Schoonheidsspecialist - Graafschap College

Schoonheidsspecialist | niveau 3 | bol

Crebocode 25906

 • niveau 3
 • bol
 • 1 of 2 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Iemand die er verzorgd uitziet en een stralende huid heeft, voelt zich vaak ook goed. Als schoonheidsspecialist lever jij daar een bijdrage aan. Je verricht verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen voor het gezicht, de nagels en het lichaam. Je reinigt en verzorgt de huid, voert verschillende soorten massages uit en brengt make-up aan. Je weet veel over verschillende huidtypen en luistert goed naar de klant. Op basis daarvan geef je advies over de behandeling van huidproblemen. Daarnaast verkoop je (cosmetische) producten. Je bent als schoonheidsspecialist niet alleen goed in je vak, maar je kunt ook met allerlei typen mensen omgaan. Dat je sociaal vaardig bent, spreekt daarom voor zich.

Niveau
3
Leerweg
bol
Duur
1 of 2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Tijdens deze tweejarige opleiding komen verschillende onderdelen aan bod, zoals gelaats- en lichaamsbehandeling, anatomie, fysiologie, pathalogie, hygiëne, arbo en milieu, kwaliteitszorg, cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Ook is er aandacht voor burgerschap, sociale, communicatieve, commerciële en ondernemende vaardigheden, rekenen en taal. Verder verdiep je je in ondernemersvaardigheden.

Het hele eerste jaar loop je 1 dag in de week stage. Dit doe je op een vaste dag in de week. In het tweede jaar van de opleiding wordt dit uitgebreid naar 2 vaste stage dagen in de week. Tijdens je lessen op school en stage doe je steeds meer kennis en ervaring op. Dat betekent dat je werkzaamheden tijdens je stage steeds verder worden uitgebreid.

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Je hebt de keuze uit: visagie, nagelstyling en imagestyling.

We vinden het belangrijk dat je tijdens je opleiding zo veel mogelijk ervaring opdoet in de praktijk. Dit doe je tijdens je stage, maar je neemt ook deel aan (buitenschoolse) activiteiten. Daarvoor ontvang je praktijkpunten.

Examinering

Naast theorie-examens krijg je verspreid over twee jaar ook drie praktijkexamens: cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging, gelaat en lichaam. Bij deze examens wordt gekeken of je voldoende vaardig bent om deze behandelingen te geven. Voor de praktijkexamens neem je zelf een model mee naar school. Je wordt beoordeeld door twee onafhankelijke assessoren: een docent uit het team Schoonheidsverzorging die jou geen les heeft gegeven en een brancheassessor.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden mbo
Versneld/verkort

Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. De opleiding duurt dan geen 2 jaar, maar 1 jaar. In het eerste leerjaar worden jouw wensen en mogelijkheden besproken.

De opleiding

Vind je het een uitdaging om het uiterlijk van mensen te verzorgen, zodat zij zich mooier voelen en tevreden zijn met zichzelf? Lijkt het je interessant om mensen met huidproblemen te adviseren en behandelen? Werk je graag met mensen? Kies dan voor een toekomst in de schoonheidsverzorging! Een zelfstandige houding, een dienstverlenende instelling, gestructureerd kunnen werken en aandacht voor hygiëne zijn daarbij belangrijk. Iedere klant is uniek en wil ook zo behandeld worden.

Persoonlijkheid

Ben jij iemand die er erg graag verzorgd uitziet waardoor je lekkerder in je vel zit? Vind je het leuk om andere mensen ook dat gevoel te geven? Als schoonheidsspecialist kun jij daar een bijdrage aan leveren. Jij bent iemand die het leuk vindt om verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen aan klanten te geven. Je geeft advies over de behandeling van huidproblemen en je verkoopt (cosmetische) producten. Je houdt ervan om met (verschillende) mensen te werken. Je behandelt zowel vrouwen als mannen en mensen met alle huidtypen. Je hebt oog voor hygiëne, hebt een dienstverlenende instelling en werkt nauwkeurig.

Competenties

Jij kunt goed met mensen omgaan. Je bent sociaal en kunt mensen op hun gemak stellen. Je zet de klant centraal en geeft advies over zijn of haar behandeling, bijvoorbeeld als er sprake is van huidproblemen. Je kunt zelfstandig werken, maar kunt ook goed samenwerken in een team. Je werkt gestructureerd en hebt veel aandacht voor hygiëne.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Leermiddelen (boeken en licenties): €604,-
 • Kleding: €75,-
 • Hygiënepakket: €275,-
 • Overige kosten: €100,-

Linnenpakket wordt in bruikleen door school verstrekt. Benodigde producten worden door school verstrekt.

Leerjaar 2

 • Leermiddelen (licenties): €49,-
 • Overige kosten: €50,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 300,- en € 350,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden: visagie, nagelstyling en imagestyling. In 2 jaar volg je drie keuzedelen. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Kies je voor dit profiel, dan volg je de eerste twee jaar van de opleiding een gezamenlijk deel met studenten van het profiel Allround schoonheidsspecialist. Na deze periode wordt, aan de hand van verschillende criteria, beoordeeld welk niveau het beste bij je past. Het kan betekenen dat je wordt gediplomeerd als Schoonheidsspecialist (niveau 3) of dat je over kunt stappen naar het profiel Allround schoonheidsspecialist (niveau 4). Twijfel je dus nog tussen een van bovenstaande profielen? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk de overstap maken.

Kies je voor de opleiding Schoonheidsverzorging, dan start je op niveau 3. In de loop van het tweede leerjaar wordt op basis van onder andere behaalde resultaten, motivatie en inzet bepaald of je kunt overstappen naar het niveau 4-profiel Allround schoonheidsspecialist. Twijfel je dus nog tussen een van bovenstaande profielen? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk de overstap maken.

Je start als niveau 3 in loop 2e jaar wordt op basis van resultaten, motivatie, inzet, wordt gekeken of je naar niveau 4 kunt overstappen. Je krijgt diploma schoonheidsspecialist en daarna ga je eventueel verder.

moderne praktijkruimte

Als je kiest voor deze opleiding krijg je op school praktijklessen in een mooie praktijkruimte, voorzien van moderne apparatuur.

salon

Hoe gaaf is dat? Samen met studenten van het profiel Schoonheidsverzorging (niveau 3) run je een week lang je eigen schoonheidssalon. In de salon, die op school is ingericht, ontvang je echte klanten! Bij het runnen van een salon komt veel kijken. Met je medestudenten verdeel je alle taken en verantwoordelijkheden. Je gaat niet alleen aan de slag met het behandelen van klanten, je denkt bijvoorbeeld ook na over voorraadbeheer, financiële zaken, het werven van klanten en het aannemen van personeel voor de salon.

Gerelateerde profielen