Studenten Horeca, bakkerij en faciliteiten aan het woord


Merjem
Horeca

‘MIJN DROOM IS EEN EIGEN HOTEL’

“Tijdens mijn opleiding Manager/ ondernemer horeca heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en meegedaan aan bijzondere projecten. We hebben met onze klas lunches en diners georganiseerd voor de Roparun. Alles hebben wij zelf gepland en geregeld. Uiteindelijk hebben we € 5.000,- opgehaald voor het goede doel.” Merjem is enthousiast en ambitieus. “Mijn droom is een eigen hotel.”

 


Bouwe
Horeca

‘OM GOED TE WORDEN IN DIT VAK MOET JE OOK THUIS EXPERIMENTEREN’

“Als kok vind ik het prachtig om met mooie ingrediënten bezig te zijn en smaken te ontdekken. Mijn collega’s zijn eerlijk en streng, maar op een fijne manier; daar leer ik veel van. Soms, als alle gasten tegelijk komen, is het even spitsuur. Dan werken we supergeconcentreerd, want je wilt iedere gast dezelfde hoge kwaliteit bieden.”

 


Luuk
Brood en banket

‘VROEG BEGINNEN IS PRACHTIG, JE HEBT DE BAKKERIJ VOOR JEZELF’

“Een schap vol prachtige brood- en banketproducten, daar kijk ik met plezier naar. In het bakkersvak is goed vooruitdenken het halve werk. Terwijl het brooddeeg rijst, bak je koekjes af. Rekenen is belangrijk, zoals bij het berekenen van rijs- en baktijden. En als het druk is, moet je toch ook netjes het gebak kunnen decoreren.”

 


Dennis
Brood en banket

‘EEN GEBAKJE IS JOUW KUNSTWERKJE!’

“Als brood- of banketbakker ga je voor lekker én mooi!” weet eerstejaars Dennis. “Voor onze vakwedstrijd had ik een bijzondere krentenbol bedacht, met cranberry, rozijn, spijs en kersen. Je gebruikt al je kennis over grondstoffen en baktechnieken. En als het eindproduct dan helemaal smaakt zoals je bedoeld hebt, voelt dat super! Als (banket)bakker moet je precies recepten kunnen volgen en oog voor detail hebben. Ook op tijd opstaan hoort erbij, want je klanten willen een lekker vers broodje of gebakje. Het allerleukste vind ik het afwerken van gebak. Een grote taart opspuiten en decoreren tot een kunstwerkje, daar heb je een stukje creativiteit bij nodig. Wat ook leuk is, als ik thuis iets bak, zijn er altijd mensen die je willen ‘helpen’ met proeven!”

 

Kiki
Brood en banket

‘BELGISCHE CHOCOLADE, ZIN IN!’

“Ik was nog nooit in een echte bakkerij geweest, maar bakte thuis heel graag. Mijn moeder zei ‘Dan word je toch bakker!’ En het is hartstikke leuk!”, begint tweedejaars Kikki lachend. “Het is pittig werk en het kan in de bakkerij best warm zijn, daar moest ik even aan wennen. Bij de richting Banket ben je creatief bezig én word je technisch uitgedaagd. Een macaron bijvoorbeeld ziet er simpel uit, maar is erg lastig om goed te maken. Mijn droom is om ooit een eigen zaak met taarten en bonbons te openen. Ik wilde daarom graag op stage in ‘hét land’ van de chocolade, België. Ik heb geregeld dat ik een aantal maanden meedraai in een patisserie, gespecialiseerd in het werken met chocolade. Het wordt een heel avontuur om alleen naar Antwerpen te gaan. Maar ik weet nu al dat ik daar heel veel ga leren. Ik heb er echt zin in!”

 

Liesanne

Facilitair leidinggeven

‘ALLES GOED GEREGELD!’

“Als er iets geregeld moet worden, ben ik er bij! Facilitair leidinggevende is een breed vak, je zorgt dat ‘alles’ in een gebouw goed loopt en er top uitziet. In mijn stage werk ik mee aan het beheer van het gebouw. Daarnaast ontvang ik mensen en organiseer ik de catering of beveiliging bij evenementen. Als er wat fout gaat, ben je trouble-shooter. Je lost het op, liefst voordat iemand er last van heeft. Gastvrij, dienstverlenend, maar snel doorpakken als er problemen dreigen. Een beetje improvisatietalent is ook wel handig dus. Als collega’s of gasten, met een complimentje voor de organisatie, tevreden naar huis gaan, heb ik mijn werk goed gedaan!”