Allround Schoonheidsspecialist - Graafschap College

Allround Schoonheidsspecialist | niveau 4 | bol

Crebocode 25403

 • niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • 22-08-2022
 • nee
Het beroep

Als allround schoonheidsspecialist verricht je verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen voor het gezicht en het lichaam. Ook behoren complexe en specialistische behandelingen tot je takenpakket, zoals acnebehandelingen, shiatsumassage en de huidverbeteringsmassage. Je adviseert en behandelt cliënten met huidproblemen met specialistische producten, apparaten en technieken. Daarnaast leer je diverse behandelingen op het gebied van wellness, zoals aromatherapie, thalassotherapie en cuppingmassage.

Met deze opleiding kun je in een schoonheidssalon aan de slag. Je kunt ook als accountmanager voor grote cosmeticamerken promotiewerk doen of een managementfunctie uitoefenen. Hiervoor moet je een ondernemersplan kunnen schrijven.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Tijdens deze driejarige opleiding krijg je verschillende onderdelen, zoals gelaats- en lichaamsbehandeling, biologie, hygiëne, arbo en milieu, kwaliteitszorg, cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging, maar ook burgerschapscompetenties, sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden en rekenen en taal. De opleiding bestaat verder onder andere uit wellness-georiënteerde vakken, anatomie/fysiologie, medische kennis en specialistische behandelingen zoals bijvoorbeeld acne. Verder is er verdieping van de ondernemersvaardigheden.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Vind jij uiterlijk belangrijk? Vind je het een uitdaging om het uiterlijk van mensen te verzorgen, zodat zij zich een mooier en gezonder voelen en tevreden zijn met zichzelf? Vind je het leuk om je te verdiepen in de werking van het menselijk lichaam en de huid? Werk je graag met mensen? Kies dan voor een topleiding in de schoonheidsverzorging! Je kunt aan de slag in een schoonheidssalon, wellness-center, drogisterij, parfumerie of wellness-afdeling van een hotel, maar je kunt ook als zelfstandig ondernemer je eigen schoonheidssalon starten. In dit beroep zijn ook een zelfstandige houding, gestructureerd werken en aandacht voor hygiëne heel belangrijk. In je werk heb je veel met mensen te maken. Naast het deskundig adviseren en behandelen van je klanten maak je tijdens het werk een gezellig praatje. Iedere klant is uniek en wil ook zo behandeld worden.

Persoonlijkheid

Ben jij iemand die er erg graag verzorgd uitziet waardoor je lekkerder in je vel zit? Vind je het leuk om andere mensen ook dat gevoel te geven? Als schoonheidsspecialist kun jij daar een bijdrage aan leveren. Jij bent iemand die het leuk vindt om verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen aan klanten te geven. Je geeft advies over de behandeling van huidproblemen en je verkoopt (cosmetische) producten. Je vindt het niet erg om met allerlei verschillende soorten mensen te werken, gelaatsbehandelingen vinden plaats op alle huidtypen, inclusief die van mannen, de getinte en de rijpere huid. Je hebt oog voor hygiëne en je werkt nauwkeurig.

Competenties

Jij kunt als geen ander met mensen omgaan. Het is belangrijk dat je goede sociale vaardigheden hebt en mensen goed op hun gemak kunt stellen. Je stelt je klant centraal en adviseert hem/haar in de behandeling bij bijvoorbeeld huidproblemen. Je kunt goed zelfstandig werken en doet dit op een gestructureerde manier met grote aandacht voor hygiëne.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 65,- en € 70,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 496,- en € 500,-
 • Kleding: tussen € 75, en € 80,-
 • Accessoires/gereedschappen: tussen € 235,- en € 240,-
  Totaal: tussen € 1.271,- en € 1.490,-

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 34,- en € 40,-
  Totaal: tussen € 34,- en € 40,-

Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 43,- en € 45,-
 • Licentie: tussen € 205,- en € 215,-
 • Accessoires/gereedschappen: tussen € 295,- en € 300,-
  Totaal: tussen € 543,- en € 560,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 400,- en € 475,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen