Zelfstandig werkend bakker

Student zelfstandig werkend bakker
Leerweg | Niveau
Bbl Bol  | Niveau 3
Duur
3 jaar
Startdatum
25 augustus 2025

Het beroep

Jij hebt veel verantwoordelijkheid in de de bakkerij. Je maakt niet alleen de lekkerste broden, taarten en hartige snacks, maar zorgt ook voor de inkoop van ingrediënten en de planning van het werk. Je weet alles van deeg, ovens en hoe je de beste producten bakt. Snel werken in een hoog tempo en vroeg opstaan horen erbij. Met jouw creativiteit en kennis bedenk je regelmatig nieuwe recepten die klanten verrassen!

Het beroep

Jij hebt veel verantwoordelijkheid in de de bakkerij. Je maakt niet alleen de lekkerste broden, taarten en hartige snacks, maar zorgt ook voor de inkoop van ingrediënten en de planning van het werk. Je weet alles van deeg, ovens en hoe je de beste producten bakt. Snel werken in een hoog tempo en vroeg opstaan horen erbij. Met jouw creativiteit en kennis bedenk je regelmatig nieuwe recepten die klanten verrassen!

Student zelfstandig werkend bakker
Studenten zelfstandig werkend bakker
Student zelfstandig werkend bakker
Student zelfstandig werkend bakker
Studenten zelfstandig werkend bakker

De opleiding

Je krijgt les van ervaren docenten die je met passie de fijne kneepjes van het vak leren. Tijdens de opleiding ontdek je waar jouw interesses liggen en specialiseer je jezelf in brood, banket of beide. Je leert alles over hygiëne en het schoonhouden van de bakkerij, zodat deze altijd tiptop in orde is.  

Naast bakken leer je hoe je de inkoop en voorraad beheert en hoe je de planning regelt. Je werkt met de nieuwste machines én met je handen. Door de afwisseling en creatieve opdrachten is er altijd iets nieuws te leren, en voor je het weet bak jij de lekkerste creaties! 

Het eerste studiejaar van deze opleiding volg je in de beroepsopleidende leerweg (bol). Aan het eind van het eerste jaar beslis je of je de opleiding in de bol wilt blijven volgen of overstapt naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).  

Kies je voor deze opleiding in de bol, dan combineer je theorie- en praktijklessen op school met stages. Kies je voor de bbl-opleiding, dan ga je één dag in de week naar school en werk je daarnaast in dienst van een bedrijf. 

Je geniet ervan om zelfstandig aan de slag te gaan en de lekkerste producten te maken. Je houdt van creatief werken en vindt het leuk om te experimenteren met nieuwe smaken en technieken. Nauwkeurig werken volgens de regels is voor jou geen probleem, en je hebt oog voor detail. Vroeg opstaan en hard doorwerken maken jou niets uit, en je kunt goed omgaan met veranderende planningen. Of je nu als broodbakker de handen uit de mouwen steekt of creatief bezig bent met gebak: jij voelt je helemaal op je plek in de bakkerij. 

Je krijgt bijvoorbeeld dit soort vakken:   

  • Baktechnieken brood en banket, machines en apparatuur, grondstofkennis (vakleertheorie) 
  • Praktijkvaardigheden brood en banket (vakleerpraktijk) 
  • Loopbaan en burgerschap  
  • Nederlands 
  • Engels 
  • Rekenen 

Tijdens de opleiding kun je onder andere de keuzedelen ambachtelijke ijsbereiding, streekproducten en voedingsleer volgen. 

Je doet (praktijk)examen op school en bij je stage-/leerbedrijf. Om je diploma te halen, moet je voldoen aan de landelijke eisen voor het behalen van een mbo-diploma. Dat betekent dat je examen doet in de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Voor het vak loopbaan en burgerschap geldt een inspanningsverplichting. Verder laat je in de praktijk zien wat je geleerd hebt over het beroep.  

Voor deze opleiding op niveau 3 moet je minstens een van deze diploma’s hebben:  

  • Diploma vmbo (kaderberoepsgerichte leerweg), lbo of vbo 
  • Diploma vmbo (theoretische leerweg of gemengde leerweg), mavo of mavo-vbo  
  • Diploma mbo niveau 2 of 3  
  • Overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4, of een ander bewijs dat is goedgekeurd door de overheid 

Verder gelden de algemene mbo-toelatingseisen. 

Bol 
Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je het wettelijke lesgeld. Het lesgeld wordt elk jaar opnieuw vastgesteld: in studiejaar 2024-2025 was dat € 1.419,-. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen.  

Daarnaast maak je kosten voor bijvoorbeeld studieboeken, laptop, licenties en kleding. Reken op ongeveer € 1.340,- tot € 1.600,- in totaal. 

Bbl 
Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je cursusgeld. Soms vergoedt je werkgever dit. Het cursusgeld wordt elk jaar opnieuw vastgesteld: in studiejaar 2024-2025 was dat voor niveau 3 € 715,-. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen cursusgeld te betalen.    

Daarnaast maak je kosten voor bijvoorbeeld studieboeken, laptop, licenties en kleding. Reken op ongeveer € 1.340,- tot € 1.600,- in totaal.   
 

Meer informatie over leermiddelen vind je op www.mbowebshop.nl

Je kunt werken in een ambachtelijke brood- of banketbakkerij of bij een patisserie. Het is ook mogelijk om verder te studeren: een mbo-opleiding op niveau 4 binnen Brood en banket sluit goed aan. 

Meld je uiterlijk 1 april aan via de aanmeldknop op deze pagina. Na je aanmelding krijg je meer informatie over bijvoorbeeld een intakegesprek.  

Krijg je het advies om een andere opleiding te kiezen? Dan helpen onze decanen je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.  

Je kunt deze opleiding in sommige gevallen versneld afronden (bijvoorbeeld bij meerdere vrijstellingen). De opleiding duurt dan geen drie jaar, maar twee jaar. In het toelatingsgesprek bespreken we jouw wensen en mogelijkheden. 

Interesse in deze opleiding?