Business administration & control specialist - Graafschap College
 • SMART START

Business administration & control specialist | niveau 4 | bol

Crebocode 25725

 • niveau 4
 • bol
 • 2 of 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als Business administration & control specialist werk je bij een administratiekantoor of op de (financiële) administratie van een bedrijf. Je assisteert bij het voorbereiden van de periodeafsluitingen, het maken van het financieel jaarverslag en ondersteunt klanten bij het doen van de belastingaangiften.
Je begrijpt hoe bij bedrijven of instellingen administratieve werkprocessen in elkaar zitten en herkent daarom gemaakte fouten en kunt deze ook oplossen. Je kunt zelfstandig alle taken op de financiële administratie van een bedrijf uitvoeren.
Bij kleine bedrijven zitten alle afdelingen van de administratie bij elkaar en verricht je alle voorkomende administratieve werkzaamheden, waarbij je regels en voorschriften toepast. Je kunt spreadsheets maken over de stand van zaken en deze toelichten bij jouw leidinggevende.
Bij grotere bedrijven werk je op de afdeling inkoop, verkoop, de projectadministratie of de financiële administratie. Ook kun je meewerken bij het afsluiten van periodes in de boekhouding en het verzorgen van maandelijkse aangiftes omzetbelasting.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
2 of 3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Kies je voor dit profiel, dan start je in het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’. In dit brede basisjaar maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen. Deze profielen vind je hieronder bij ´Gerelateerde profielen´.

 

Kies je aan het eind van het SMART START-jaar definitief voor het profiel Business administration & control specialist, dan ga je in het tweede leerjaar dieper op het vak in. Je werkt verder aan jouw digitale administratieve vaardigheden met de nieuwste Exact online software en ontwikkelt in deze praktijklessen de beroepshouding die van toekomstige administrateurs wordt verwacht. Daarnaast krijg je theorielessen over bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie om te leren en te begrijpen hoe een administratie in elkaar steekt.

 

In het derde leerjaar ga je nog dieper op de theorie van het beroep in. Je leert alle werkzaamheden in te plannen, problemen op te lossen en de taken zelfstandig uit te voeren. Je houdt je bezig met het bijhouden van projectadministraties, het opstellen van aangiftes omzetbelasting, het maken van de jaarafsluiting en het analyseren van bedrijfsinformatie.

In het derde leerjaar loop je ook nog stage bij een accountantskantoor of administratieve/financiële afdeling van een bedrijf of instelling en mag je jouw kennis, vaardigheden en beroepshouding in de praktijk brengen.

 

Na het succesvol afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo of gaan werken.

Examinering

Door middel van het examen beoordelen we of je de kennis, vaardigheden en gedrag die nodig zijn voor het halen van je diploma goed beheerst. Met het examen kijken we of je daarmee als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt in de praktijk. Door middel van het examen wordt ook gekeken of je succesvol kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.

Om je diploma te halen, moet je in grote lijnen aan twee eisen voldoen:

 1. De eisen vanuit het toekomstige beroep.
 2. De eisen vanuit generieke competenties.
  Je dient te voldoen aan een bepaald niveau voor Nederlands, Engels en aan de inspanningsverplichting voor loopbaan en burgerschap.
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. 

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Met een niveau 4-opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Vraag hierover meer informatie bij de loopbaandecaan of je studieloopbaanbegeleider.

Profiel in beeld

Versneld/verkort

Het is mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. De opleiding duurt dan geen 3 jaar, maar 2 jaar.  In het eerste leerjaar worden jouw wensen en de mogelijkheden besproken.

De opleiding

Wil jij werken in het hart van de organisatie? Zorg jij ervoor dat alles klopt en goed loopt? Dan is de financiële administratie iets voor jou. Je kunt gaan werken bij een bedrijf of administratiekantoor. Je zorgt dat het bedrijf inzicht houdt in zijn financiële positie en je kunt verantwoording afleggen aan de bank of belastingdienst.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je nauwkeurig bent en goed kunt analyseren. Je kunt goed zelfstandig werken.

Competenties

Jij kunt goed rekenen, bent klantgericht en kunt werken met verschillende computerprogramma’s.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Licenties: tussen € 300,- en € 375,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,-
  Totaal: tussen € 700,- en € 975,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 250,- en € 275,-
  Totaal: tussen € 250,- en € 275,-

Leerjaar 3

 • Boeken en licenties: tussen € 200,- en € 225,-
  Totaal: tussen € 200,- en € 225,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 200,- en € 250,- per leerjaar.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Economie in bedrijf: Leren wat je leuk vindt!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Zakelijke dienstverlening of Retail en commercie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar.

 

In het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

 

Dat is nog eens een slimme start!

 

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen