Van stagiair tot avonturier: Stans onvergetelijke reis met Colubris Cleantech


Onze studenten reizen niet alleen tijdens hun vakanties, ook in de schoolperiode komen ze op andere plekken in de wereld. Zo ook Stan Lammers, die tijdens zijn stage de kans kreeg om mee te reizen naar een klant in Saudi-Arabië. De reis verbreedde Stans horizon: “Dankzij deze reis heb ik weer een nieuw deel van de wereld ontdekt. De uitgestrekte woestijnen en de rijke Saudische cultuur hebben mijn blik verbreed.” Stan en zijn begeleiders Frank Heinen en Tycho Geurkink van stagebedrijf Colubris Cleantech vertellen over deze bijzondere ervaring.

Colubris Cleantech is een bedrijf gespecialiseerd in scheidings- en zuiveringstechnologieën met internationale klanten. Niet zo gek dus, dat ze afgelopen juni naar een klant Saudi-Arabië reisden. Dat Stan mee mocht, is wél een uitzondering. “Het komt maar beperkt voor dat we in het buitenland een behapbare taak hebben voor een junior engineer, die we dan óók nog eens goed kunnen begeleiden”, aldus Tycho. “Maar bij Stan zagen we een kans. Hij is erg sociaal, bezit goede technische vaardigheden en pakt graag nieuwe dingen op. Hij is een echte aanpakker. In de reis naar Saudi-Arabië zouden alle facetten van Colubris samenkomen. Omdat Stan goed zelfstandig kan werken, hebben we hem uitgenodigd om mee te gaan.”

“Stan was de ideale persoon om mee te nemen: hij kon met een relatief risicoloze taak veel leren en hij kon onze commissioning engineer goed helpen”, vult Frank aan. “Het was dus echt een win-win. We konden onze eigen mensen op een ander project zetten, en konden één van onze stagiairs een onvergetelijke kans bieden. Met de hoop dat hij bij ons wil blijven werken natuurlijk!”

Geen twijfel

Toen Stan werd uitgenodigd om mee te gaan, wist hij meteen dat hij dat wilde. “Het is echt uniek dat ik dit heb meegemaakt”, vertelt hij. “Ik heb veel geleerd: over de werkzaamheden in de praktijk, hoe alles precies in z’n werk gaat en opgeleverd wordt, maar ook over de cultuur van Saudi-Arabië. Het gaat daar heel anders dan hier, zo bidden mensen bijvoorbeeld meerdere keren per dag. Dat ben ik helemaal niet gewend.” Ook viel de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen hem op. “We sliepen in een compound van de klant: allemaal kleine ‘hotels’ bij elkaar. ’s Ochtends haalden ze ons op om naar de werkplek te gaan, en ’s avonds brachten ze ons weer terug. Zelfs tussendoor brachten ze ons weg voor lunch. We werden ontzettend warm ontvangen.”

Colubris Cleantech ging naar de klant in Saudi-Arabië voor commissioning-werk. “Dat wil zeggen dat we het project daar moesten opleveren”, legt Stan uit. “Ik mocht helpen met parameters instellen, kasten bedraden en controleren of alles goed gemonteerd was. We hebben de laatste puntjes op de i gezet en hebben aanpassingen gedaan waar nodig. Daarna hebben we alles getest.” De reis stond dan ook vooral in het teken van werken. “We hadden ’s avonds wel wat tijd voor onszelf: dan liep ik samen met een collega een rondje op het terrein van de klant. Elke avond liepen we een andere route. Dat kon ook makkelijk, want het terrein was kilometers groot. Verder was er alleen een winkeltje en lag de stad anderhalf uur rijden verderop. Daarom bleven we op het terrein.”

Waardevolle reis

De werkervaring die Stan opdeed tijdens de reis, was erg waardevol. “Ik heb genoten van elke stap. Wat ik in Saudi-Arabië heb gedaan is heel relevant, aangezien dat precies is wat ik nu in mijn functie ga doen. Ik heb er namelijk een baan aan overgehouden: ik ga aan de slag bij Colubris Cleantech! Ik kijk ernaar uit om mijn expertise in te zetten en nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

 

De opleiding Technicus Engineering van het Graafschap College faciliteert voor iedere student een internationaliseringstrip. Waarom? Omdat een buitenlandervaring samen met de technische inhoud enorm waardevol is voor studenten. Zo krijgt het engineersvak een steeds internationaler karakter. De reis van Stan is de overtreffende trap van zo’n buitenlandervaring: na het afwegen van de risico’s, ondersteunde de opleiding dit initiatief dan ook van harte.