Allround Schoonheidsspecialist - Graafschap College

Allround Schoonheidsspecialist | niveau 4 | bol

Crebocode 25907

 • niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als allround schoonheidsspecialist verricht je verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen voor het gezicht en het lichaam. Ook behoren complexe en specialistische behandelingen tot je takenpakket, zoals acnebehandelingen en anti-aging. Je adviseert klanten met huidproblemen en behandelt deze met specialistische producten, apparaten en technieken. Daarnaast leer je diverse behandelingen op het gebied van wellness, zoals aromatherapie, thalassotherapie en cuppingmassage.Met deze opleiding kun je in een wellnessresort of schoonheidssalon aan de slag, maar je kunt bijvoorbeeld ook als accountmanager voor grote cosmeticamerken promotiewerk doen of een managementfunctie uitoefenen. Natuurlijk kun je ook een eigen schoonheidssalon starten. Hiervoor moet je onder andere een ondernemersplan kunnen schrijven. Dit leer je bij het vak ondernemingsvaardigheden.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

In de eerste twee jaren van de opleiding leer je de basisvaardigheden van de schoonheidsspecialiste en in het derde leerjaar komen de specialisaties aan bod.  In leerjaar 1 en 2 krijg je verschillende onderdelen en vakken, zoals gelaats- en lichaamsbehandeling, biologie, hygiëne, arbo en milieu, kwaliteitszorg en cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Ook krijg je burgerschap, rekenen en taal en is er aandacht voor sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden. In het derde leerjaar van de opleiding krijg je onder andere wellness-georiënteerde vakken, anatomie/fysiologie en doe je medische kennis en kennis over specialistische behandelingen (bijvoorbeeld van acne) op. Verder verdiep je je in ondernemersvaardigheden bij het vak onva.

Examinering

Bij de opleiding Allround schoonheidsspecialist krijg je te maken met het geven van specialistische behandelingen (acnebehandeling, anti-agingbehandeling en bindweefselmassage). Door middel van theorie- en praktijkexamens wordt getoetst of je kennis en vaardigheden beheerst.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Na het behalen van je diploma kun je verder leren. Een hbo-opleiding op het gebied van huidtherapie of fysiotherapie sluit goed aan op dit profiel.

De opleiding

Vind je het een uitdaging om het uiterlijk van mensen te verzorgen, zodat zij zich mooier voelen en tevreden zijn met zichzelf? Lijkt het je interessant om mensen met huidproblemen te adviseren en behandelen? Werk je graag met mensen? Kies dan voor een toekomst in de schoonheidsverzorging! Een zelfstandige houding, een dienstverlenende instelling, gestructureerd kunnen werken en aandacht voor hygiëne zijn daarbij belangrijk. Iedere klant is uniek en wil ook zo behandeld worden.

Persoonlijkheid

Jij bent iemand die er zelf graag verzorgd uitziet en het fijn vindt om andere mensen ook een prettig gevoel te geven door hen te helpen met hun uiterlijke verzorging. Als schoonheidsspecialist lever jij een belangrijke bijdrage aan dit gevoel, want jij bent iemand die weet wat het betekent om verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen aan klanten te geven. Je vindt het niet erg om met allerlei verschillende soorten mensen te werken, immers behandelingen vinden plaats op alle huidtypen, inclusief die van mannen, de getinte en de rijpere huid. Je hebt bovendien oog voor hygiëne en je werkt nauwkeurig.

Competenties

Jij kunt als geen ander met mensen omgaan. Het is belangrijk dat je goede sociale vaardigheden hebt en mensen goed op hun gemak kunt stellen. Je stelt de klant centraal en adviseert hem/haar in de behandeling bij bijvoorbeeld huidproblemen. Je kunt goed zelfstandig werken en doet dit op een gestructureerde manier met grote aandacht voor hygiëne.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Leermiddelen (boeken en licenties): € 604,-
 • Kleding: € 75,-
 • Hygiënepakket: € 275,-
 • Overige kosten: € 100,-

Linnenpakket wordt in bruikleen door school verstrekt. Benodigde producten worden door school verstrekt.

Leerjaar 2*

 • Leermiddelen (licenties): € 49,-
 • Overige kosten: € 50,-

Leerjaar 3*

 • Leermiddelen (boeken en licenties): € 263,-
 • Overige kosten: € 50,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

*We gaan ervan uit dat je de kleding en het hygiënepakket dat je in leerjaar 1 hebt aangeschaft in leerjaar 2 en 3 opnieuw gebruikt.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 400,- en € 475,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Moderne praktijkruimte

Als je kiest voor deze opleiding krijg je op school praktijklessen in een mooie praktijkruimte, voorzien van moderne apparatuur.

Run je eigen salon

Hoe gaaf is dat? Samen met studenten van het profiel Schoonheidsverzorging (niveau 3) run je een week lang je eigen schoonheidssalon. In de salon, die op school is ingericht, ontvang je echte klanten! Bij het runnen van een salon komt veel kijken. Met je medestudenten verdeel je alle taken en verantwoordelijkheden. Je gaat niet alleen aan de slag met het behandelen van klanten, je denkt bijvoorbeeld ook na over voorraadbeheer, financiële zaken, het werven van klanten en het aannemen van personeel voor de salon.

Gerelateerde profielen