Onderwijs en bedrijfsleven bouwen samen aan de toekomst

In de DRU in Ulft kwamen gisterenmiddag zo’n 100 vertegenwoordigers uit het onderwijs en bedrijfsleven bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen over de toekomst van de bouw. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Graafschap College in samenwerking met ONE (Oost Nederland Energiek).

Bruggenbouwers

In augustus startte het Graafschap College, als eerste roc in Nederland, met de nieuwe opleiding Smart Building. Dé opleiding van de toekomst op het gebied van bouw en installatietechniek. Door nieuwe (industriële) bouwmethoden en innovaties in de installatietechniek verandert de wereld van de gebouwde omgeving razendsnel. De opleiding Smart Building speelt hierop in en bereidt studenten voor op deze toekomst. “De nieuwe medewerkers die wij met deze opleiding opleiden zijn bruggenbouwers”, vertelt Anton Peters van het Graafschap College en medeorganisator van het symposium. “Het worden generalisten die in de basis multidisciplinair inzetbaar zijn in een team van specialisten. Als intermediair hebben zij een duidelijke meerwaarde door hun interdisciplinaire denk- en werkwijze in zowel bouw- als installatietechnische processen.”

Informeren en enthousiasmeren

Tijdens het symposium werden de genodigden, waaronder medewerkers van verschillende roc’s en hbo-instellingen in Nederland, ontwikkelaars van onderwijsmateriaal en vertegenwoordigers van diverse bouw- en installatiebedrijven uit de regio, bijgepraat over de nieuwe opleiding en meegenomen in de gebouwde omgeving van de toekomst. Enerzijds om andere onderwijsinstellingen enthousiast te maken voor de opleiding en anderzijds om bedrijven te informeren over dat wat zij kunnen verwachten van de nieuwe professionals die over niet al te lange tijd beschikbaar komen voor de arbeidsmarkt. “De studenten van de opleiding Smart Building waren ook aanwezig en demonstreerden waar zij tijdens hun opleiding aan werken. Dat maakte zichtbaar wat het niveau van de aankomende medewerkers is en hoe zij in de toekomst inzetbaar zijn”, aldus Anton Peters.

Visie, ontwerpen en samenwerken

Daarnaast kwamen tijdens het symposium drie sprekers aan het woord. Jan Willem van de Groep van Factory Zero gaf zijn visie op het nieuwe bouwen. Alfonso Wolbert van ARX Architecten vertelde over het nieuwe ontwerpen en tot slot ging Bram Schats van BINX Smartility in op het nieuwe samenwerken. Na een korte pauze konden de genodigden deelnemen aan twee inspiratiesessies. Eén inspiratiesessie werd verzorgd door Guido Papai en Miguel Visser van het Graafschap College, beiden seniordocent bij de opleiding Smart Building, en gaf meer informatie over de inhoud van de opleiding Smart Building. De andere sessie bestond uit een presentatie en demonstratie over nieuwe technieken in de gebouwde omgeving en werd verzorgd door Rudy Grevers van Alklima.

Vernieuwen, fouten maken en stappen zetten

Anton Peters kijkt terug op een geslaagd symposium: “Het Graafschap College wilde vooral andere onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met het symposium inspireren. Innoveren is niet altijd makkelijk. De bouw- en installatiebranche zijn van oudsher vrij conservatieve branches. Maar met het oog op de toekomst is het van belang om te vernieuwen. Onze boodschap is dan ook: durf te vernieuwen, durf fouten te maken en druf stappen te zetten. Ik denk dat deze boodschap goed is overgekomen. Er zijn veel nieuwe contacten gelegd en iedereen is enthousiast vertrokken. De weg is vrij gemaakt om gezamenlijk, dus met onderwijs en bedrijfsleven, aan de weg te blijven timmeren.”