Retailmanager - Graafschap College
 • SMART START

Retailmanager | niveau 4 | bol / bbl

Crebocode 25807

 • niveau 4
 • bol, bbl
 • 3 jaar
 • bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie J.F. Kennedylaan
 • Economie & Dienstverlening
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als jij in een winkel staat, dan voelt dat als jouw winkel. Als retailmanager snap jij als geen ander dat je werknemers moet coachen, sturen en bijstaan zodat iedereen met plezier voor jou in je winkel werkt. Je motiveert ze om de geplande dagomzet te halen. Je stelt werkroosters en planningen op, voert werkoverleg en sollicitatiegesprekken voor toekomstige werknemers. Daarnaast ondersteun je actief, daar waar nodig, je medewerkers. Jij zorgt ervoor dat jouw werknemers de regels van het bedrijf snappen en respecteren. Je weet alles van de producten en de huidige branche waarin je werkt. En dus ook alles over verkoopcijfers en winstprognoses. Je kunt hierover verslag uitbrengen aan een rayonmanager. Jij denkt niet alleen in dagen, maar ook in weken en maanden als het gaat om toekomstvisie; want jouw winkel groeit met zijn tijd mee en jij ook!

Niveau
4
Leerweg
bol, bbl
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Als jij in een winkel staat dan voelt dat als JOUW winkel. Als retailmanager snap jij als geen ander dat je jouw werknemers moet coachen, sturen en bijstaan zodat iedereen met plezier voor jou en de klanten in je winkel werkt. Je motiveert ze om de geplande dagomzet te halen. Je stelt werkroosters en planningen op, voert werkoverleg en sollicitatiegesprekken voor toekomstige werknemers. Daarnaast ondersteun je actief, daar waar nodig, je medewerkers. Jij zorgt dat jouw werknemers de regels van het bedrijf snappen en respecteren. Je weet alles van de producten en de huidige branche waarin je werkt. En dus ook alles over verkoopcijfers en winstprognoses. Je kunt hierover verslag uitbrengen aan een rayonmanager. Jij denkt niet alleen in dagen, maar ook in weken en maanden als het gaat om toekomstvisie want jouw winkel gaat met zijn tijd mee en jij ook!

 

Op school leren wij je alles wat je nodig hebt om succesvol een winkel te leiden. Je weet straks van alles wat af: hoe je (nog beter) moet verkopen, hoe je leiding geeft aan het team van verkopers, hoe je je winkel optimaal afstemt op de veranderingen in de toekomst. Je krijgt binnen de opleiding vakken aangeboden zoals e-commerce en ondernemendheid. Wij helpen je trainen! Daarnaast heb je ook Engels, Duits, Nederlands en rekenen.

 

Bij de bol-variant start je de opleiding met het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ en maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen. Deze profielen vind je hieronder bij ´Gerelateerde profielen´.

Kies je aan het eind van het SMART START-jaar definitief voor het profiel Retailmanager, dan ga je in het tweede en derde leerjaar dieper op het vak in zoals hierboven beschreven.

 

Bij de bbl-variant heb je uiterlijk op de eerste schooldag een geldig arbeidsovereenkomst (van minimaal 20 uur per week) bij een erkend leerbedrijf.

Examinering

De meeste examens worden tijdens de stage (ook wel beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd) afgenomen.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Kun jij je helemaal vinden in de uitspraak: ‘De klant is koning’? Vind je het een uitdaging om ervoor te zorgen dat winkelende mensen tevreden naar huis gaan? Heb je graag persoonlijk contact met mensen? Ben je op zoek naar een afwisselende baan? Kies dan voor een opleiding in de retail. Er zijn weinig banen zo afwisselend als werken in een winkel. Je kunt gaan werken in een kleine winkel of groot warenhuis, je kunt food of non-food producten gaan verkopen of je gaat in een speciaalzaak of winkel met een breed assortiment aan de slag. Door de ontwikkelingen in de retail is niet alleen winkelverkoop maar wordt ook internetverkoop steeds belangrijker. Daarvoor moet je inzicht hebben in digitale processen en middelen en weten hoe je die in kunt zetten. Dit leer je allemaal in onze opleiding Retail.

Persoonlijkheid

Je bent sociaal en klantgericht. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en bent proactief. Je bent accuraat en betrouwbaar. Je hebt een professionele, ondernemende en commerciële houding. Je bent representatief en assertief.

Competenties

Je denkt marktgericht en hebt een commerciële instelling. Je bent servicegevoelig en dienstverlenend. Je hebt mensenkennis en kunt leidinggeven. Je kunt goed rekenen, bent taalvaardig en digitaal vaardig. Je kunt professioneel optreden en presenteren.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 € 1.357,-).

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023-2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken, readers en licenties: tussen € 250,- en € 325,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
  Totaal: tussen € 650,- en € 925,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 300,- en € 400,-
  Totaal: tussen € 300,- en € 400,-

Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 100,- en € 150,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 150,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken, readers en licenties: tussen € 250,- en € 325,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
  Totaal: tussen € 650,- en € 925,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 300,- en € 400,-
  Totaal: tussen € 300,- en € 400,-

Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 100,- en € 150,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 150,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 100,- en € 150,-.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 100,- en € 150,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Economie in bedrijf: Leren wat je leuk vindt!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Zakelijke dienstverlening of Retail en commercie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar.

 

In het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

 

Dat is nog eens een slimme start!

 

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen