Leidinggevende keuken

Student leidinggevende keuken
Leerweg | Niveau
Bol  | Niveau 4
Duur
3 jaar
Startdatum
25 augustus 2025

Het beroep

Jij bent verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in de keuken. Jij plant, coördineert en houdt het overzicht, zodat alle gerechten goed de keuken verlaten. Je verdeelt de taken in het team en stimuleert je collega's om het beste uit zichzelf te halen. Het is aan jou om gerechten voor de menukaart te ontwikkelen en het budget te bewaken. Natuurlijk werk je zelf ook mee aan het bereiden van gerechten.

Het beroep

Jij bent verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in de keuken. Jij plant, coördineert en houdt het overzicht, zodat alle gerechten goed de keuken verlaten. Je verdeelt de taken in het team en stimuleert je collega's om het beste uit zichzelf te halen. Het is aan jou om gerechten voor de menukaart te ontwikkelen en het budget te bewaken. Natuurlijk werk je zelf ook mee aan het bereiden van gerechten.

Student leidinggevende keuken
Student leidinggevende keuken
Student leidinggevende keuken
Student leidinggevende keuken

De opleiding

Je leert alles over werken in de keuken en leidinggeven aan collega's. Ook de financiële kant van de keuken komt tijdens de opleiding aan bod. Theorielessen worden afgewisseld met praktijklessen, waarbij je de opgedane kennis direct toepast.

Je volgt theorie- en praktijklessen op school en loopt daarnaast stage. 

Jij bent een echte planner: je hebt oog voor detail en zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Leidinggeven is jouw tweede natuur, je vindt het leuk om collega's aan te sturen en ze te helpen om het beste uit zichzelf te halen. Je bent creatief en kunt werken onder druk. Op onregelmatige tijden werken? Dat vind jij geen probleem!

Je krijgt bijvoorbeeld dit soort vakken:   

  • Keukentechnieken en -vaardigheden 
  • Warenkennis 
  • Kwaliteitszorg 
  • Voedselveiligheid en hygiëne  
  • Leidinggeven 
  • Loopbaan en burgerschap   
  • Nederlands  
  • Engels  
  • Rekenen   

Je doet examen op school en bij je stagebedrijf. Om je diploma te halen, moet je voldoen aan de landelijke eisen voor het behalen van een mbo-diploma. Dat betekent dat je examen doet in de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap, en dat je in de praktijk laat zien dat je kunt toepassen wat je geleerd hebt over het beroep.  

Voor deze opleiding op niveau 4 moet je minstens een van deze diploma’s hebben:  

  • Diploma vmbo (kaderberoepsgerichte leerweg), lbo of vbo 
  • Diploma vmbo (theoretische leerweg of gemengde leerweg), mavo of mavo-vbo  
  • Diploma mbo niveau 2 of 3  
  • Overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4, of een ander bewijs dat is goedgekeurd door de overheid 

Verder gelden de algemene mbo-toelatingseisen. 

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je het wettelijke lesgeld. Het lesgeld wordt elk jaar opnieuw vastgesteld: in studiejaar 2024-2025 was dat € 1.419,-. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen.   

Daarnaast maak je kosten voor bijvoorbeeld studieboeken, laptop en kleding. Reken op ongeveer € 1.500,- tot € 1.800,- in totaal.  
 

Ook organiseert je opleiding extra activiteiten. Deze activiteiten kosten geld, maar zijn niet verplicht. Als je niet meedoet, volg je een alternatief programma op school. Voor dit alternatieve programma hoef je niets te betalen. 

Meer informatie over leermiddelen vind je op www.mbowebshop.nl 

Na deze opleiding kun je aan de slag in de keuken van een restaurant, hotel, bistro, eetcafé of cateringbedrijf. Je kunt ook verder studeren: een Ad- of hbo-opleiding zoals Horeca- en hospitality management of International hospitality management sluit goed aan. 

Meld je uiterlijk 1 april aan via de aanmeldknop op deze pagina. Na je aanmelding krijg je meer informatie over bijvoorbeeld een intakegesprek.  

Krijg je het advies om een andere opleiding te kiezen? Dan helpen onze decanen je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past. 

Interesse in deze opleiding?