Vestigingsmanager groothandel - Graafschap College
 • SMART START

Vestigingsmanager groothandel | niveau 4 | bol

Crebocode 25137

 • niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • 22-08-2022
 • nee
Het beroep

Een groothandel is een bedrijf dat goederen verkoopt aan andere bedrijven. Als vestigingsmanager voer je het beleid van de centrale organisatie uit. Je beheert de goederenstroom en voorraad, stuurt het logistieke proces aan en coördineert de verkoopactiviteiten en verkoopafhandeling. Je geeft hierbij leiding aan medewerkers. Als het nodig is voer je zelf ook logistieke taken en verkooptaken uit. Je doet er alles aan om de geplande omzet van de vestiging te halen of te vergroten. Hiervoor neem je beslissingen op het gebied van inkoop, verkoop, marketing, financiën en personeel. Je kijkt goed naar de lokale omstandigheden van je vestiging en stemt je beleid hierop af. Als vestigingsmanager maak je de behaalde resultaten inzichtelijk en ga je hierover regelmatig in gesprek met het hoofdkantoor. Zo nodig pas je het beleid aan en ontwikkel je nieuwe ideeën. Daarnaast onderhoud je het contact met de bedrijven die bij jou inkopen. Je bent het visitekaartje van het bedrijf.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Kies je voor dit profiel, dan start je in het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’. In dit brede basisjaar maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen. Deze profielen vind je hieronder bij ´Gerelateerde profielen´.

 

Kies je aan het eind van het SMART START-jaar definitief voor het profiel Vestigingsmanager groothandel, dan ga je in het tweede leerjaar dieper op het vak in. Je krijgt dan commerciële en economische vakken, Nederlands, Duits en Engels. Ook is er aandacht voor organisatiebeleid, het beheren van de goederenstroom en de voorraad, verkoopactiviteiten en verkoopafhandeling. Je werkt aan diverse praktijkgerelateerde projecten.

 

In het derde leerjaar ga je nog dieper op de theorie van het vak in. Daarnaast leer je alle werkzaamheden als vestigingsmanager groothandel op te lossen en de taken zelfstandig uit te voeren. In het tweede en derde leerjaar loop je ook nog stage en mag je jouw kennis, vaardigheden en beroepshouding in de praktijk brengen.

 

Na het succesvol afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo of gaan werken.

Examinering

Door middel van het examen wordt beoordeeld of je de kennis, vaardigheden en gedrag die nodig zijn voor het halen van je diploma goed beheerst. Met het examen wordt gekeken of je als  beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt in de praktijk. Er wordt ook gekeken of je succesvol kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.
In grote lijnen zijn er twee eisen waaraan je dient te voldoen:

 1. De eisen vanuit het toekomstige beroep. Dit wordt voor een deel geëxamineerd tijdens de stage.
 2. De eisen vanuit generieke competenties. Dat betekent dat je een bepaald niveau voor Nederlands, rekenen, Engels moet halen en dat je aan de verplichtingen voor Loopbaan en burgerschap moet voldoen.
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma behaald? Dan kun je verder studeren in het hbo. Het Graafschap College heeft afspraken met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor een betere aansluiting en een versnelde doorstroom. Je studieloopbaanbegeleider of de loopbaandecaan kan je hier meer informatie over geven of kijk op: www.mbonaarhbo.nl.

De opleiding

Op zoek naar een baan waarbij je veel contacten hebt met bedrijven in binnen- en/of buitenland? Vind je het leuk om mensen te adviseren over een product of dienst? Lijkt het je wat om marktonderzoek te doen? Ben je commercieel ingesteld? Hou je van onderhandelen? Zin in een veelzijdige baan? Heb je ondernemersbloed in je? Dan is een baan in de commerciële dienstverlening echt iets voor jou! Je gaat je bezighouden met commerciële activiteiten en hebt veel contact met mensen, zowel persoonlijk, telefonisch als schriftelijk, soms zelfs over de hele wereld.

Persoonlijkheid

Je hebt een commerciële drive en een voorliefde voor ondernemerschap. Je bent marktgericht en creatief in het benutten van (commerciële) kansen. Je bent klantgericht en sociaal en communicatief vaardig. Je kunt anderen overtuigen en enthousiasmeren.

Competenties

Je bent accuraat en past regels zorgvuldig toe. Je kunt je aanpassen aan verschillende situaties, je bent flexibel. Je bent integer in het contact met medewerkers. Voor dit beroep is een goede beheersing van het Engels een must.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 400,- en € 475,-
 • Hardware: tussen € 300,- en € 500,-
 • Licentie: tussen € 50,- en € 75,-
  Totaal: tussen € 750,- en € 1.050,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 50,- en € 100,-
 • Licentie: tussen € 50,- en € 75,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 175,-

Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 80,- en € 100,-
 • Licentie: tussen € 50,- en € 75,-
  Totaal: tussen € 130,- en € 175,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Economie in bedrijf: Leren wat je leuk vindt!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Zakelijke dienstverlening of Retail en commercie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar.

 

In het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

 

Dat is nog eens een slimme start!

 

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen