Schoonheidsspecialist - Graafschap College

Schoonheidsspecialist | niveau 3 | bol

Crebocode 25404

 • niveau 3
 • bol
 • 2 jaar
 • 22-08-2022
 • nee
Het beroep

Iemand die er verzorgd uitziet en een stralende huid heeft, voelt zich vaak ook goed. Als schoonheidsspecialist lever jij daar een bijdrage aan. Je verricht verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen voor het gezicht, de nagels en het lichaam. Je reinigt en verzorgt de huid, voert verschillende soorten massages uit en brengt make-up aan. Je weet veel over verschillende huidtypen en geeft advies over de behandeling van huidproblemen. Daarnaast verkoop je (cosmetische) producten. Je bent als schoonheidsspecialist niet alleen goed in je vak, maar je kunt ook met allerlei typen mensen omgaan. Dat je sociaal vaardig bent, spreekt daarom voor zich.

Niveau
3
Leerweg
bol
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Tijdens deze tweejarige opleiding krijg je verschillende onderdelen, zoals gelaats- en lichaamsbehandeling, biologie, hygiëne, arbo en milieu, kwaliteitszorg, cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging, maar ook burgerschapscompetenties, sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden en rekenen en taal.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden mbo
De opleiding

Gedurende de opleiding staat de praktische vorming centraal. Je krijgt vier dagen beroepsgerichte lessen op school en daarnaast loop je één dag per week stage. Natuurlijk krijg je ook les in andere vakken zoals Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap. Ook worden keuzedelen aangeboden zoals visagie en Duits. We hanteren een praktijkpuntensysteem waarbij je punten behaalt voor het uitvoeren van diverse praktijkgerichte onderdelen, zoals een bezoek aan de Beautybeurs en deelname aan buitenschoolse activiteiten. Elke klas heeft één of twee mentoren die voor individuele begeleiding zorgen. Halverwege het eerste jaar vindt er een voortgangsgesprek met jou en je ouders.

Persoonlijkheid

Ben jij iemand die er erg graag verzorgd uitziet waardoor je lekkerder in je vel zit? Vind je het leuk om andere mensen ook dat gevoel te geven? Als schoonheidsspecialist kun jij daar een bijdrage aan leveren. Jij bent iemand die het leuk vindt om verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen aan klanten te geven. Je geeft advies over de behandeling van huidproblemen en je verkoopt (cosmetische) producten. Je vindt het niet erg om met allerlei verschillende soorten mensen te werken, gelaatsbehandelingen vinden plaats op alle huidtypen, inclusief die van mannen, de getinte en de rijpere huid. Je hebt oog voor hygiëne en je werkt nauwkeurig.

Competenties

Jij kunt als geen ander met mensen omgaan. Het is belangrijk dat je goede sociale vaardigheden hebt en mensen goed op hun gemak kunt stellen. Je stelt je klant centraal en adviseert hem/haar in de behandeling bij bijvoorbeeld huidproblemen. Je kunt goed zelfstandig werken en doet dit op een gestructureerde manier met grote aandacht voor hygiëne.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 65,- en € 70,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 496,- en € 500,-
 • Kleding: tussen € 75,- en € 80,-
 • Accessoires/gereedschappen: tussen € 235,- en € 240,-
  Totaal: tussen € 1.271,- en €  1.490,-

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 34,- en € 40,-
  Totaal: tussen € 34,- en € 40,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 300,- en € 350,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Kies je voor dit profiel, dan volg je de eerste twee jaar van de opleiding een gezamenlijk deel met studenten van het profiel Allround schoonheidsspecialist. Na deze periode wordt, aan de hand van verschillende criteria, beoordeeld welk niveau het beste bij je past. Het kan betekenen dat je wordt gediplomeerd als Schoonheidsspecialist (niveau 3) of dat je over kunt stappen naar het profiel Allround schoonheidsspecialist (niveau 4). Twijfel je dus nog tussen een van bovenstaande profielen? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk de overstap maken.

 

Graafschap College, altijd een +punt!

Gerelateerde profielen