Leidinggevende leisure & hospitality - Graafschap College
 • SMART START

Leidinggevende leisure & hospitality | niveau 4 | bol

Crebocode 25646

 • niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Op een camping, een bungalowpark of in een hotel in Nederland of het buitenland zorg je voor een fantastisch verblijf voor je gasten. Als je gasten het jammer vinden om na een aantal dagen of weken naar huis te gaan, heb jij je doel bereikt! Ben jij een talent in het organiseren van recreatieve activiteiten en vind je het een uitdaging te werken met verschillende doelgroepen? Dan is dit dé opleiding voor jou! Je geeft leiding aan een team van recreatiemedewerkers. Zo ben je verantwoordelijk voor de planning van de werkzaamheden, de veiligheid, het afstemmen van het recreatieprogramma en het coachen van medewerkers. Ook bewaak je het recreatiebudget en ben je het aanspreekpunt voor de parkmanager.

Kortom: geen dag is hetzelfde!

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Tijdens je opleiding combineer je theorie- en praktijklessen op school met stages bij toeristische bedrijven. In het eerste leerjaar volg je oriënterende stages. Deze stages duren steeds twee weken. Het doel is om kennis te maken met de verschillende onderdelen van het beroep. Aan het einde van het tweede jaar en in het derde jaar loop je een lange stage in binnen- of buitenland. Naast de stages doe je tijdens de opleiding ook op andere manieren praktijkervaring op, zodat je kennismaakt met je toekomstige werkzaamheden. Dit betekent dat je ook ingezet kunt worden buiten de lessen om. Je krijgt door de managementvakken en het maken van een afdelingsplan inzicht in de vele facetten van het leidinggeven in een organisatie in de gastvrijheidsbranche.

Examinering

Door middel van examens beoordelen we of je over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt die nodig zijn om het beroep uit te oefenen. Om je diploma te behalen, moet je aan een aantal eisen voldoen:

 • Generieke eisen: de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap moet je volgens de norm hebben afgerond
 • Beroepsspecifieke eisen: kerntaken en werkprocessen die in het beroep centraal staan, moet je volgens de norm hebben afgerond
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Onderstaande hbo-opleidingen sluiten goed aan op dit profiel:

 • Leisure management
 • Leisure & Events management
 • Tourism management
Profiel in beeld

De opleiding

Gastvrijheid en mensen onbezorgd laten genieten van een leuke tijd! Daar draait het om als je werkt in het toerisme of in de recreatie. Je kunt in Nederland aan de slag, maar ook in het buitenland zijn er veel mogelijkheden. Kies je voor een baan in het toerisme dan ga je bijvoorbeeld werken bij een reisbureau, touroperator, hotel, vakantiepark, congresorganisatie of VVV. Recreatiemedewerkers vind je op campings, in bungalowparken, in luxe hotels of bij evenementenorganisaties. Je krijgt te maken met gasten uit de hele wereld. Daarom is het belangrijk dat je naast het Nederlands ook andere talen beheerst. Je past goed in deze branche als je een dienstverlenende instelling hebt, gastvrij, enthousiast en creatief bent en graag met mensen werkt.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je klantgericht, representatief en dienstverlenend bent. Je bent sportief en creatief. Daarnaast ben je pro-actief en accuraat, denk je oplossingsgericht en ben je flexibel. Je hebt een commerciële instelling en je bent resultaatgericht.

Competenties

Je kunt heel goed organiseren en het zit in je om leiding te geven. De wensen van je gasten zet je altijd centraal en je kunt prima inspelen op hun behoeften. Je kunt goed met mensen van alle leeftijden omgaan. Onregelmatige werktijden of avonden en weekenden werken, vind jij geen probleem.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 270,- en € 300,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 145,- en € 155,-
  Totaal: tussen € 815,- en € 1.055,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 235,- en € 255,-
 • Licentie: tussen € 130,- en € 150,-
  Totaal: tussen € 365,- en € 405,-

Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 255,- en € 265,-
 • Licentie: tussen € 110,- en € 120,-
  Totaal: tussen € 365,- en € 385,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 1.350,- en € 1.400,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Hospitality in bedrijf: Leren wat je leuk vindt!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Toerisme en recreatie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar.

 

In het SMART START-jaar ‘Hospitality in bedrijf’ maak je door middel van projecten en mini-stages kennis met verschillende vakken en beroepen in de hospitality, travel en leisure branche. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Hospitality in bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

 

Dat is nog eens een slimme start!

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen