SMART START: leren wat je leuk vindt

Oriënteer jij je op een mbo-opleiding, maar vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem! Steeds meer opleidingen van het Graafschap College hebben een gezamenlijk SMART START-jaar. Tijdens dit brede basisjaar maak je kennis met verschillende vakken en beroepen. Aan het eind van het SMART START-jaar weet jij precies wat je leuk vindt en maak je alsnog een definitieve keuze voor een opleiding! 

Studenten Graafschap College

de verschillende SMART START's:  

  • Economie in bedrijf
  • Hospitality in bedrijf 
  • Haarverzorging 
  • Zorg en Begeleiding 

SMART START Economie in bedrijf

Wat ga je leren? 

In het SMART START-jaar maak je door projecten en stages kennis met verschillende vakken en beroepen binnen Business. Je volgt algemene vakken en vakken die specifiek gericht zijn op economische beroepen. Deze beroepsspecifieke vakken volg je in projectvorm.  

In de projecten leer je over vakken zoals bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, commerciële economie en marketing, management en organisatie, officemanagement en recht. Door in projecten te werken, ontwikkel je vaardigheden die in elk beroep van pas komen: samenwerken, communiceren, plannen, digitale vaardigheden, initiatief nemen en kritisch denken. Je krijgt veel ruimte om te ontdekken waar je goed in bent en wat je écht leuk vindt om te doen. 

Wanneer maak je een definitieve keuze? 

Tijdens het basisjaar ontdek je precies wat je leuk vindt en maak je na de derde lesperiode een definitieve keuze voor een opleiding binnen Economie in bedrijf. In het tweede studiejaar specialiseer je je in dat vakgebied. Je bouwt hierbij verder op de kennis en vaardigheden die je tijdens het SMART START-jaar hebt opgedaan. 

SMART START Hospitality in bedrijf 

Wat ga je leren? 

In het SMART START-jaar maak je door lessen, projecten en stages kennis met de verschillende beroepen binnen Toerisme en recreatie. Je volgt zowel algemene vakken als specifieke vakken zoals activiteitenorganisatie, frontoffice, reizen en vakantiebestemmingen. Ook leer je drie vreemde talen: Duits, Engels en Spaans.  

Door de lessen, projecten en stages ontwikkel je vaardigheden die in elk beroep van pas komen, zoals gastvrijheid, samenwerken, communiceren, plannen, digitale vaardigheden, initiatief nemen en kritisch denken. Je krijgt veel ruimte om te ontdekken waar je goed in bent en wat je écht leuk vindt om te doen. 

Wanneer maak je een definitieve keuze? 

Tijdens het basisjaar ontdek je precies wat je leuk vindt en maak je na de derde lesperiode een definitieve keuze voor een opleiding binnen Hospitality in bedrijf. In het tweede studiejaar specialiseer je je in het vakgebied van jouw keuze: toerisme óf recreatie. Je bouwt hierbij verder op de kennis en vaardigheden die je tijdens het SMART START-jaar hebt opgedaan. 

SMART START Haarverzorging 

Wat ga je leren? 

Het SMART START-jaar volg je in de bol. Door lessen, projecten en stages leer je in het eerste jaar de basis van het kappersvak. Je volgt algemene vakken en vakken die specifiek gericht zijn op het dames- of herenvak. 

In projecten leer je jouw vakkennis toe te passen in de praktijk. Je behandelt bijvoorbeeld klanten in bejaardencentra, bij bruidsbeurzen of tijdens speciale verwendagen voor mantelzorgers. Ook leer je goed te communiceren met de klanten en je krijgt veel ruimte om te ontdekken waar je goed in bent en wat je écht leuk vindt om te doen.  

Wanneer maak je een definitieve keuze? 

Tijdens het basisjaar ontdek je precies wat je leuk vindt en maak je na de vierde lesperiode een definitieve keuze voor een opleiding binnen Haarverzorging. In het tweede studiejaar specialiseer je je in dat vakgebied. Je bouwt hierbij verder op de kennis en vaardigheden die je tijdens het SMART START-jaar hebt opgedaan. 

SMART START Zorg en Begeleiding (Groenlo) 

Wat ga je leren? 

Bij SMART START Zorg en Begeleiding doorloop je tijdens jouw studie drie fasen: de SMART START-oriëntatiefase, de ontwikkelfase en de examenfase. Je bepaalt zelf het tempo en de route. 

SMART START-oriëntatiefase 

Tijdens deze fase ben je vooral op school en krijg je naast een aantal algemene vakken ook beroepsgerichte vakken. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en doelgroepen binnen de zorg, en ontdek je wat jouw talenten en interesses zijn. 

Ontwikkelfase 

Na de oriëntatiefase heb je meer inzicht in wat je leuk vindt en volg je de beroepsgerichte vakken van jouw voorkeursopleiding. Je krijgt les op school en loopt stage. Ontdek je dat een andere opleiding binnen Zorg en Begeleiding beter bij jou past? Dan kun je nog eenvoudig switchen. 

Examenfase 

In de examenfase laat je tijdens (praktijk)examens zien dat je de algemene én beroepsgerichte vakken beheerst en dat je klaar bent om als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag te gaan!  

Wanneer maak je een definitieve keuze? 

Tijdens de ontwikkelfase maak je een definitieve keuze voor één van de opleidingen van Zorg en Begeleiding en bereid je je voor op de examenfase.