Ge­spe­ci­a­li­seerd kok

Student gespecialiseerd kok
Leer­weg | Ni­veau
Bbl  | Ni­veau 4
Duur
2 jaar
Start­da­tum
25 au­gus­tus 2025

Het be­roep

Jij zorgt er­voor dat ge­rech­ten van hoge kwa­li­teit zijn. Je be­reidt bij­zon­de­re, cre­a­tie­ve en luxe ge­rech­ten die per­fect aan­slui­ten bij de ver­wach­tin­gen van gas­ten. Je tilt de ge­rech­ten naar een hoger ni­veau, waar­door je uit­blinkt in de cu­li­nai­re we­reld. Ook ben je ver­ant­woor­de­lijk voor de in­koop van in­gre­di­ën­ten, stel je de me­nu­kaart samen en stuur je een keu­ken­team aan.

In­te­res­se in deze op­lei­ding?

Aan­mel­den(externe link)

Het be­roep

Jij zorgt er­voor dat ge­rech­ten van hoge kwa­li­teit zijn. Je be­reidt bij­zon­de­re, cre­a­tie­ve en luxe ge­rech­ten die per­fect aan­slui­ten bij de ver­wach­tin­gen van gas­ten. Je tilt de ge­rech­ten naar een hoger ni­veau, waar­door je uit­blinkt in de cu­li­nai­re we­reld. Ook ben je ver­ant­woor­de­lijk voor de in­koop van in­gre­di­ën­ten, stel je de me­nu­kaart samen en stuur je een keu­ken­team aan.

Student gespecialiseerd kok
Student gespecialiseerd kok
Student gespecialiseerd kok
Deze in­houd is ge­blok­keerd tot­dat de mar­ke­ting coo­kies zijn ge­ac­cep­teerd.
Ac­cep­teer alle coo­kies
Student gespecialiseerd kok

De op­lei­ding

Je leert alles over lei­ding­ge­ven in de keu­ken, keu­ken­tech­nie­ken, wa­ren­ken­nis, kwa­li­teits­zorg en hy­gi­ë­ne op een hoger ni­veau. Ook het be­ge­lei­den van col­le­ga's en het ont­wik­ke­len van menu's komen tij­dens de op­lei­ding aan bod.

Je volgt de opleiding in de bbl, dat betekent dat je vooral in de praktijk aan de slag gaat en daarnaast een aantal uren per week naar school gaat. 

Jij werkt graag met mensen om je heen en vindt het belangrijk dat gasten een fijne, gezellige tijd hebben. Je zorgt er samen met de bediening voor dat jullie werk goed op elkaar is afgestemd. Je hebt oog voor detail, bent creatief en kunt werken onder druk. En op onregelmatige tijden werken? Dat vind jij geen probleem!

Je krijgt bijvoorbeeld dit soort vakken:   

  • Keukentechnieken en -vaardigheden
  • Warenkennis
  • Kwaliteitszorg
  • Hygiëne 
  • Leidinggeven
  • Loopbaan en burgerschap  
  • Nederlands 
  • Engels 
  • Rekenen  

Je doet examen op school en bij je leerbedrijf. Om je diploma te halen, moet je voldoen aan de landelijke eisen voor het behalen van een mbo-diploma. Dat betekent dat je examen doet in de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap, en dat je in de praktijk laat zien dat je kunt toepassen wat je geleerd hebt over het beroep. 

Voor deze opleiding op niveau 4 moet je het mbo-diploma Zelfstandig werkend kok op niveau 3 hebben.  

Let op: als je een bbl-opleiding volgt, moet je vóórdat je opleiding start een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.  

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je cursusgeld. Vaak vergoedt je werkgever dit. Het cursusgeld wordt elk jaar opnieuw vastgesteld: in studiejaar 2024-2025 was dat € 715,-. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen cursusgeld te betalen.   

Daarnaast maak je kosten voor bijvoorbeeld studieboeken, laptop, licenties en kleding. Reken op ongeveer € 1.000,- tot € 1.300,- in totaal.  
 

Ook organiseert je opleiding extra activiteiten. Deze activiteiten kosten geld, maar zijn niet verplicht. Als je niet meedoet, volg je een alternatief programma op school. Voor dit alternatieve programma hoef je niets te betalen. 

Meer informatie over leermiddelen vind je op www.mbowebshop.nl (externe link)

Je kunt aan de slag in de keuken van een restaurant, hotel, bistro, eetcafé of cateringbedrijf. Het is ook mogelijk om verder te studeren: een Ad- of hbo-opleiding zoals Meesterkok of International Hospitality Management sluit goed aan. 

Meld je uiterlijk 1 april aan via de aanmeldknop op deze pagina. Na je aanmelding krijg je meer informatie over bijvoorbeeld een intakegesprek.  

Krijg je het advies om een andere opleiding te kiezen? Dan helpen onze decanen je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.    

In­te­res­se in deze op­lei­ding?