overdag, terwijl ze in de avonduren aan hun product werken. Lucas is nog bezig met zijn opleiding Mechatronica op het Graafschap College en Marvin is inmiddels aan de opleiding Commerciële economie aan de HAN begonnen. “Een bedrijf opstarten vraagt veel tijd, maar het is vooral heel erg leuk”, vertelt Lucas. “Al komt er wel meer bij kijken dan we dachten”, geeft Marvin toe. “Daarom luisteren we veel naar mensen met ervaring die ons vertellen waar we op moeten letten. Zo kan docent Paul Nieuwenhuis ons op economische aandachtspunten wijzen en houden we nauw contact met ondernemers van de Steck. Daar kunnen we terecht met vragen over bijvoorbeeld patentrechten.”

Of ze andere studenten zouden aanraden zich in te schrijven voor de Business Jump? “Zeker! Er komt veel bij kijken, maar het is ontzettend leerzaam”, aldus de jongens. “De Business Jump is ideaal voor iedereen die van een uitdaging houdt. Je ontmoet veel mensen en het is een leuke manier om de markt te onderzoeken. Je kunt er veel informatie en energie uithalen en het is een hele goede start! Wat heb je te verliezen?”

De nieuwe Business Jump gaat bijna van start! Ben je student en lijkt ondernemen je wel wat? Heb je een goed idee voor een product of concept? Meld je dan aan via deze link.