Office & management support specialist - Graafschap College
 • SMART START

Office & management support specialist | niveau 4 | bol

(voorheen Management assistant), Crebocode 25728

 • niveau 4
 • bol
 • 2 of 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Het beroep is heel afwisselend: je regelt en organiseert intern veel zaken en geeft collega’s en klanten informatie. Je plant bijvoorbeeld vergaderingen, maakt hier een verslag van en je organiseert zakenreizen en interne bijeenkomsten. Ook beantwoord je e-mails en de telefoon, houd je de agenda’s van je collega’s bij en werk je samen met de manager of directeur van een organisatie. Jij zorgt ervoor dat hij of zij goed kan werken, omdat jij alles goed geregeld hebt. Je bent betrokken bij activiteiten en beslissingen van de manager en neemt zoveel mogelijk werkzaamheden uit handen. Je helpt ook het team binnen de organisatie. Je ondersteunt bijvoorbeeld bij projecten of organiseert deze zelfstandig, controleert teksten en je weet wat er speelt binnen de organisatie. Daarnaast voer je facilitaire, commerciële en administratieve taken uit. Ook het bijhouden van de website, social media of het intranet kan tot je taken behoren.

 

Een office & management support specialist kan prioriteiten stellen en weet het overzicht goed te bewaren als het druk is.

 

Als office & management support specialist kun je werken bij zowel grote als kleine bedrijven, gemeenten en instellingen. Je kunt ook terechtkomen in soortgelijke functies als: management assistant, office assistant, administratief medewerker, project assistant, (HR)ondersteuner, back office medewerker, front office medewerker of office manager.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
2 of 3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Kies je voor dit profiel, dan start je in het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’. In dit brede basisjaar maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen. Deze profielen vind je hieronder bij ´Gerelateerde profielen´.

 

Kies je aan het eind van het SMART START-jaar definitief voor het profiel Office & management support specialist, dan word je in het tweede en derde leerjaar klaargestoomd om als schakel tussen het management en de interne organisatie/externe klant te kunnen fungeren.

 

Je bent als office & management support specialist het eerste aanspreekpunt binnen de organisatie. Daarom leer je hoe je op een klantgerichte manier bezoekers kunt ontvangen en zowel interne als externe telefoongesprekken klantgericht kunt afhandelen.

Als office & management support specialist ontzorg jij je manager(s). Je leert dus hoe je agenda’s van het management zo efficiënt mogelijk kunt beheren en hoe je op zakelijke wijze kunt reageren op e-mails en brieven. Ook worden je organisatorische vaardigheden getraind zodat je in staat bent om bijeenkomsten te organiseren en de bijbehorende afspraken schriftelijk vast te leggen. Indien nodig durf je mensen professioneel aan te spreken op deadlines.

 

Dankzij digitalisering en automatisering zijn de taken van een office & management support specialist steeds breder en complexer geworden. Je wordt ook geacht om mee te denken met het management. Je krijgt daarom ook handvatten om kritisch te leren denken, zodat je je standpunt leert onderbouwen en adviezen kunt uitbrengen.

 

Tijdens de opleiding werk je afwisselend zelfstandig en in projectgroepen samen met andere studenten. Je leert alle werkzaamheden van een office & management support specialist zelfstandig uit te voeren bij een fictief bedrijf. Zowel in het tweede als in het derde leerjaar loop je stage en mag je jouw opgedane kennis, vaardigheden en beroepshouding toepassen in de praktijk.

 

Na het succesvol afronden van deze opleiding ben jij de persoon die de touwtjes stevig in handen heeft binnen de organisatie en zorgt dat alles vlekkeloos verloopt!

Examinering

Door middel van het examen beoordelen we of je de kennis, vaardigheden en gedrag die nodig zijn voor het halen van je diploma goed beheerst. Met het examen kijken we of je daarmee als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt in de praktijk. Door middel van het examen wordt ook gekeken of je succesvol kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.

Om je diploma te halen, moet je in grote lijnen aan twee eisen voldoen:

 1. De eisen vanuit het toekomstige beroep.
 2. De eisen vanuit generieke competenties.
  Je dient te voldoen aan een bepaald niveau voor Nederlands, Engels en aan de inspanningsverplichting voor loopbaan en burgerschap.
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Met een niveau 4-opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Vraag hierover meer informatie bij de loopbaandecaan of je studieloopbaanbegeleider.

Profiel in beeld

Versneld/verkort

Versneld

Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. De opleiding duurt dan geen 3 jaar, maar 2 jaar.  In het eerste leerjaar worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken.

 

Verkort

Heb je een havo- of vwo-diploma? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden instromen in het tweede leerjaar.

Overige informatie

Office & management support specialist is de nieuwe naam voor Management assistant.

De opleiding

Houd je van plannen, regelen en organiseren? Geeft het je voldoening om anderen werk uit handen te nemen? Wil je een afwisselende baan waarbij je veel contact met collega’s en klanten hebt? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! Tijdens je studie leer je bijvoorbeeld hoe je afspraken plant, bijeenkomsten organiseert, meedenkt en advies geeft. Ook leer je hoe je alles goed kunt regelen en administratieve taken uitvoert. Na de opleiding kent het Microsoft Office pakket geen geheimen meer voor jou. Je bent breed inzetbaar, denkt mee met het management en ondersteunt hen.

Persoonlijkheid

Plannen en organiseren is helemaal jouw ding. Je vindt het leuk om met mensen samen te werken. Je houdt ervan om afspraken te maken en je bent nauwkeurig. Je legt makkelijk contact, bent klantvriendelijk, dienstverlenend en neemt het initiatief. Je houdt van afwisseling en bent stressbestendig. Als alles op rolletjes loopt en iedereen tevreden is, ben jij dat ook. Geen dag is hetzelfde en daar hou jij van!

Competenties

Je kunt goed plannen en organiseren. Je bent een organisatietalent en een duizendpoot. Je hebt een goede beheersing van meerdere talen, zowel mondeling als schriftelijk. Je bent goed met cijfers en je pikt dingen snel op. Je kunt prioriteiten stellen, snel schakelen en het overzicht bewaren.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken, readers en licenties: tussen € 275,- en € 300,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
  Totaal: tussen € 675,- en € 900,-

Leerjaar 2

 • Boeken en licenties: tussen € 200,- en € 225,-
  Totaal: tussen € 200,- en € 225,-

Leerjaar 3

 • Boeken en licenties: tussen € 75,- en € 100,-
  Totaal: tussen € 75,- en € 100,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 200,- en € 250,- per leerjaar.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Economie in bedrijf: Leren wat je leuk vindt!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Zakelijke dienstverlening of Retail en commercie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar.

 

In het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

 

Dat is nog eens een slimme start!

 

via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen