Marketing & communication specialist - Graafschap College
 • SMART START

Marketing & communication specialist | niveau 4 | bol

Crebocode 25727

 • niveau 4
 • bol
 • 2 of 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als marketing & communication specialist assisteer je bij het opstellen en uitvoeren van plannen op het gebied van marketing en communicatie. Je bent werkzaam op een marketing- en/of communicatieafdeling of bij een adviesbureau.

Op het gebied van communicatie richt je je bij externe communicatie op mensen buiten het bedrijf en bij interne communicatie op jouw collega’s. Op het gebied van marketing assisteer je bij het onderzoeken van de markt en zet je zelf onderzoeken op, die je ook uitvoert. De verzamelde informatie verwerk je en op basis daarvan kom je met voorstellen voor het ontwikkelen van een concreet product of een concrete activiteit, met als doel om bijvoorbeeld meer bezoekers naar de website te trekken of om het aantal bestellingen in de webshop te vergroten. Verder verzorg je diverse online en offline marketing- en communicatieactiviteiten. Je schrijft onder andere teksten voor de website, folders, nieuwsbrieven, intranet en verzorgt het voorlichtingsmateriaal. Je zorgt ervoor dat de informatie actueel is en dat alles goed wordt gearchiveerd. Ook houd je social media bij. Daarnaast organiseer en coördineer je (interne) evenementen, waarvoor je een draaiboek opstelt.

Je bent zowel mondeling als schriftelijk vaardig en kunt goed inspelen op veranderende situaties. Je kunt zowel zelfstandig als in een team werken en hebt een flexibele en dienstverlenende instelling. Je kunt gaan werken voor verschillende organisaties in zowel de non-profit als profit sector, bijvoorbeeld bij de overheid of in de evenementen- en entertainmentbranche.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
2 of 3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Kies je voor dit profiel, dan start je in het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’. In dit brede basisjaar maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen. Deze profielen vind je hieronder bij ´Gerelateerde profielen´.

 

Kies je aan het eind van het SMART START-jaar definitief voor het profiel Marketing & communication specialist, dan ga je in het tweede leerjaar dieper op het vak in. Er is dan aandacht voor de talen Nederlands, Engels en Duits, het opstellen van marketing- en communicatieplannen, ict en kostprijs berekenen. Daarnaast werk je op school aan projecten, waarbij situaties uit de praktijk worden nagebootst.

 

In het derde leerjaar ga je nog dieper op de theorie van het vak in. Daarnaast leer je alle werkzaamheden en taken als marketing & communication specialist (zelfstandig) uit te voeren. In het tweede en derde leerjaar loop je ook nog stage en mag je jouw kennis, vaardigheden en beroepshouding in de praktijk brengen. Er is een mogelijkheid om in het derde leerjaar in het buitenland stage te lopen.

 

Na het succesvol afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo of gaan werken.

Examinering

Door middel van het examen wordt beoordeeld of je de kennis, vaardigheden en gedrag die nodig zijn voor het halen van je diploma goed beheerst. Met het examen wordt gekeken of je als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt in de praktijk. Er wordt ook gekeken of je succesvol kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.
In grote lijnen zijn er twee eisen waaraan je dient te voldoen:

 1. De eisen vanuit het toekomstige beroep. Dit wordt voor een deel geëxamineerd tijdens de stage.
 2. De eisen vanuit generieke competenties. Dat betekent dat je een bepaald niveau voor Nederlands, rekenen, Engels moet halen en dat je aan de verplichtingen voor loopbaan en burgerschap moet voldoen.
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Met een niveau 4-opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Vraag hierover meer informatie bij de loopbaandecaan of je studieloopbaanbegeleider.

Profiel in beeld

Versneld/verkort

Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. De opleiding duurt dan geen 3 jaar, maar 2 jaar.  In het eerste leerjaar worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken.

De opleiding

Ben je communicatief sterk en werk je graag in teamverband? Ben je proactief en heb je interesse in online en offline marketing? Ben je graag creatief bezig, bijvoorbeeld op social media? Dan is een opleiding in de marketing en communicatie iets voor jou. Je hebt goede taalvaardigheden en begrijpt de wensen van klanten/opdrachtgevers. Daarnaast ben je flexibel en dienstverlenend. Met behulp van marktonderzoeken en marketingstrategieën weet je producten of diensten op een creatieve wijze onder de aandacht te brengen. Je gebruikt je rekenvaardigheid om onder andere promotie-, website- en advertentiekosten te berekenen.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je communicatief sterk, creatief en sociaal bent. Je vindt het leuk om te communiceren, bijvoorbeeld via social media. Je hebt een proactieve houding en bent klant- en marktgericht.

Competenties

Je kunt goed luisteren naar de vraagstukken van jouw klant. Je bekijkt de vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken en kunt deze goed en snel beantwoorden. Presenteren en improviseren is voor jou geen probleem. Je bent flexibel en kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken. Je kunt je zowel mondeling, tekstueel als met visuele middelen uitdrukken.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-).

 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken, readers en licenties: tussen € 275,- en € 300,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
  Totaal: tussen € 675,- en € 900,-

Leerjaar 2

 • Boeken en licenties: tussen € 250,- en € 300,-
  Totaal: tussen € 250,- en € 300,-

Leerjaar 3

 • Boeken en licenties: tussen € 100,- en € 125,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 125,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Economie in bedrijf: Leren wat je leuk vindt!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Zakelijke dienstverlening of Retail en commercie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar.

 

In het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

 

Dat is nog eens een slimme start!

 

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen