Technicus mechatronica - Graafschap College

Technicus mechatronica | niveau 4 | bbl

Voorheen Technicus mechatronica systemen + Technicus elektrotechnische systemen, Crebocode 25893

 • niveau 4
 • bbl
 • 2 jaar
 • Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Terborg
 • Techniek & Informatica
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als technicus mechatronica werk je samen met klanten aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines. Jij bent degene die deze machines bouwt, bij de klant installeert én zorgt dat ze goed werken. Als technicus mechatronica doe je ook onderhoud van machines. Je hebt te maken met werktuigbouwkunde, mechanica, elektrotechniek, besturingstechniek, ICT, hydrauliek, pneumatiek en meet- en regeltechniek. Je moet ook goed met klanten kunnen omgaan, want regelmatig kom je bij hen over de vloer. Op locatie ben jij het aanspreekpunt voor je eigen monteurs, maar ook voor onderaannemers en anderen.

Als technicus elektrotechnische systemen ben je een specialist in het maken en elkaar zetten van alle mogelijke elektrotechnische producten. Je stelt zowel eenvoudige als complexe producten samen, plaatst ze en sluit ze aan. Ook meet en controleer je het eigen werk. Je houdt rekening met de omstandigheden waaronder de producten en systemen functioneren. Je komt in aanraking met meet- en regeltechniek, besturingstechniek, ICT, pompen, motoren en werktuigbouwkunde. Ook werk je samen met collega’s uit andere vakgebieden. Het werk is dus zeer afwisselend.

Niveau
4
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Jouw opleiding bestaat uit zeven periodes, waarin je aan verschillende projecten werkt. Je krijgt beroepsspecifieke vakken en daarnaast volg je lessen in Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Aan het einde van de opleiding is de examinering, de zogenaamde kwalificerende periode.

Examinering

Om je diploma te halen, moet je aan de volgende eis voldoen:

Je hebt je portfolio waaraan je tijdens je opleiding werkt volgens de norm afgesloten. In dat portfolio leg je informatie vast, waaruit blijkt over welke kennis en kunde je beschikt. Op basis van dat portfolio krijg je een assessment door twee onafhankelijke assessoren.

Hoofdleslocatie
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Heb jij aanleg voor techniek? Ben je nauwkeurig en zorgvuldig? Denk je graag mee over technische problemen en het oplossen daarvan? Dan is een beroep in de mechatronica (elektrotechnische kant) zeker iets voor jou! In het dagelijks leven komen mechatronische producten veel voor, zoals broodbakmachines, magazijnbeheersystemen en zuiveringsinstallaties. Daarnaast is robotica een belangrijk onderdeel binnen de mechatronica. Denk aan melkrobots, lasrobots en robots in de zorg. In de mechatronica worden ingewikkelde machines en apparaten gebouwd en aangestuurd. Mechatronica combineert de technieken mechanica, elektrotechniek, besturingstechniek en ICT. Je weet van elk aspect de ins en outs.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je voorzichtig, nauwkeurig en zorgvuldig bent. Daarnaast heb jij inzicht in processen en ben je je bewust van de kosten en de kwaliteit. Ook ben je klantgerichtheid en ben je voorbereid op mogelijke knelpunten in de planning en het ontwerp. Met jouw goede communicatieve en sociale vaardigheden ben je adequaat als er onvolkomenheden of onjuiste veronderstellingen van een werkopdracht zijn. Tot slot ben je je bewust van de regels op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu, arbovoorschriften en geldende bedrijfsregels.

Competenties

Je kunt zowel uitvoeren als begeleiden. In een klein team of koppel bouw je graag zelfstandig aan complete machines en/of installaties. Jij kunt verantwoording nemen voor je werk waarbij je op locatie toezicht houdt op (eerste) monteurs. Je hebt de eindverantwoordelijkheid. Bij de uitvoering van je werkzaamheden kun je altijd terugvallen op een vakvolwassen collega of leidinggevende. Op hem rust de verantwoordelijkheid het werk te laten stoppen of de machine niet vrij te geven bij geconstateerde gebreken. Zowel binnen het eigen bedrijf als op locatie bij de klant kun jij (minder ervaren) collega’s begeleiden.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen €50,- en €100,-
 • Licenties: tussen €150,- en €200,-
 • Readers: max. €75,-
  Totaal: tussen €275,- en €375,-

Leerjaar 2

 • Licentie: max. €200,-
 • Readers: max. €75,-
  Totaal: max. €275,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 30,- 

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Ga je dit profiel volgen, dan volg je een gezamenlijk deel met studenten van de profielen Technicus engineering, Technicus elektrotechnische systemen, Werkvoorbereider fabricage en Tekenaar constructeur. Twijfel je dus nog? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk overstappen.

Gerelateerde profielen