Junior manager internationale handel - Graafschap College
 • SMART START

Junior manager internationale handel | niveau 4 | bol

Crebocode 25879

 • niveau 4
 • bol
 • 2 of 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

De junior manager kan in alle branches van de internationale handel werkzaam zijn: groothandel, productiebedrijven en dienstverlening. Je bent commercieel ingesteld en gericht op het verkopen van producten en/of diensten én het binnenhalen van nieuwe klanten. Het is ook belangrijk dat je een goed contact hebt (en houdt) met relaties die bij import en/of export betrokken zijn. Je bent je bewust van de verschillen tussen culturen, de manier van zaken doen en de geldende wet- en regelgeving. Je verdiept je in de taal en cultuur van de exportlanden en past je verkooptechniek daarop aan. Soms importeer je goederen. Dan zoek je naar de juiste leveranciers, zorg je voor de (administratieve) afhandeling van de import en de bewaking van het importproces. Je hebt voldoende talenkennis om je taken uit te voeren.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
2 of 3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Kies je voor dit profiel, dan start je in het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’. In dit brede basisjaar maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen. Deze profielen vind je hieronder bij ´Gerelateerde profielen´.

 

Kies je aan het eind van het SMART START-jaar definitief voor het profiel Junior manager internationale handel, dan ga je in het tweede leerjaar dieper op het vak in. Je krijgt dan commerciële en economische vakken, Nederlands, Duits en Engels. Ook is er aandacht voor acquisitie en verkoop, het onderhouden van relaties in het buitenland, administratieve afhandeling van de verkoop en het voorbereiden van transporten. Je werkt aan diverse praktijkgerelateerde projecten en loopt tien weken stage.

 

In het derde leerjaar ga je nog dieper op de theorie van het vak in. Daarnaast leer je alle werkzaamheden als junior manager internationale handel op te lossen en de taken zelfstandig uit te voeren. In het derde leerjaar loop je ook nog stage en mag je jouw kennis, vaardigheden en beroepshouding in de praktijk brengen. Je krijgt de mogelijkheid om een deel van je praktijkprogramma in het buitenland uit te voeren.

Examinering

Door middel van het examen wordt beoordeeld of je de kennis, vaardigheden en gedrag die nodig zijn voor het halen van je diploma goed beheerst. Met het examen wordt gekeken of je als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt in de praktijk. Er wordt ook gekeken of je succesvol kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.
In grote lijnen zijn er twee eisen waaraan je dient te voldoen:
1. De eisen vanuit het toekomstige beroep. Dit wordt voor een deel geëxamineerd tijdens de stage.
2. De eisen vanuit generieke competenties. Dat betekent dat je een bepaald niveau voor Nederlands, rekenen, Engels moet halen en dat je aan de verplichtingen voor loopbaan en burgerschap moet voldoen.

Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Met een niveau 4-opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Vraag hierover meer informatie bij de loopbaandecaan of je studieloopbaanbegeleider.

Versneld/verkort

Versneld

Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. De opleiding duurt dan geen 3 jaar, maar 2 jaar.  In het eerste leerjaar worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken.

 

Verkort

Heb je een havo- of vwo-diploma? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden de opleiding in twee jaar doen. Dit is afhankelijk van je havo- of vwo-profiel en de behaalde resultaten voor vakken als economie, maatschappijleer, Nederlands, Engels en Duits.

De opleiding

Op zoek naar een baan waarbij je veel contacten hebt met bedrijven in binnen- en/of buitenland? Ben je commercieel ingesteld en vind je het leuk om te adviseren over producten of diensten? Ben je geïnteresseerd in de klantreis (customer journey) en wil je alles weten over e-commerce? Dan is de commerciële dienstverlening echt iets voor jou! Je bent een commercieel talent en gedreven om de beste deal voor je klant te sluiten. Je bent communicatief zeer sterk.

Persoonlijkheid

Je hebt een commerciële drive, voorliefde voor ondernemerschap en je bent marktgericht. Je bent creatief en hebt gevoel voor kwaliteit. Je bent klantgericht en sociaal en communicatief vaardig. Je bent flexibel en hebt een groot aanpassingsvermogen. Je hebt lef en durf.

Competenties

Je bent goed op de hoogte van wet- en regelgeving. Je bent accuraat en past regels zorgvuldig toe. Je werkt planmatig en georganiseerd, je combineert dit met commercieel inzicht. Je hebt voldoende talenkennis om je taak uit te kunnen voeren en een goede beheersing van de Engelse en Duitse taal.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 € 1.357,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Licenties: tussen € 250,- en € 300,-
 • Readers: tussen € 0,- en € 25,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
  Totaal: tussen € 650,- en € 925,-

Leerjaar 2

 • Boeken, readers en licenties: tussen € 275,- en € 300,-
 • Totaal: tussen € 275,- en € 300,-

Leerjaar 3

 • Boeken, readers en licenties: tussen € 175,- en € 225,-
 • Totaal: tussen € 175,- en € 225,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol
Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.
Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Economie in bedrijf: Leren wat je leuk vindt!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Zakelijke dienstverlening of Retail en commercie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar.

 

In het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

 

Dat is nog eens een slimme start!

 

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen