Chauffeur wegvervoer - Graafschap College

Chauffeur wegvervoer | niveau 2 | bbl

Crebocode 25671

 • niveau 2
 • bbl
 • 2 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als chauffeur wegvervoer vervoer je goederen tussen meerdere laad- en losplaatsen, binnen of buiten Nederland. De lading die je vervoert, bepaalt met wat voor een vrachtwagen je rijdt. Bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, een veewagen, een koelwagen of tankwagen. De vrachtauto is je werkplek. Je werkt zelfstandig en alleen, op onregelmatige tijden, vaak buiten kantooruren. Op basis van de laad- en losgegevens die je ontvangt, maak je zelf een routeplanning. Je houdt daarbij rekening met de wettelijk vastgestelde rij- en rusttijden. Je laadt, vervoert en lost de lading zo efficiënt mogelijk, je verricht klein onderhoud aan de vrachtauto en houdt de vervoersadministratie bij. Je hebt een verantwoordelijke baan: je bent verantwoordelijk voor de lading, de veiligheid van medeweggebruikers, het zuinig rijden en het volgens afspraak afleveren van goederen bij de klant. Als chauffeur wegvervoer ben je het visitekaartje van het bedrijf.

Niveau
2
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat één dag per week naar school. Tijdens de theorielessen op school krijg je de vakken voor jouw chauffeursvakbekwaamheid (code 95), Nederlands, Engels, Duits, rekenvaardigheid, loopbaan en burgerschap. Daarnaast krijg je praktijkgerichte trainingen voor de interne transportmiddelen, veilig laden en lossen, ladingzekering, sneeuwkettingen leggen, wielen wisselen en het uitvoeren van een voertuigcontrole, inclusief kleine reparaties. Tevens is het mogelijk om een ADR-basis vakbekwaamheidscertificaat voor het vervoer van gevaarlijke stoffen te behalen. Dit geeft het diploma een flinke meerwaarde en zorgt ervoor dat je na het behalen van je diploma meteen in de transportbranche aan de slag kunt. De theorielessen volg je op locatie J.F. Kennedylaan en de praktijklessen op locatie Stoomtram.

Examinering

Je hebt diverse examens die extern worden afgenomen zoals CCV. Daarnaast heb je theoretische examens en sluit je af met een proeve van bekwaamheid.

Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 2 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een diploma Entree of vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of een gelijkwaardige opleiding. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanvullende toelatingscriteria

Voor toelating tot de bbl-variant van dit profiel moet je een geldige arbeidsovereenkomst hebben van minimaal 24 uur per week. Verder geldt voor deze opleiding dat je:

 • op 1 januari, als je gestart bent in augustus, 17 jaar moet zijn
 • fysiek en mentaal geschikt moet zijn (medische keuring CBR)

Wanneer je de vereiste leeftijd nog niet hebt, adviseren we je om eerst het profiel Logistiek medewerker te volgen en daarna door te stromen naar de opleiding Chauffeur, die dan in een verkort traject gevolgd kan worden.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Profiel in beeld

 

De opleiding

Goederen moeten verplaatst worden van de ene naar de andere locatie. Dat kan op verschillende manieren, één daarvan is vrachtvervoer. Nederland is hét transportland bij uitstek. Per inwoner van Nederland wordt gemiddeld per jaar 25 ton goederen vervoerd. Transportbedrijven werken nationaal en internationaal. Er komt meer bij kijken dan alleen met een vrachtwagen de weg op. Laden, lossen en het plannen van de route maken ook onderdeel uit van het transport. Kortom, de wereld van goederenvervoer is dynamisch. Er is geen dag hetzelfde.

Persoonlijkheid

Je bent stressbestendig en flexibel. Je hebt geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden. Je bent zelfstandig, houdt van dynamiek, vrijheid en verantwoordelijkheid.

Competenties

Je kunt onder werkdruk én verkeersdrukte het hoofd koel houden. Je bent in staat zelfstandig oplossingen te zoeken. Je bent service- en resultaatgericht. Je hebt een goede conditie.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken en licenties: ongeveer € 325,-
 • Hardware (laptop*): tussen € 400,- en € 600,-
 • CCV Theorie examen kosten: € 160,-
 • Veiligheidsschoenen: tussen € 40,- en € 60,-
  Totaal: tussen € 925,- en € 1.145,-

Leerjaar 2

 • Boeken, readers en licenties: ongeveer € 50,-
 • CCV Theorie examen kosten: € 60,-
 • Veiligheidsschoenen: tussen € 40,- en € 60,-
 • Totaal: tussen € 150,- en € 170,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

 

* Na aanmelding voor de opleiding, adviseren we je om nog even te wachten met het bestellen van een nieuwe laptop. Tijdens de kennismakingsdag kunnen we dan beoordelen of jouw huidige laptop geschikt is om te gebruiken. Zo niet, dan kun je alsnog een laptop aanschaffen die aan de eisen voldoet.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 50,- en € 75,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gerelateerde profielen